fbpx

V Hodoníně za vojáčka…

Jsou písničky, které jsou dnešním dětem i mladistvým již obtížně srozumitelné. V takové lidové, jako je Vrť se divča, se zpívá o možnosti odvodu regrúta v Hradišťu. Ano, máme dnes profesionální armádu a motiv odvodu do vojska tak zůstává jen součástí lidovek a Koncepce mobilizace ozbrojených sil České republiky. Ani v Hradišti Uherském, ani v Hodoníně za vojáčka nikoho už nevezmou. Snad jenom v případě, že by byl vyhlášen stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Okresní vojenská správa či vojenský územní úřad v obou městech zanikly se startem reformy ozbrojených sil. Obě města, dříve tradiční vojenské posádky, jsou dnes již dokonce zcela vojáků prosta. Jejich vojenská minulost žije již jen v motivech lidových písní.

20 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

20 Comments

  • Profilový obrázek
    Michal Uher
    1. 1. 2013, 13:05

    Stejně tak Břeclavská kasárna – jsou dnes již bytovým domem, který je vzpomínaný jen v lidové písni. Armáda prakticky celou jihovýchodní část Jihomoravského kraje opustila.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    rtm. v zál. Láďa
    1. 1. 2013, 15:35

    Koncepci mobilizace ozbrojených sil ČR bych ctěl vidět „na papíře“. Vzhledem k tomu, že dnes MO či AČR neznají ani trvalá bydliště vojáků v záloze a změny pokud vím, nikdo snad ani nehlásí. rozpadem systému OVS/ÚVS si nedělám iluze. třeba mě někdo přesvědčí io opaku.
    chtěl bych vidět cvičnou byť jen částečnou mobilzaci.
    třeba mě někdo přesvědčí o opaku…
    vloni jsem byl na Kubě a tam se shodou okolností konalo každoroční cvičení „Dny brannosti“ které jsou v posledních letech zaměřeny na nácvik zvládání katastrof, ála zemětřesení a hurikánu.
    Z organizovanosti a discilíny jsem měl co-by náhodný pozorovatel docela dobrý pocit.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    čet. Lukáš Hergott (Hery)
    1. 1. 2013, 19:53

    k přízpěvku 2: promiňte mi ten sarkazmus a offtopic, ale nedá mi to…za protektorátu tu celkem byla taky slušná kázeň, organizovanost a disciplína…to samé za Čepičky…nestýská se Vám po tom trochu?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    1. 1. 2013, 22:22

    Nějak nerozumím tomu, proč by se reálně měla nacvičovat částečná mobilizace. Pokud pominu bezdůvodnost takového nácviku v současné ČR, tak (jak právně poznamenal Hery) takové cvičení si z finančního hlediska skutečně může dovolit pouze nedemokratický stát (Kuba, Venezuela, Írán, Severní Korea apod.) a/nebo stát bezprostředně se připravující na konflikt (např. Izrael).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    1. 1. 2013, 22:28

    Je lepší nepořádek demokratický,nacistický nebo komunistický?Když se oprostíme od ideologie zjistíme,že nám vadí nepořádek jako takový bez ohledu na víru či stranu.

    REPLY

Nejnovější komentáře