fbpx

Další na holení: Středoafrická republika a Čad

Jeden z geograficky důležitých afrických států se podle všeho opět zhroutil. Povstalci oznámili, že obsadili prezidentský palác ve Středoafrické republice a svrhli prezidenta Francoise Bozizeho. Na 150 francouzských vojáků již bylo vysláno do akce, aby zajistili letiště v metropoli Bangui. Paříž zároveň požádala o svolání Rady bezpečnosti OSN, jejíž členové by měli prodiskutovat možnosti řešení situace.

Rebelie ve Středoafrické republice není od získání nezávislosti na Francii v roce 1960 nic zas tak neobvyklého. Jejích přibližně 4,5 milionu obyvatel je velice chudých i přesto, že žijí v zemi s obrovským nerostným bohatstvím. Povstalci překonali vládní síly prezidenta Francoise Bozize (sám přišel k moci vojenským převratem v roce 2003) poměrně snadno navzdory tomu, že jim pomáhali s výcvikem mimo jiné Jihoafričané. Důvodem podle některých informací je to, že se Bozize bál převratu armády a proto ji udržoval poměrně slabou, což se mu vymstilo.

Středoafrická republika sousedí s dalším strategicky významným a podobně nestabilním státem – Čadem. Tamní rebelové začali v těchto dnech vyhrožovat, že už je nebaví čekat na plnění dohod a že se tedy po dvou letech znovu chopí zbraní a vyrazí na hlavní město. Pokud by se tak stalo, došlo by k poměrně nepříjemné kumulaci problémů – Mali, Čad a Středoafrická republika.

Mezi Čadem a Mali leží Niger, což je strategicky významná země kvůli zásobám uranu. Její význam ovšem vzrostl ještě více nedávno, když v ní Američané otevřeli základnu bezpilotních prostředků, díky které mají poměrně služný přehled o velké části Západní i Střední Afriky. Informace mimo jiné pomáhají i operacím vedeným v Mali a mohly by být využity i pro řešení problémů v Čadu.

The Predator drones in Niger are unarmed, U.S. officials said, though they have not ruled out equipping the aircraft with Hellfire missiles in the future. For now, the drones are conducting surveillance over Mali and Niger.
U.S. officials said they share video footage and other intelligence collected by the unmanned aircraft with French forces and African troops — including 670 soldiers from Niger — who are fighting the Islamist insurgency in Mali. Liaison officers from Niger, France and Chad work alongside U.S. Air Force personnel who launch and land the drones from the base in Niamey.

Američané a Francouzi v současnosti spolupracují v Africe velice úzce. Například americká vojenská asistence ve výši 50 milionů dolarů, kterou tento měsíc odsouhlasil prezident Barack Obama, se týká „snahy Čadu a Francie zajistit Mali před teroristy a násilnými extremisty“. Američané Francouzům pomáhají logisticky i materiálně. Ve velkém cvičí i bezpečnostní jednotky Západoafrických zemí. Pokud se bude bezpečnostní situace zhoršovat tak, jak se to nyní děje v Mali, Středoafrické republice a Čadu a bude hrozit, že toho budou extremisté využívat, dá se předpokládat, že význam Francie jako strategického partnera pro Spojené státy dlouhodobě jen poroste. To by se mohlo projevit i například v Severoatlantické alianci, protože tón v ní bude udávat triumvirát Spojené státy, Francie a Británie a zřejmě i – zjednodušeně řečeno – pragmatický (realistický) přístup k bezpečnostním otázkám.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Steve Proek
    24. 3. 2013, 18:12

    Francie provedla v Mali a v regionu primo genialni trik. Umoznila prime sledovani a reportaze z bojovych akci „Al Jazeera“ zpravodajstvi.
    Arabske zpravodajstvi sledovane na strednim vychode naprostou vetsinou obyvatelstva predklada postup francouzskych jednotek vytanych obyvatelstvem zpevem „Marseillaise“. Cizinecka legie je zobrazovana jako osvoboditelka.

    Ukazuje se, ze teroristicke uskupeni sice disponuji „zivymi bombami“ (fanatiky), ale jako civilni sprava jsou propad.

    Americke vstupy jsou znacne zastinene a snad tomu zustane i nadale. Francouzska propagacni vojenska aktivita se ukazala jako nesmirne ucinna strategie „psychoops“.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    24. 3. 2013, 21:31

    Aby byl západ v Mali úspěšný, tak se především nesmí nechat zatáhnout do dlouhodobé konvenční operace. To je alfa a omega všeho…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ignác Opušťák
    25. 3. 2013, 22:38

    Docela by mně zajímalo, zda se to Evropské společenství dotací a podvodů (dříve uhlí a oceli) bude dále jen orientovat na vytloukání klínu klínem nebo se vzmohou třeba i na preventivní zákroky proti takovýmto nešvarům. Připadá mi to tu, že ztrácíme základní pud sebezáchovy.

    REPLY

Nejnovější komentáře