fbpx

Pro ženy další poprvé

Nová ředitelka americké Tajné služby Julia Piersonová a japonské torpédoborce JS Setoyuki a JS Shimayuki, kterým poprvé velí ženy; Foto U.S. Secret Service a Norio Nakajama (via Wikimedia Commons)

Tento týden jmenoval americký prezident Barack Obama první ženu – Julii Piersonovou – do funkce ředitelky Tajné služby USA (U.S. Secret Service). Prakticky každý, kdo viděl nějaký film, ve kterém sehrával nějakou roli prezident Spojených států, ví, že Tajná služba zajišťuje ochranu prezidenta, viceprezidenta a dalších lidí, včetně zahraničních státníků na území USA. Už méně známé je, že ochrana osob je jen polovina aktivit služby.

Tajná služba je vůbec nejstarší vládní vyšetřovací organizací ve Spojených státech. Založena byla v roce 1865, tedy po válce Severu proti Jihu ministerstvem financí, jak úřad, který měl odhalovat padělky a padělatele. Tehdy to byl vážný problém, odhadovalo se totiž, že po válce byla třetina až polovina peněz v oběhu falešná. Až teprve v roce 1901 po zavraždění 25. prezidenta USA Williama McKinleyho dostala Tajná služba za úkol chránit představitele Spojených států. Jedna její část tedy ochraňuje politiky a druhá vyšetřuje zločiny proti „finanční infrastruktuře USA“. Z kompetencí a odpovědností služby vyplývá, že jmenování Julie Piersonové do jejího čela je výrazný úspěch a ocenění kvalit.

Nejde ovšem o jediné zajímavé jmenování, ke kterému došlo během jednoho týdne. Poprvé se v Japonsku staly velitelkami torpédoborců, které tvoří páteř obrany Japonska, dvě ženy. Velitelka Miho Otani (41) a velitelka Rjoko Azuma (39) převzaly velení torpédoborců JS Shimayuki and JS Setoyuki v době, kdy je po dlouhé době napětí mezi Čínou a Japonskem na vysoké úrovni a zároveň chřestí zbraněmi Severní Korea. Byť jsou tyto torpédoborce určeny primárně k výcvikovým účelům, přesto je jmenování žen do velitelských funkcí na lodích velice důležitý signál.

More changes could be on the way. The Abe administration, which hopes to boost the economy by increasing the participation of women in the workplace, has initiated a review of restrictions on women in the military, as well.  The study, by the National Institute for Defense Studies, a think thank funded by the Ministry of Defense, will look at boosting the number of jobs that women are allowed to hold in the military, in part to make up for the declining national birth rate and projected recruiting shortfalls.
Women make up about 5.4 percent of the JSDF and are currently barred from many direct-combat jobs, such as the infantry and flying fighter planes.  The review is expected to take about a year – after which the Chinese may find more women on their targeting screens.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře