fbpx

DARPA chce, aby vrtulníky startovaly a létaly rychleji

Představy organizace DARPA o tom, jak by mohl vypadat nový VTOL X-Plane - nástupce vrtulníků i VTOL

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), která zadává výzkumné projekty pro ozbrojené síly USA očekává, že se letečtí konstruktéři vážně zamyslí a přijdou s radikálně novými nápady konstrukce vrtulníků, které umožní odstranit jejich nevýhodu při startu, kdy jsou, kvůli pomalosti nabírání výšky, dobrým terčem pro nepřátele. Zrychlení startu by pomohlo například při operacích sil pro speciální operace, či lékařským týmům, protože je to nejenom bezpečnější, ale dojde i ke zkrácení doby mise.

Snaha o spojení výhod letadla a helikoptéry v konstrukcích strojů, které kolmo přistávají a vzlétají (VTOL), jakým je například V-22 Osprey se sice, i přes řadu problémů, zmaterializovala, ale helikoptéra je helikoptéra. Jedině ona může přistávat, nebo se přiblížit k téměř jakémukoli terénu a vznášet se nad ním, může létat v úzkých prostorách, například v zastavěném terénu, snadno měnit směr a stoupat a klesat ve vzduchu a přitom udržovat stejnou pozici. VTOL může kolmo vzlétat i přistávat, nicméně je v těchto fázích velice pomalý, takže může být snadno ohrožený. Pokusy překonat tuto nevýhodu si vybraly daň ve vyšší spotřebě a nižší nosnosti, což VTOL ještě znevýhodňuje. Vrtulníky a VTOL ustrnuly ve vývoji, na rozdíl například od proudových letounů, jejichž rychlost, stoupavost a podobně se v průběhu posledních padesáti let zlepšovaly.

DARPA tentokrát, v případě stroje nazývaného VTOL X-Plane, nechce jít cestou drobných úprav konstrukce, aby se zlepšily některé charakteristiky helikoptér a VTOL. Manažer programu Ashish Bagai předpokládá, že se inženýři zamyslí nad zcela novou konstrukcí, která umožní zvýšit rychlost, zefektivní vznášení a nosnost.

„We have not made this easy,“ he [Bagai] continued. „Strapping rockets onto the back of a helicopter is not the type of approach we’re looking for. The engineering community is familiar with the numerous attempts in the past that have not worked. This time, rather than tweaking past designs, we are looking for true cross-pollinations of designs and technologies from the fixed-wing and rotary-wing worlds. The elegant confluence of these engineering design paradigms is where this program should find some interesting results.“

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře