fbpx

Napětí mezi Saúdskou Arábií a Íránem roste

Televize Al Arabiya přišla se snímkem čehosi plovoucího v moři a s tvrzením, že podle bahrajnských představitelů jde o zbytky íránského robotického prostředku. Teherán to samozřejmě odmítl. Ostatně není divu, protože ona plovoucí věc ve vodě může být v zásadě cokoli a nikde na sobě nemá napsáno: „V případě nálezu vraťte Mahmúdovi Ahmadínežádovi“. Na druhou stranu, v Bahrajnu je rozmístěná americká 5. flotila, takže by dávalo smysl, pokud by se Íránci snažili získávat informace o jejím pohybu.

Jedná se však o mnohem více. Je to další krůček v eskalaci sporu mezi Saúdskou Arábií, na jejíž straně je Bahrajn, a Íránem. Včera na tiskové konferenci měli dva saúdští ministři potřebu varovat svět před sílícím jaderným programem Íránu, který ohrožuje bezpečnost v regionu. Obojí se dá číst jako součást tlaku na Teherán.

„Commonsense says in times of trouble, humans should be a little more smarter and not put fuel on fire,“ Faisal said.
„We hope Iran will go along….,“ he added. Iran says it is enriching uranium only for peaceful uses. But the US and its allies fear Tehran may enrich to levels used for nuclear bombs.

Mimochodem, Saúdská Arábie v úterý oznámila, že zatkla deset lidí, kteří měli být součástí špionážní sítě Íránu. Tím se počet zatčených špionů od první akce proti špionům v íránském žoldu v březnu zvýšil na 28. Nyní bylo zatčeno osm Saúdů, Libanonec a Turek. V březnu to bylo 16 Saúdů, Íránec a Libanonec. Vztahy Saúdské Arábie a Íránu jsou špatné již několik let, zvláště od chvíle, kdy Saúdové napomohli potlačení šíity vedenému povstání v Bahrajnu. A kruh se uzavírá…

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře