fbpx

Die Causa Entacher

Pandury rakouského Bundesheeru v Kosovu; Foto via Wikimedia Commons

Mají generálové projevovat veřejně svou odvahu a oponovat politikům ve věcech obrany a vnější bezpečnosti? To byla otázka, kterou si nedávno položil Jan Gazdík v komentáři Za pachuť v kauze letounů CASA může i zbabělost generálů.

Na počátku tohoto příběhu bylo kategorické ne generálního štábu k nabídce na koupi čtyř španělských letadel. A bylo to jedno z nejlépe vyargumentovaných odmítnutí, jaké kdy čeští generálové vyslovili. Odvaha jim ale dlouho nevydržela: stačilo několik „masážních pohovorů“ od politiků a nebylo po ní ani stopy. Jeden týden byli generálové v čele s velitelem armády Vlastimilem Pickem nesmlouvavě proti nákupu letounů a hned ten následující uskutečnili až udivující veletoč, když s ním jednohlasně a pokorně souhlasili. Bez ohledu na svá předchozí varování, že CASA nesplňuje požadavky armády: ať již jde o bezpečnost či přepravní kapacitu.

Když generál „odmlouvá“, nemusí to nutně signalizovat ztrátu loajality a vojenské disciplíny v duchu Haškova Švejka:

…disciplína na vojně musí být, jinak by si nikdo nedělal z ničeho nic.… Disciplína, vy kluci pitomí, musí bejt, jinak byste lezli jako vopice po stromech, ale vojna z vás udělá lidi, vy blbouni pitomí. A není to pravda?  Představte si park, řekněme na Karláku, a na každým stromě jeden voják bez disciplíny. Z toho jsem vždycky měl největší strach.

Edmund Entacher je rakouský generál, náčelník generálního štábu. Je to první náčelník generálního štábu Rakouské republiky, který byl po sporu s ministrem obrany odvolán, ale do úřadu se nakonec vrátil po rozhodnutí soudu.

Generál Entacher se v roce 2010 postavil proti plánu ministra Norberta Darabose na zastavení povinné vojenské služby. Sdělil totiž veřejnosti, že profesionální Bundesheer bude stát dvakrát tolik, co ten stávající. Tedy že stát, který dává na obranu dlouhodobě jen 0,8 % HDP a musí spořit, aby snížil své zadlužení z minulosti, nemůže od profesionálního vojska čekat víc, než od toho současného. Naopak, na profesionální armádě se nedá uspořit:

…Je to jako při dietě. Můžete přirozeně každý den shodit 400 kalorií, ale během krátké doby je možné, že zemřete. (…Es ist wie bei einer Diät. Sie können natürlich auf 400 Kalorien täglich runtergehen, aber innerhalb kurzer Zeit sind Sie dann wahrscheinlich tot.)

Byl odvolán, aby se nakonec do svého úřadu vrátil na podzim 2011. Soudě však podle zkušeností s profesionální armádou u nás, je Entacher realista. Čísla, s kterými Rakušané pracují, jsou velmi podobná našim: bez jakéhokoliv zvýšení příjmů připadá na 3 000 zájemců o profesionální službu ročně jen 800 těch, kteří ji nakonec nastoupí. V rámci reformy se má redukovat počet důstojníků z 2 800 na 2 000. Generálů je přitom 159.

2 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    ptaksedivak
    21. 6. 2012, 22:05

    no, pan generál měl „koule“…
    K počtu generálů Bundesheeru jsem se už vyjádřil v jednom ze svých minulých příspěvků.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    JVjr
    11. 7. 2012, 23:37

    Správný překlad je „můžete samozřejmě snížit [příjem] na 400 kalorií denně“ (tedy pětinu normálu). Atd.

    REPLY

Nejnovější komentáře