fbpx

Hercegovský pochod

Anexe Bosny a Hercegoviny v roce 1878 nezanechala v české kultuře stopy pouze tím, že se objevil nový výraz pro chaos v podobě slova „maglajz“, ale také příležitostí, kterou v prostoru Bosny a Hercegoviny Češi dostali. Mezi ně bezesporu patří architekt Karel Pařík a vojenský kapelník Julius (Ernst Wilhelm) Fučík. První se nesmazatelně podepsal především na architektuře Sarajeva. Druhý je ve světě přezdíván králem českých pochodů. Jeho asi nejznámější skladbou je Vjezd gladiátorů. Kdo však viděl totalitní komedii Dovolená s Andělem, tomu by se mohla také vybavit skladba Starý bručoun.

Do Sarajeva přišel Julius Fučík v roce 1897, když převzal funkci kapelníka 86. pěšího pluku. Tento pluk do Sarajeva přibyl v roce 1896. S plukem se Fučík na území Bosny a Hercegoviny zdržel tři roky a pak se s plukem přestěhoval do Budapešti. Vedle Hercogovace, složil ještě další skladby s balkánskou tématikou. Jedním z nich je Sarajevo.

Dne 18. července 2012 uplynulo 130 let od narození krále českých pochodů. Co je zajímavé a důležité je fakt, že správcem Fučíkova odkazu se stala ústřední hudba Armády České republiky. Ta nedávno natočila CD Julius Fučík, s jeho nejznámějšími skladbami. Škoda, že zatím nebyla na koncertním turné v místě, kde mnohé ze skladeb vznikly. Nestalo se tak, ani když ministrem obrany byla ministryně s kladným vztahem k dechové hudbě.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře