fbpx

Opatrně s tím jídlem pro potřebné…

Vojáci s afghánskými policisty rozdávají pomoc ve vesnici Bidak v afghánské provincii Lógar; Foto pfc. Melissa Stewart, U.S. Army

Přesně před třinácti lety vyšel ve Foreign Affairs jeden z důležitých a provokativních článků. Napsal jej Edward Luttwak a jmenuje se Give War a Chance. Autor popsal pochybnosti o smysluplnosti působení modrých přileb Organizace spojených národů, nevládních organizací a uskupení typu NATO v konfliktních zónách. Dosti tvrdě pojmenoval to, co opatrněji vyslovovala řada lidí pohybujících se v konfliktních zónách od 90. let minulého století – Západ se snaží pomáhat obětem válek v různých zemích a přitom je vysoce pravděpodobné, že svými aktivitami pouze konflikty prodlužuje, popřípadě zamrazuje, což má fatální důsledky právě pro ty, kterým mělo být pomoženo, tedy pro nevinné civilisty.

Luttwak kritizuje například snahu zajistit uprchlíkům v táborech co nejvyšší standard, protože se snižuje důvod problém řešit, stěhovat se z nich, lidé s podobnými názory se v nich mohou koncentrovat, což usnadňuje například rekrutaci a prodlužuje se tak konflikt, respektive mu dává nové impulzy. Podobně tvrdí, že nevládní organizace mají zájem na prodlužování konfliktů, protože bez nich nebudou mít dárce, respektive budou těžko ospravedlňovat svou existenci a že značná část zásob, které dodávají obětem, skončí v rukách bojůvek.

Edward Luttwak se tímto textem zařadil na stranu těch, kteří zpochybňují smysluplnost humanitární pomoci v konfliktních oblastech, respektive intervencí, tolik rozšířených po skončení studené války. Nutno říct, že jde o rozsáhlý spor, ve kterém se objevují validní argumenty na obou stranách, nicméně obvykle vítězí poskytování pomoci, protože je to morálně správnější než nechat lidi umírat hlady. A to, že může při poskytování pomoci docházet k „vedlejším škodám“ je opomíjeno, či vyvraceno s tím, že se působí více dobra, než zla.

Luttwak vycházel z pozorování a pro podporu svých argumentů měl minimum „tvrdých“ dat. Před několika měsíci ovšem vydali Nathan Nunn a Nancy Qian článek vycházející z kvantitativního přístupu s názvem Aiding Conflict: The Impact of U.S. Food Aid on Civil War. Na základě poměrně rozsáhlého sběru a analýzy dat došli k závěru, který podporuje Luttwakovy úvahy – poskytování potravinové pomoci lidem v konfliktních oblastech prodlužuje konflikt.

Autoři použili data z let 1972-2006 a soustředili se dodávky obilí, které historicky tvoří většinu americké potravinové pomoci. To mimochodem vyplývá ze snahy stabilizovat ceny na trhu s obilím – v letech s bohatší úrodou stát skupuje přebytky, ukládá je, aby je „pustil“ na trh v chudších letech. Nicméně většinou jsou sklady plné, proto se obilí vyváží, obvykle rok poté, co bylo umístěno do sýpek, ve formě potravinové pomoci do světa, což je ostatně první z problémů. Množství pomoci tak nezávisí na aktuální potřebě, ale na úrodě či neúrodě obilí v čase t+1.

Nechci zde popisovat metodiku, kterou Nunn a Qian použili pro výpočty, je dostatečně popsána v jejich textu. Důležitější je závěr. Například každých tisíc tun americké potravinové pomoci zvyšuje výskyt konfliktu o 0,38 procentního bodu.

By exploiting year-to-year variation in wheat production in the United States, along with cross-country variation in a country’s propensity to receive food aid from the United States, we show that, on average, food aid promotes civil conflict. An increase in U.S. food aid increases the incidence, onset and duration of armed civil conflicts in recipient countries. We show that our results are not a result of U.S. food aid crowding out aid from other countries. We also find that food aid has a more adverse effect on small-scale armed conflicts and in countries with a less developed transportation network. These findings support qualitative accounts of food aid either being stolen during transport or being taken from target populations by small armed groups that use the resources to fund conflict.

