fbpx

Snaha zadržovat Čínu spoluprací

Dnes poprvé přistál na palubě zatím jediné čínské letadlové lodi Liao-ning letoun. Čína se tak připojila k nemnoha zemím, které jsou (respektive v čínském případě jednou budou) schopné projektovat námořní moc s podporou letectva na velké vzdálenosti. Plavidlo Liao-ning má být využíváno především pro výcvik.

Strojem, který přistál na palubě, byl „létající žralok“ J-15. Ten byl s největší pravděpodobností postaven podle ruského Suchoje Su-33, jehož prototyp, ostatně podobně jako letadlovou loď Liao-ning, získala Čína od Ukrajiny někdy kolem roku 2001. Prototyp letounu J-15 se objevil záhy poté.

K testu přistání a vzletu z letadlové lodi dochází v době, kdy se sousední země stále hlasitěji obávají rostoucí moci a ambicí Číny. Například před několika dny znepokojilo některé státy vydávání nových pasů, ve kterých je mapa Číny, jejíž součástí jsou i sporná území v Jihočínském moři Oficiálně si stěžoval například Vietnam.

Ten, kdo si dobře uvědomuje, co je v tuto chvíli zapotřebí a kdo je zároveň ohrožen čínskou (nemyslím vojenskou) expanzí je Rusko. To se snaží Čínu „zadržovat spoluprací“. Naposledy před pár dny zdůrazňoval nutnost a výhodnost spolupráce ve vojenské oblasti nový ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Podle něj jsou obě země schopné kooperací zvyšovat stabilitu v regionu, který začíná připomínat sud prachu.

“We see our relationship with Russia as a priority in the field of international military cooperation,” said Xu Qiliang, deputy head of the Communist Party of China’s Central Military Commission.
He added that Beijing wishes to „bring the relationship to a higher level.“

Vřele mohu doporučit debatu s příznačným názvem „Úsvit nové Číny?“, která se objevila na stránkách amerického listu The New York Times. Slovem „příznačným“ se odkazuji především ke kontrastu slov „úsvit“ a otazníku na konci. Na jednu stranu jsou si všichni jisti tím, že Čína vyrostla, že se z ní stala mocnost, která může dosáhnout mnohého na regionální i globální úrovni (v tomto mám na mysli i projekci vojenské síly), ale zároveň si nikdo není příliš jistý, co to bude znamenat. Nakolik je čínský model udržitelný? Sociální tlak stoupá, ekonomika ochlazuje, poptávka po zboží může ochladnout například kvůli zvyšující se ceně a podobně. A nové vedení země je poměrně ambiciózní.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře