fbpx

Odhalování střelce s pomocí chytrého telefonu

Vědci na Vanderbiltově univerzitě vyvinuli aplikaci pro android, která je schopna určit polohu střelce. Určování polohy odstřelovače není jednoduché a obvykle vyžaduje buď štěstí (chybu odstřelovače), nebo sofistikované senzory. V první řadě dochází k výstřelu a tedy i vzniku, pro různé typy zbraní, charakteristického zvuku. Za druhé, projektil letí nadzvukovou rychlostí a vyvolává šokové vlny. Pokud jsou tedy k dispozici citlivé mikrofony, přesné hodiny a sériový mikroprocesor, dá se určit s vysokou přesností poloha střelce.

Před šesti lety docent Akos Ledeczi z Vanderbiltovy univerzity vyvinul systém, který se dal umístit na vojenskou helmu a poměrně přesně dokázal stanovit, kde se nachází odstřelovač. V posledních letech se vědci soustředili na to, jak využít rozmach chytrých telefonů pro vyhledávání střelců. Podařilo se jim vyvinout vhodnou aplikaci a ještě doplněk – modul velikosti balíčku karet, ve kterém se nacházejí mikrofony a procesor, který analyzuje získaná data. Ideální je, pokud je propojeno ve stejnou chvíli více chytrých telefonů, protože pak lze poměrně přesně stanovit polohu střelce triangulací. Aplikace je tedy nejvhodnější pro skupinové použití.

The researchers have developed two versions. One uses a single microphone per module. It uses both the muzzle blast and shockwave to determine the shooter location. It requires six modules to obtain accurate locations. The second version uses a slightly larger module with four microphones and relies solely on the shockwave. It requires only two modules to accurately detect the direction a shot comes from, however, it only provides a rough estimate of the range.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře