fbpx

Neklidný sever afrického Mali

Úřad francouzského prezidenta dnes oznámil, že v Mali zahynul čtvrtý francouzský voják od počátku operace Serval, jejímž cílem je vytlačit radikály ze země a pomoci vládě, aby nad ní získala kontrolu. Šlo o praporčíka, který byl „zapojený do operací ve východním Mali, 100 kilometrů od města Gao,“ praví se v prohlášení. O víkendu byl během bojové operace zabit v severním Mali desátník Cedric Charenton. A rovněž o víkendu měl být čadskými vojáky zabit terorista Mochtár Belmochtár, který mimo jiné zorganizoval krvavý útok na plynárenské zařízení v Alžírsku.

Francouzi se na počátku intervence, která začala 11. ledna, setkávali s minimálním odporem. Nyní ovšem na pouštním severu země, který je stejně nehostinný jako rozlehlý, dochází k častějším střetům s povstalci. Ti používají tradiční taktiku – přepady, kladení výbušnin a jednou i (nevydařený) sebevražedný útok. Podporu francouzským, malijským i čadským silám na severu poskytují nadzvukové letouny Mirage 2000, které jsou rozmístěné na základně 101, která leží deset kilometrů od metropole Bamako, kde budou rozmístěni i čeští vojáci. Let na sever strojům trvá hodinu a půl.

The pilots have racked up scores of missions in little over seven weeks and on Sunday the squadron surpassed its 1000th hour of flight time since the mission’s debut, indicative of the intensive rhythm its servicemen face.

Na blogu Thomase Rickse se plukovník námořní pěchoty ve výslužbě Gary Anderson pokusil v několika odstavcích shrnout lekce, které je dobře si připomínat při operaci v Mali. Má v mnohém pravdu. Například v tom když to, co se odehrává v Mali, hodnotí jako občanskou i povstaleckou válku v jednom.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment


Nejnovější komentáře