Nebylo by ovšem šťastné, kdyby se článek, jakkoli dobře podpořený daty, stal důvodem pro „tažení“ proti poskytování pomoci v konfliktních zemích. Je příliš snadné vylít s vaničkou i dítě. Asi je spíše nutné hlouběji přemýšlet o dopadech dobra, které se snažíme dát světu. Může to sebou nést nepříjemné morální volby, ale pořád je asi lepší být opatrnější, než poškozovat nejvíce ty, kterým chci pomoci. Jinými slovy, nekrmme bojovníky a nedávejme jim do rukou nástroj pro směnný obchod potraviny za zbraně.

7 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    Jan Schneider
    9. 7. 2012, 12:29

    Veledůležité téma. Přístup těch „humanitniků“ mi přijde paradoxně dost nehumánní. Nechci to zlehčovat, ale celá situace mi připomněla tento vtip:
    Chajim Lefkowitz si bral Belu Moskowitzovou. Papá Lefkowitz dojatě pravil novomanželům: „My s maminkou vám dáme dům a vkladní knížku, pěkně popsanou. Papá Moskowitz vám daruje auto, chatu a vybaví vám domácnost. Pak už se ale budete muset protloukat životem, jak se dá.“

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    10. 7. 2012, 11:56

    Nepaušalizoval, bych, např.: Člověk v tísni staví školy, dává plodiny, apod. vypěstovat si to musí sami. Někdo má humanitární akce za zdroj vlastní obživy, jiný pomáhá. Lékaři bez hranic, ADRA a Člověk v tísni i z vlastní zkušenosti s jejich akcemi jsou jiní a společnsoti čistící minová pole.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    ota
    10. 7. 2012, 17:44

    souhlas s J.D. Humanitární pomoc je poměrně složitý problém, který se ovšem pro mnohé tváří jednoduše. Lutwakova teorie by neměla být zneužívána pro podporu argumentu proč nepomáhat, ale naopak pro nalézání způsobů smysluplné pomoci mající dlouhodobý dopad. Např. zvyšování schopnosti źabezpečit se vlastními silami (zdravotnictví, zemědělství) a zejména podpora školství jsou zpravidla efektivní ale těžší a delší cesta.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tomas.Kolar
    10. 7. 2012, 23:26

    Než dát hladovému rybu, je lepší naučit jej rybařit. Samozřejmě za předpokladu, že má kde. To je asi jasné většině. Vím o člověku, který na základě znalosti ekologie místních vodných biotopů navrhl a uvedl do praxe zemědělské využívání periodických tůněk ve střední Africe. Místní tak získali trvalý zdroj obživy. Takhle by to asi mělo ideálně vypadat. Jenže ono je prostě jednodušší dovézt tam pšenici, když je jí zrovna nadbytek…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    ptaksedivak
    12. 7. 2012, 17:50

    http://www.acr.army.cz/en/ministry-of-defence/history/gallery/do-prahy-priletelo-na-leceni-pet-dospelych-libyjcu-72127/
    na tohle peníze jsou, věřím, že stejná péče je ze stran zdravotních pojišťoven věnována i nám občanům ČR!
    Proč sem dopravujeme lidi, kteří nemají s námi nic společného – kulturně, nábožensky, názorově?A vlastní lidi tu vládnoucí garnitura, rozuměj VRCHNOST, neberou v potaz.Kolikrát sledujeme ve sdělovacích prostředcích, že malému dítěti, občanu této země, NELZE (SIC!) poskytnout finance na operaci, kterou je schopno provést pouze zahraniční pracoviště????A přitom sem za miliony dopravujeme a léčíme občany Libye, Iráku, Afgánistánu a Kosova!!!Proč?Vše maskováno pod „humanitární akci“, pokud chceme prezentovat nějaké ideály humanity, měli bychom je aplikovat PŘEDEVŠÍM ve prospěch občanů této země!!!
    Nechoďte na mne s tím, že je to i výraz jednoty s hrdinným lybijským lidem, se kterým jsme byli ( jak je uvedeno v článku ) v 70.-80. letech úzce spjati…Ano, je tomu tak, bylo to sepjetí především dodávkami zbraní a trhaviny SEMTEX, která nás opravdu proslavila, bohužel v tom negativním směru.Jestli na toto chce ČR nějak navazovat ( prostřednictvím i této akce ), tak Bůh nám pomáhej…

    REPLY

Nejnovější komentáře