fbpx

Obrněná vojenská technika sovětského původu I

Jak lze vyčíst a následně vypozorovat z nepřeberného množství komentářů, hodně čtenářů nostalgicky vzpomíná na dobu dnes již více než 20 let vzdálenou. Ta je neodmyslitelně spojena s ruštinou a proto se tu ke vzpomínkám nabízím s ruským videem.

Jak by řekl obchodní cestující Lustig z pohádky Lotrajdo a Zubejda: „Inu, svět je malý. A o náhody tu není nouze!“ A to samé platí někdy pro hledání na youtube. Jako první díl zde je vývoj sovětských obrněných transportérů a bojových vozidel pěchoty

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Vojín Jan "Sully" Heřmánek
    18. 5. 2012, 8:26

    No jo, to se to Ivanům vylejzalo snadno z techniky, jako BVP rychle s AK47 a lopatkou…navíc ještě v 8 lidech v roji, to je dneska nepředstavitelné…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    18. 5. 2012, 9:01

    Taky do roje dávali hlavně své obyvatele asijského původu ne evropského.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Martin K
    18. 5. 2012, 23:47

    Nejsou k tomu k dispozici nějaké – třeba anglické – titulky? Pro nás mladší co nepaněmajou.
    Přesto jsem to celé zkouknul a občas i něco rozuměl, zajímavý seriál.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bark
    19. 5. 2012, 14:08

    Sully – ale jo, šlo to. Jen u BTR vylézání z boku v boji moc praktické nebylo a spíš se tomu vojáci vyhýbali. Ale ani naše OT-64 nebyly po této stránce žádný lumen – byly to autobusy na bojiště. Ale výsadek u nich alespoň střílet -:).

    Osobně jsem neměl rád OT-65, protože byly nespolehlivé, dost se nám ulevilo, když přišly BRDM-2.

    U BVP pak vadily přídavné nádrže ve dveřích – bylo to nebezpečné při zásahu RPG nebo něčím větším. Vykládalo se, že v Afghánistánu do nich raději sypali písek a častěji tankovali.

    BMD bylo pěkný vozítko, ale u nás nebylo – viděl jsem ale, co dokáže. Hlavně palba z okopu byla docela legrační, jak se postavil na nožky. To automatizované zakopávání ale fungovalo jen tehdy, pokud byl vhodný terén.

    J.D. – já u VDV moc asiatů neviděl – vlastně jich ani u mechanizovaných jednotek zase tak moc nebylo. Většina Kavkazanů, Uzbeků a Tádžiků sloužilo na jihu.
    Hodně se o *asijských hordách* mluvilo v roce 1968, ale upřímně, byla to spíš lidová fantazie, je to jaksi pořád tradováno. Asi jako že v americké armádě je to samý černoch nebo každý brigádník ve VŽKG byl Vietnamec.

    Martin – netřeba. Polovina jsou propagační kecy a polovina jsou TTD + něco málo z historie vývoje.

    REPLY

Nejnovější komentáře