fbpx

Civilní kontrola je o procesu, ne o osobách

V posledních dvou týdnech se jako (ne zcela férový) argument objevovalo slovní spojení „civilní kontrola“. Zajištění civilní kontroly nad ozbrojenými silami je od 90. let u nás mantrou, která se někdy bohužel využívá jako kladivo. Přitom právě argumentace posledních dnů dokazuje, že mnozí lidé ne zcela dobře chápou podstatu konceptu civilní kontroly, který není výmyslem politickým, ale akademickým a proto je nutné k němu přistupovat s určitou teoretickou znalostí.

Již v létě, poté kdy byl jmenován bývalý Náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek do funkce 1. náměstka ministra obrany, se objevily hlasy, že umístění bývalého vojáka krátce po svléknutí uniformy do tak vysoké funkce je porušením civilní kontroly nad ozbrojenými silami. Rozepsal jsem tehdy na OWOP text, ve kterém jsem se pokoušel vysvětlit, proč jde o omyl. Nedopsal jsem jej. Nyní se ovšem debata rozhořela hlasitěji a tak nastal čas tento text oprášit, upravit a zveřejnit, protože jde o poměrně závažné téma, které může být snadno zneužívané. Zároveň dobře vím, že jeho nadužívání učinilo vojáky alergickými na vše, co se civilní kontroly týká (přitom je ta alergie zbytečná, protože se týká špatného výkladu).

Civilní kontrola je součástí širšího konceptu s názvem civilně-vojenské vztahy. Klíčovou postavou v této oblasti je velikán politické vědy Samuel Huntington. Ten je v České republice znám především svou reakcí na Fukuyamovský Konec dějin v podobě knihy Střet civilizací, o které mnoho lidí mluví a nemnoho ji četlo (pro ty, kteří všude kolem vidí ohrožení evropské civilizace, ostatně stačí už jen titul knihy, zbytek si přeci člověk domyslí). Je příznačné, že jeho další průlomové knihy, jako je Třetí vlna jsou známy méně a zásadní The Soldier and the State nebyla přeložena vůbec.

Huntingtonovi také vyšel v roce 1956 v The American Political Science Review text Civilian Control and the Constitution. Pro účely mého článku je zajímavá především pasáž týkající se potřeby popisu a úpravy civilně-vojenských vztahů. Poučná je i autorova argumentace proč je právě americká ústava pocházející ze sklonku 18. století nevhodná pro prosazování civilní kontroly ve století dvacátém. Zjednodušeně řečeno, potřeba zabývat se civilně-vojenskými vztahy a civilní kontrolou, respektive některé jejich atributy kodifikovat spadá do 19. století, do doby vzniku masových armád, profesionalizace důstojnického sboru, postupného odtrhávání této profesní skupiny od civilní společnosti a vznikem vojenských institucí (a loajalitou k nim), které připravují profesionály na vedení komplexních vojenských operací.

Military institutions no longer reflected the political principles dominant in society. Instead, they reflected occupational imperatives springing from the nature of the military function… Civilian control thus depends upon the extent to which the military leaders adhere to their roles as professional advisers. Civilian control is undermined if they stray outside the military sphere or if the civilians make it impossible for them to discharge their professional responsibilities. The professional military officer obeys the state not because he shares the outlook and values of its leadership, but simply because it is his professional responsibility to obey.

Co je tedy civilní kontrola a proč tvrdím, že je v České republice mnohdy chápána špatně? Civilní kontrola je mechanismus/proces. Jak píše Richard Kohn v eseji o tomto tématu:

…civilian control — that is, control of the military by civilian officials elected by the people — is fundamental. Civilian control allows a nation to base its values and purposes, its institutions and practices, on the popular will rather than on the choices of military leaders, whose outlook by definition focuses on the need for internal order and external security.

Podstatou tedy je, že z hlediska civilní kontroly (nikoli efektivity, o které se zmíním na konci) není důležité, zda je na nějakém postu na ministerstvu obrany a v jeho působnosti, s výjimkou ministra a jiných politických míst, voják ve výsluze, nebo „čistý“ civilista. Ostatně na ministerstvu obrany pracuje velké množství bývalých vojáků a jenom proto, že jsou delší dobu v civilu, než někteří jiní, jsou více občany? Obzvláště půvabná je úvaha nad tím, jak dlouho by člověk musel být ve výsluze, aby mohl zastávat nějaký civilní úřad…

Pro civilní kontrolu je klíčové nastavení systému – o válce a míru, o použití ozbrojených sil, jejich rozvoji, směřování a podobně rozhodují zvolení zástupci, kteří jsou z většiny „čistí“ civilisté. Podíváme-li se do zákonů České republiky, systém civilní kontroly je nastavený dobře. Třeba základní zákon, Ústava ČR jasně popisuje mechanismy pro použití sil, či to, že vrchním velitelem je prezident. Ústavní zákon 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky popisuje vyhlašování jednotlivých stavů, v jejichž rámci mohou být použity ozbrojené síly a kdo je může vyhlásit (opět primárně zvolení zástupci, či jimi jmenované osoby). Zákon 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky výše uvedené rozvádí, v § 4 omezuje sdružovací právo a v § 12 hovoří o civilní kontrole ozbrojených sil, kterou zajišťují

…ústavní orgány a orgány, kterým tuto kontrolu svěřuje zvláštní právní předpis.

Problém tedy nemáme. Civilní kontrola zvolenými zástupci je zajištěna a praxe dokazuje, že je dodržována a vojáky respektována, takže proč neustále dokola hovoříme o tom, že v této oblasti pokulháváme a máme strach z ustavování bývalých vojáků do nějakých funkcí? Osobně si to vysvětluji tím, že jde o pozůstatek 90. let minulého století, kdy bylo nutné oddělit aktivní vojáky od politiky. O co tehdy šlo, výstižně popsal sociolog Antonín Rašek, který byl na počátku 90. let náměstek ministra obrany.

Ve složitém a konfliktním světě má civilní kontrola armády klíčový význam. Je znakem demokratického státu. Tím významnější bylo její budování v posttotalitních státech. Tam bylo cílem zajistit počáteční neutralitu armády v mocenském politickém zápase, pak její loajalitu, aby se nakonec stala zárukou demokratického rozvoje těchto zemí a jejich stabilizace.

Bývalý režim se loajální vojáky, členy strany naopak snažil do politiky zapojit. Ne nadarmo je stále v zákoně 221/1999 Sb., o vojácích z povolání v § 11 „zapomenuto“, že se vojákovi přerušuje služební poměr po dobu výkonu

…funkce v zastupitelstvu územní samosprávy, za jejíž výkon náleží podle zvláštního právního předpisu odměna…

Zapojování vojáků do politiky se muselo odehrávat samozřejmě pod přísnou kontrolou, zcela v duchu Mao Ce-tungových slov:

Our principle is that the party commands the gun, and the gun must never be allowed to control the party.

Byť je civilní kontrola ozbrojených sil především liberálním konceptem, i diktátoři a tedy diktatury mají logicky z bodáků na puškách obavu. Jak jsem ukázal výše, civilní kontrola je v České republice dobře ukotvena a respektována vojáky i civilisty, vojáci jsou odděleni od politiky, takže nehrozí zneužití armády proti demokratickým základům státu bez toho, aby byly porušeny ústavní a další principy. A jak ukazuje historie, jejich dodržování není vůbec odvislé od toho, jestli je v nějaké části státní správy a samosprávy velké množství, nebo naopak málo bývalých vojáků z povolání. Převraty se odehrávaly vždy z jiných důvodů.

V rámci diskuse o tom, zda je dobré mít na vysokých postech bývalé vojáky, se nešťastně objevil ještě jeden problém, který s výše uvedeným nesouvisí – zda mají vojáci zastávat administrativní funkce, či nikoli. V uplynulých dnech se hovořilo o tom, že by mělo dojít k „očištění“ civilní části ministerstva od vojáků a té vojenské části ministerstva od civilistů. Zde je větší diskuse již namístě, ale měla by se odehrávat velice uvážlivě a po dobrém zvážení všech pro a proti (především s ohledem na efektivitu).

Nejsem zastáncem striktního „oddělení“ uniforem od „obleků“, protože každodenní vzájemný kontakt a nutnost spolupracovat obohacuje oba „tábory“ (samozřejmě pokud chtějí), prohlubuje důvěru a znalost problematiky. Zvláště pokud by místa například na ministerstvu byla pro vojáky rotační, pak dojde k efektu několikerého obohacení (jak civilistů, tak vojáků v jiných částech systému, ve kterých bude dotyčný v rámci své kariéry působit). Rozděluji vojenská místa v administrativě (v nejširším slova smyslu mám na mysli ta místa, kde se voják nevěnuje přípravě na vedení bojových operací, či na jejich podporu) následovně:

  1. na posty, které musí být obsazeny vojáky;
  2. na posty, které chci mít obsazeny vojáky.

Každý voják je nositelem odborného know how a zároveň je připraven k nasazení, a proto není nahraditelný ani v administrativní oblasti. Jde o místa označená slovy „musí být“ (například v logistice, do jisté míry při přípravě státního území na krizové situace, zčásti v akvizičních procesech, komunikacích, informačních systémech atd. atp.) Druhá skupina je charakterizována slovy „chci mít“. Sem spadají ti, o kterých jsem psal v předchozím odstavci – chci, aby vojáci byli v administrativě, ideálně rotačně (vykonávají stále jednu odbornost, ale mění působiště), protože dochází k vzájemnému obohacování a zároveň jsou tak připravováni odborníci v uniformách pro případy krizí, kdy by nebylo možné rychle aktivovat, či použít civilisty/záložáky.

Ohroženou skupinou je ta, která spadá do „chci mít“. Obecným problémem dokazatelným na datech je to, že voják v administrativě je méně výkonný, než civilní zaměstnanec. Důvodem je to, že musí kromě své každodenní práce udržovat svou připravenost pro výkon vojenské profese. Periodicky proto chodí na střelby, na tělocvik, má nárok na více dovolené, na rehabilitaci atd. Kvůli tomu má ale kratší fond pracovní doby a logicky odvede méně práce než civilní zaměstnanec. Pokud by se mělo tedy skutečně stát něco smysluplného, bylo by záhodno projít tabulku po tabulce v administrativní části a systematicky každou ohodnotit podle daných kritérií a „zcivilnit“ ji, či naopak „zvojenštit“. Ne stavět zdi.

38 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

38 Comments

  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    22. 12. 2012, 7:15

    Ten problém je zajímavé vykládat hlavně z pohledu Listiny základních práv a svobod. Třeba takový čl. 1 říká: „Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech.“ LZPS pak v čl. 44 hovoří o tom, která práva mohou být omezena soudcům, prokurátorům (státním zástupcům), příslušníků bezpečnostních sborů a ozbrojených sil. Fakticky tvrdit, že po skončení služebního poměru stále existuje nerovnost mezi občanem a občanem v uniformě v podobě nepsaného zákazu výkonu jmenovaných funkcí ve státní správě je od absolventa/tky nejprestižnější právnické fakulty v ČR velmi odvážné.
    To zejména, když se jedná o nejvyšší představitelku liberálně demokratické strany, která ve svých stanová má: „Cílem strany je budování prosperujícího a otevřeného státu sebevědomých občanů. Státu s průhledným, srozumitelným a vymahatelným právem. Státu, v němž mají občané důvěru v politiku. Státu, jenž respektuje svobodu jednotlivce a dává lidem prostor pro rozvoj. Státu, v němž jednotlivec v rámci svých svobodných rozhodnutí přejímá odpovědnost za rodinu a obec. Státu, v němž funguje spravedlivá solidarita silnějších vůči slabším.“

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    22. 12. 2012, 7:20

    S výkonností vojáků je to relativní. Na jedné straně jsou zde kompenzace za omezení lidských práv a svobod, na druhé straně je to právo vykonat práci přesčas až do 150 hodin ročně bez nároku na jejich zaplacení. Je tak otázka, jestli v tom limitu je výkon práce, nebo ten tělocvik.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    meldik
    22. 12. 2012, 14:09

    nechci být zbytečně chytrý, ale pokud se neplatu, tak za 1. republiky se běžně i ve vrcholných fcí na MO pohybovali vojáci aktivní služby a nezdá se dnes, že by to činilo nějaké vážné problemy pro chod ministerstva, tak nevím, proč se toho dnes tolik lidé bojí. ozbrojené složky se zodpovídají parlamentu a vládě stejně jako ostatní složky státu, tak jaký je rozdíl oproti dnešku. možná, že v té době byli vojáci o něco poctivější a zásadovější?
    ohledne té části „chci mít“ a že by voják na stejné funkci jako civilní zaměstnanec odvedl méně práce, si myslim, že to nebude tak zlé. naopak by to mohlo mít i kladnou stránku jak píše B. Pernica, že vojákovi nadřízený vydá rozkaz, že v práci bude do splňení úkolu/ů a každý ví, jaké postihy za to hrozí. stejně tak si umím představit na pozici „líného“ civila, který nevykoná ani procento výkonu oproti motivovanému vojáku, čili je to o lidech a jestli se v té práci najdou

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Vladimír Karaffa
    22. 12. 2012, 19:19

    Protože v úvodním článku a stejně tak v diskusi zaznívají argumenty s kterými nemohu nesouhlasit, dovolím si přidat další. Léta se dohadujeme, zda „civil control of the Armed Forces“ znamená civilní kontrolu nebo civilní řízení. Argument, že kontrola je součásti systému řízení, a že se vlastně jedná o totéž, platí jen na první pohled. Rozdíl je v rozsahu a hloubce vztahů civilistů a vojáků v procesu politicko- strategického řízení. Toto téma si však vyžaduje hlubší rozbor a konečně, v tom není meritum úvodního článku.
    Souhlasím, že v ČR je civilní kontrola (já říkám civilní řízení) systémově i legislativně dobře nastaveno a pramálo záleží, zda je realizováno občany v obleku nebo v uniformě. Podstatné je, aby jednotlivé orgány a instituce patřící do systému obrany státu řádně plnili svoji funkci. K zmíněnému prezidentovi, jako vrchnímu veliteli ozbrojených sil a parlamentu patří i Bezpečnostní rada státu se svými výbory, zejména Výborem pro obranné plánování. Nezanedbatelným nástrojem je i institut svobodného přístupu veřejnosti k informacím podle zákona č.106/1999 Sb. Důležitější než to, zda na ministerské funkci sedí čistý civilista nebo civilista poznamenaný vojenskou minulosti anebo dokonce voják v činné službě, je jeho kvalifikovanost, tzn. znalost „řemesla“. Představa, že čistý civilista, na MO neznalý problematiky řízení obrany a ozbrojených sil je společensky přijatelnější než voják, je zvrácena. Přece nikdo nemůže myslet vážně argument, že by vojáci mohli zneužít moci k ovlivňování společnosti nebo dokonce k převratu, a že proto se musí hlídat nebo separovat. To je anachronizmus dnes dokonce patřící do zcela jiného kulturního prostředí.
    Jsem přesvědčen, že systemizované místo v civilně-správní části MO by mělo být vojákem (bez ohledu úroveň funkce) obsazeno pouze tehdy, když je spojeno s plněním vojenských úkolů při bojové činnosti. Stejně tak by na některých civilních místech, které mají přímý vliv na vojensko-odborné funkce ozbrojených sil měli pracovníci s vojenským vzděláním a vojenskou zkušeností. Problémem je, že současná personální praxe je v mnohých případech zdeformovaná nesprávnou systemizací – požadavky na místa nevychází z náplně činnosti, ale z toho, kdo na nich má sedět. Ale to je zase jiný příběh.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Seifert
    22. 12. 2012, 20:33

    Dobrý večer.

    Pěkný článek. Souhlas s BP a VK.

    Z mé strany poznámka k ovlivňování společnosti nebo snad k převratu. Můj názor je ten, že tato věc je tendenčně a na základě aktuální potřeby přiživována a zveličována některými civilisty. Mezi vojáky panuje naprosto jiná situace a troufám si tvrdit, že vojáci si jsou velice dobře vědomi své ústavní role a jistých nepřekročitelných hranic ve svém postavení a své činnosti. Vojáci slouží tomuto státu. Pokud by tomu tak nebylo, určitě bychom se po některých nepopulárních krocích vlády nebo vedení rezortu dočkali „akce“ ze strany vojáků. Něco takového se však nestalo a já doufám, že nikdy ani nestane. Je zvláštní, že v drtivé většině případů se dá setkat s tzv. názorem „tanky na Prahu“ v debatách civilistů než vojáků a to přes to, že mezi vojáky to občas díky politické reprezentaci pěkně vře.

    Dále, VK pěkně vystihnul jednu věc. Problematika civilní kontroly nebo civilního řízení si opravdu zasluhuje hlubší debatu. Stačí se podívat na přebujelé civilní MO a položit si otázku, zda je tak velký aparát nutný k civilní kontrole armády nebo k civilnímu řízení armády. Celkově by stál za analýzu a odbornou debatu současný model kontroly a řízení OS. I když…položme si otázku, zda by se organizace MO neměla provést striktně podle zákona č.219/1999, který podle mého vyjadřuje civilní kontrolu a omezeně řízení armády.

    Co se politické kontroly (podle mne součást civilní kontroly) týká, nikde není řešen aspekt hloubky pronikání vlivu politických stran do vedení rezortu po vyhraných volbáxh nebo změnách ministrů. To dnes podle mne není nikde kodifikované a myslím si, že by toto měl řešit zákon o ozbrojených silách, kde by měly být vyjmenovány klíčové pozice, které jsou „politické“ a obsaditelné vítězi voleb-členy politických stran nebo novým politickým vedením rezortu. To by mělo zaručit zamezení pronikání nežádoucího politického vlivu dovnitř struktury sil, kde je politika těžce kontraproduktivní a ochránit odborníky jak z řad vojenských profesionálů, tak i civilních zaměstnanců před politickými kolotoči.

    Pěkný večer všem.

    REPLY

Nejnovější komentáře