fbpx

Izrael je kvůli Sýrii aktivnější

Zanedlouho to budou dva roky, kdy v Sýrii vypukla občanská válka. Kvůli konfliktu se samozřejmě šíří regionem nestabilita, ale dosud se jí dařilo držet pod kontrolou. Pokusy o diplomatická jednání skončila vždy nezdarem, třeba i proto, že velmoci, které jediné se mohou domluvit na prosazení nějaké verze řešení/příměří, jsou hluboce rozdělené. Rusko má v Sýrii své přímé zájmy a Spojené státy, ne že by byly bez zájmů, ale nechtějí se do ničeho příliš zaplést, jen zadržovat. Zatím s posledním pokusem na smír přišli rebelové bojující proti autokratovi Bašáru Asadovi – navrhují, aby rezignoval a opustil zemi, čímž by ukončil válku a vyhnul se soudu. Spíše tato aktivita ale asi nebude mít naději na úspěch.

Obávám se navíc, že se v posledních dnech začala situace měnit a snadno může dojít k rozšíření konfliktu. Podle všeho Izrael 30. ledna 2013 chirurgickým úderem zaútočil na vojenskou základnu Džamrája nedaleko Damašku – na laboratoř a sklad chemických zbraní, na sklad se sofistikovanými zbraněmi, jako jsou protiletadlové střely SA-17 a na shromážděné nákladní vozy s výzbrojí pro libanonský Hizballáh.

According to our sources, Israeli military tacticians believe that as winter weather starts clearing up, Syria and Iran will devise crafty methods for outwitting Israel and getting the weapons to Lebanon – for example, disassembling the missiles and launchers and disguising them as non-lethal merchandize. They could then be spirited across from Syria to Lebanon in small packages by the smuggling rings regularly operating on their common border.

Izraelský útok na cíle v Sýrii se prý odehrál se souhlasem amerického prezidenta Baracka Obamy, což by mohlo znamenat, že i Američanům začíná docházet trpělivost. K akci došlo i přes několikerá varování Íránu, že bude útok na Sýrii vnímán jako útok na zájmy Teheránu v oblasti. Izraelskou operaci odsoudila i Saúdská Arábie, která je spíše na straně rebelie a bojovníky pro Asadovi podporuje finančně.

Izrael nyní přesunul protiraketový systém Iron Dome blíže k hranici s Libanonem a vyčkává. Zároveň je připraven zasáhnout mimo hranice znovu. Pro případ pádu Bašára Asada má na stole plán na vytvoření nárazníkové zóny uvnitř syrských hranic. Vytvoření zóny má napomoci i téměř dokončený plot podél linie izraelsko-syrského příměří.

Zajímavé je, že se v diskusi pět objevil kontroverzní termín osa zla, se kterým přišel 29. ledna 2002 bývalý americký prezident George W. Bush a který spojil teroristy a jejich ambice získat zbraně hromadného ničení s „neposlušnými“ státy Irákem, Íránem a Severní Koreou. Termín oprášil izraelský generál Eyal Ben-Reuven. Řekl, že v tuto chvíli jsou nepřátelé Izraele „bezzubí“ a že se „osa zla rozpadá“.

Nebudu překvapen tím, když akce, které bude podnikat Izrael, budou směřovány (mediálně) k širšímu strategickému cíli – dokončení likvidace osy zla. To by zároveň naznačovalo, že se Izraelci připravují na větší regionální konflikt a budou hledat podporu. Na druhou stranu, Izraelci nemají důvod příliš vysvětlovat akce podniknuté na svou ochranu před iminentní hrozbou.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře