fbpx

Na cestě k věčnému míru?

Håvard Hegre je profesorem na katedře politologie na Univerzitě v Oslu. Zabývá se kvantitativními metodami a mimo jiné, ve spolupráci s Ústavem pro výzkum míru, se snaží propočítat, kdy nastane mír na zemi. Už minulý rok, spolu s dalšími experty publikoval článek s názvem Predicting Armed Conflict, 201-2050, ve kterém předpokládali výrazný pokles konfliktů do roku 2050.

The decline in the incidence of conflict is not uniform across different parts of the world. Europe and the Americas are projected to experience continued decrease from low levels. From 2030 onwards, it is most likely that these regions have no conflicts at all…
Our forecasts are most optimistic for the Western Asia and North Africa region, where the incidence of conflict is predicted to be reduced by almost two thirds, from over 27% in 2009 to 6.2% in 2050.

Jediný region, který má mít podle badatelů do roku 2050 výraznější problémy je od Sahary na jih. Nic vážnějšího by se nemělo stát ani v jihovýchodní Asii, která se nyní stává středem pozornosti a jednotlivé státy mimo jiné ve velkém zbrojí. Pokračování, či rozšíření predikce konfliktů do roku 2050 má údajně vyjít za měsíc. Mimo jiné z něj vyplývá to, že země, u kterých je nejvyšší riziko konfliktu, jsou Indie, Nigérie, Súdán, Etiopie a Tanzánie. Každopádně by měl do roku 2050 poklesnout podíl počtu konfliktních zemí ze současných 1:6 na 1:12.

His [Professor Hegre] research has found there has been a decrease in armed conflicts and the number of people killed since World War II and this trend will continue.
‚War has become less acceptable, just like duelling, torture and the death penalty.‘
Infant mortality, calculated by the UN up to 2050, is one of the key factors in Professor Hegre’s model.
‚Countries with a high infant mortality rate have a high probability of conflict. Infant mortality is now decreasing everywhere.‘

Podle statistik jiné organizace s názvem Center for Primary Action to Counter Terrorism dosáhl v letech 2005-2008 svého vrcholu za poslední desítky let i počet teroristických útoků. Od roku 2010 se pohybuje na úrovni desetiletí přibližně před rokem 1998. Samozřejmě, to neříká nic o tom, jak se bude svět terorismu vyvíjet v následujících čtyřiceti letech a jde o poznámku na okraj k výzkumu profesora Hegreho.

Nikterak nechci snižovat kvalitu kvantitativních metod ani výzkumů norského profesora, nicméně stále ve mně žije skeptik. Zvláště pokud si třeba vzpomenu na to, že třeba ještě těsně před 1. světovou válkou prakticky nikdo nevěřil, že se blíží taková katastrofa. A když už v létě 1914 vypukla, tak skoro všichni věřili, že do Vánoc bude po všem…

9 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

9 Comments


Nejnovější komentáře