fbpx

Čtyři vojáci Čadu zemřeli v Kidalu

Kidal stone; Photo by Alicroche via Wikimedia Commons

Včera se v malijském městě Kidal, ležícím asi 1500 kilometrů od metropole Bamako, odpálil sebevražedný útočník. Tři čadští vojáci zemřeli hned, čtvrtý dnes. Kidal je centrem oblasti, kterou obývají Tuarégové, jejichž povstání za odtržení severní části Mali stálo na počátku ozbrojených střetů v Mali. K Tuaregům se připojili extremisté a teroristé a vláda se ocitla v ohrožení. Zachránila ji až intervence Francie s podporou mimo jiné i dvou tisíc čadských vojáků. Kidal byl svědkem již dvou nepříliš úspěšných sebevražedných útoků – 21. a 26. února letošního roku.

Le premier avait visé des militaires français, tuant le kamikaze au volant de sa voiture piégée, le second avait pris pour cible un point de contrôle tenu par le MNLA dont sept membres avaient été tués, selon la rébellion touareg.

Byť je situace na většině území Mali klidná, na severu stále svádějí malijští, francouzští a čadští boje jak s Tuarégy, tak s příslušníky organizací ideologicky se hlásících k Al Kajdě. Přetrvávající nestabilitu v Mali pociťují i v okolních zemích. Například v odlehlé části Mauretánie v táboře Mbera je na 70 tisíc uprchlíků z Mali. Dalších sto tisíc uprchlíků se pohybuje uvnitř malijských hranic.

Refugees are receiving only 11 litres (2.9 gallons) of water a day in 50C (122F) heat, and there is a desperate shortage of toilets, though acknowledged more are now being built.
An MSF study at the camp last November revealed a critical nutrition situation, with mortality rates above the emergency threshold for children under two years old.
And conditions have worsened since the French intervention in Mali prompted a fresh wave of 15,000 refugees.

Konflikt se může projevit i na zásobách potravin. Mnoho farmářů totiž nezaselo a nezasadilo, proto se analytici mezinárodních organizací obávají, že se to projeví na výživě obyvatel. Obavy se netýkají pouze Mali, ale dalších zemí Sahelu. Přesto, že loni bylo deštivěji, což znamenalo lepší úrodu, nestačilo to na obnovu zásob a splacení dluhů z let předchozích. Prázdné žaludky odnesl i velbloud, kterého chtěli regionální představitelé Mali věnovat francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandovi za to, že napomohl k vyhnání islamistů.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře