fbpx

Jednotky EU zasáhly proti pirátům na pobřeží

Kontrola lodi podezřelé z pirátství; Foto EU NAVFOR

Dnes poprvé zasáhli evropští vojáci proti pirátům na pobřeží Somálska. Cílem akce bylo zničení pirátských zásob. Všichni vojáci se vrátili v bezpečí na svou loď. Zabit nebyl ani nikdo z pirátů. Představitelé EUNAVFOR okamžitě přišli s ubezpečením, že zásah na pobřeží neznamená pozemní operaci.

Rear Admiral Potts went on to say “The EU Naval Force action against pirate supplies on the shoreline is merely an extension of the disruption actions carried out against pirate ships at sea, and Operation Atalanta remains committed to fighting piracy off the Horn of Africa and the humanitarian mission of protecting World Food Programme ships that bring vital aid to the Somali people.”

Přesto je tento přístup hodnocen jako zlom v dosavadní strategii. Byť si všichni uvědomují, že nejúčinnější by bylo zasáhnout proti pirátům přímo v Somálsku, nikdo nechce logicky riskovat zatažení do nekonečného konfliktu a případné fiasko. Proto se nyní EU pokouší nejenom stíhat a dopadávat piráty na moři, ale rychlými zásahy jim znepříjemňovat život na souši. Nicméně i tento přístup se může ukázat jako riskantní a může vést k eskalaci, například v okamžiku, pokud by se nějaký rychlý zásah zkomplikoval a útočící vojáci by byli například chyceni do pasti a museli by jim přijít na pomoc další (strašák opakování amerického fiaska z roku 1993).

Piráti způsobují námořní dopravě nemalé škody. Jenom za uplynulý rok je ti, kteří pracují na projektu Oceans Beyond Piracy coloradské neziskové organizace One Earth Future Foundation, vyčíslili na sedm miliard dolarů. Tato částka obsahuje i 530 milionů dolarů, které loďařské společnosti vydaly na soukromé ochránce. Podle odhadů piráti získali na výkupném 160 milionů dolarů.

Jen za poslední týden piráti zaútočili nejméně na dva tankery. Jeden útok byl úspěšný. Zadržený tanker Smyrni má na palubě milion barelů ropy a je největší zadrženou lodí od února loňského roku. Menší tanker Aframax pirátům, kteří na něj vystřelili sedm RPG a 300 ran z automatických zbraní, uprchl.

Tomu, aby se Evropané a Američané nemuseli znovu účastnit nějaké rozsáhlejší operace v Somálsku, má zabránit výcvik. Práci na zemi, která by mohla nakonec uvolnit ruce i na zemi mají odvést jiní – vojáci pod vlajkou Africké unie. Stovky kilometrů od frontové linie probíhá v Ugandě stále intenzivnější výcvik Uganďanů, Somálců a dalších, kteří by měli být rozmístěni ve válkou zmítané zemi.

The US-backed force, which is officially led by the African Union and endorsed by the United Nations, began operations in Somalia in 2007. For years, it struggled to fill its ranks, overcome a lack of equipment and win support among Somalis. The African Union pays troops about $1000 a month to serve in Somalia – five times the salary of enlisted Ugandan soldiers.
Since late last year these troops have chased al-Shabab, the Somali militia affiliated with al-Qaeda, out of Mogadishu and solidified control of the capital. In February, the African Union announced plans to expand the force from 12,000 to 18,000, and is preparing to deploy troops to sSomalia for the first time.

Na výcviku se podílí i Evropská unie. Vojáci, z nichž naprostá většina je z Ugandy, ale i ze Somálska, z Burundi, či Sierra Leone, je cvičena v taktice vedení operací v městském terénu. Výcvikovému táboru se proto občas přezdívá „malé Mogadišu“ a na starosti jej mají kontraktoři ze společnosti MPRI (Military Professional Resources), což je dceřiná firmy L-3 Communications. Mimochodem, MPRI se před mnoha lety, během války na Balkáně a po ní podílela na výcviku chorvatské armády a napomohla tak úspěchu v operaci „Bouře“ v roce 1995, kdy byli vytlačeni bosenští Srbové z oblasti nazývané Republika srbská krajina.

Od roku 2007 Spojené státy vynaložily 550 milionů dolarů na výcvik a vybavení vojáků Africké unie sloužících v Somálsku.

“They’re a very professional army,“ said Major Albert Conley, deputy chief of the office of security co-operation for the US military in Uganda. “I’ve never had a discussion on Clausewitzian theory with an African military officer before, but I have here.“

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře