fbpx

Celosvětově ubývá pirátských útoků

Portugalští vojáci během výcviku u břehů Somálska; Photo by EU NAVFOR

Mezinárodní námořní úřad (IMB, International Maritime Bureau) oznámil, že za první čtvrtletí roku 2013 se celosvětově odehrálo 66 pirátských útoků (nahlášených). To je o 35 procent méně útoků než ve stejném období roku 2012, kdy piráti provedli 102 „akcí“. Jde o poměrně radikální pokles a úspěch protipirátských operací.

V letošním roce byly piráty zadrženy čtyři lodě, na 51 se piráti nalodili, na sedm vystřelili a čtyři se pokusili unést. Jako rukojmí bylo vzato 75 členů posádky, 14 uneseno a jeden zabit. Data ukazují, že břehy Východní Afriky především u Somálska přestávají být takovým problémem. Nebezpečnějším místem je v tuto chvíli Guinejský záliv, kde bylo hlášeno 15 incidentů, včetně tří únosů. Jen v Nigérii bylo hlášeno 11 incidentů, přičemž zbraně byly použity v devíti případech.

An offshore supply vessel with 15 crew members was also hijacked. One crew member subsequently died as a result of a gunshot wound after his chemical tanker was fired upon at Lagos anchorage. A further 14 crew were kidnapped from four different vessels in Nigeria. At the time of the kidnappings, all the vessels were reported to be underway.
Further west in Africa, three incidents were recorded in the Ivory Coast, including the hijacking of two tankers. In early February, one such tanker was taken while underway, 70 nautical miles (nm) south of Abidjan and routed to Nigerian waters.

Ještě před několika lety bylo pirátství u somálských břehů považováno za jednu z hrozeb světovému obchodu. Podle všeho ovšem, i díky námořní operaci Evropské unie Atalanta (EU NAVFOR) u východoafrického pobřeží se pirátům značně zúžilo pole působnosti, což se projevilo i na datech. Atalanta může sloužit jako příklad velice úspěšné evropské operace a model pro budoucnost. Jistě, jedná se o námořní operaci, která je naprosto odlišná od operací pozemních a navíc, historicky, hlídkování, zadržování lodí, respektive blokování přístavů je typ akce, se kterou mají evropské námořní velmoci velké zkušenosti, nicméně přesto si zaslouží uznání a může být brána jako model. Mimochodem i v tom, jak o sobě informuje. Stačí si projít internetové stránky.

Druhým aspektem, který stojí za poklesem pirátských akcí, jsou zvýšená bezpečnostní opatření na obchodních lodích. Výše uvedené ovšem neznamená, že nastal konec pirátství na Východě Afriky. Odborníci varují, že somálští piráti stále zůstávají rizikem a byť klesá počet útoků, daří se jim lodě zajímat a získávat výkupné.

IMB Director Pottengal Mukundan commented: “Although the number of acts of piracy reported in Somalia has significantly decreased, there can be no room for complacency. The drop in reported attacks is due to proactive naval actions against suspect Pirate Action Groups, the employment of privately contracted armed security personnel and the preventive measures used by the merchant vessels (as per latest Best Management Practices  recommendations). The attacks will rise to past levels if the naval presence is reduced or vessels relax their vigilance.”

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře