fbpx

Už přes 450 vojáků získalo Odznak za bojový kontakt

V listopadu 2011 podepsal Alexandr Vondra rozkaz ke zřízení Odznaku za bojový kontakt pro ty, kteří „plnili služební povinnosti v přímém bojovém střetu s protivníkem“. Obdobnými odznaky jsou oceňováni i vojáci jiných armád. Například ve Spojených státech se dá zmínit trojice Combat Infantryman Badge, Combat Action Badge a Combat Medical Badge. Český odznak je určen pro vojáky všech složek, tedy třeba i pro mediky, kteří působí v místě, kde je zraněný.

Doposud (počátek února 2013) bylo předáno 454 odznaků. Dá se říci, že tím skončila první fáze, kdy žádosti o odznaky přicházely i za operační nasazení předchozích let. Nyní se tedy předpokládá, že počet oceněných bude růst mnohem pomaleji než v prvním roce existence odznaku. Mezi oceněnými jsou zástupci řady složek – vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení, 7. mechanizované brigády, 601. skupiny speciálních sil, EOD, předsunutí letečtí a dělostřelečtí návodčí a Vojenské policie (odznak dostalo i několik příslušníků již zrušeného SOGu). Co se týče cizinců, držiteli odznaku již je 15 příslušníků amerických ozbrojených sil a jeden voják Afghánské národní armády.

Pravidla pro výběr jsou poměrně přísná. Již v první fázi – tedy podávání žádosti – je nutné přesně popsat situaci, musejí o střetu existovat záznamy, svědectví atd. To, že je někdo na základně, která byla napadena, či ostřelována nestačí. Je nutné, aby se dotyčný voják do boje aktivně zapojil. Důležitou roli sehrávají vrchní praporčíci, u kterých se shromažďují žádosti a kteří by měli dohlížet na to, aby byly podklady co nejúplnější. V některých případech se totiž stávalo, že se podklady vracely k doplnění, což znamená, že adept na obdržení odznaku musel zbytečně čekat. Udělování odznaku má na starosti ředitel Stálého operačního centra na generálním štábu. Ten zřizuje komisi. V současnosti jí předsedá ředitel centra generál Aleš Opata a kromě něj v ní je dalších šest vojáků, většinou vrchních praporčíků.

Zřízení odznaku je důležitým a symbolickým krokem. Dá se totiž brát i jako vyjádření faktu, že vojáci se sice dají používat k rozličným úkolům – mohou zachraňovat životy, pomáhat při živelních pohromách a humanitárních katastrofách, při rekonstrukci válkou zničených zemí –, ale jejich primárním posláním je a bude bojovat. Bojové tradice, respektive příběhy, které je doprovázejí, jsou totiž to, co formovalo a formuje každou kvalitní ozbrojenou sílu.

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    1. 3. 2013, 15:19

    http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/prislusnici-jednotky-eod-obdrzeli-odznak-za-bojovy-kontakt-80451/

    Všechna čest. Jen tak mimochodem – odznak považuji za mimořádně heraldicky povedený, vyhnuli jsme se nesmyslným kopiím zahraničních vzorů.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    2. 3. 2013, 0:35

    Jen pro info: Vojenskou symbolikou se zabývá faleristika, nikoli heralidika. A zda je či není povedený je otázka vkusu. Každý na to asi bude mít jiný názor…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    uton
    10. 3. 2013, 18:39

    Koupim tento odznak s utony. děkuji , dohoda jista. Email: info(zavinac)uton.cz

    REPLY
  • Profilový obrázek
    neon
    31. 7. 2013, 16:47

    Nemá to být Odznak za sexuální kontakt s opačným pohlavím v okupovaném Afghanistánu :-)))) tak to by si naši hrdinové určitě zasloužili, nic víc

    REPLY

Nejnovější komentáře