fbpx

Příliš těžká, aby plavala

Španělsko je již sedmé čtvrtletí po sobě v recesi. Byť země provedla poměrně hluboké reformy a vláda má poměrně stabilní pozici, potýká se s dluhem ve výši sedmi procent HDP a nezaměstnaností ve výši 27 %, která je jedna z nejvyšších v Evropské unii. A dobrou náladu asi nepřidá ani problém, který se vyskytl na posile kdysi hrdého španělského námořnictva, na ponorce třídy S-80. Ty by měly být ve službě čtyři a měly by přijít na 1,8 miliardy eur.

Španělská společnost Navantia poměrně dosti pokročila ve stavbě první ponorky, když zjistila, že se konstruktéři, či inženýři přepočítali a ponorka je příliš těžká, aby se po ponoření vynořila. Ponorka je konkrétně těžší o 75 tun, což se při váze mezi 2200-2400 (respektive až 2600) tunami může zdát zanedbatelné, ale prý není. A nemá jít údajně jen o jediný problém, nejistota panuje také kolem systému zajišťujícího kyslík (air-independent propulsion), který měl umožnit zůstat ponorce velmi dlouho pod vodou – 28 dnů (zvládne prý jen týden).

Na konzultace byla přizvána americká společnost Electric Boat, která patří pod General Dynamics. A to i přesto, že Navantia tvrdí, že podobné komplikace jsou na takových projektech obvyklé. Jednou z možností, jak vše napravit může být prodloužení ponorky.

Bardaji said the weight problem is based on a simple error that was not corrected as work advanced.
“I have been told it was a simple matter of someone writing in one zero when they should have written three,” he said. “The idea is now to extend by 3 to 4 meters the main hull of the vessel.”
Navantia has not estimated the cost of reducing the submarine’s weight, but Bardaji said it would not be a cheap fix.
“The buoyancy problem alone could cost up to half a billion euros to cover redesign and extra construction, without considering the propulsion problem,” said Bardaji, a former director of Spain’s Office of Strategic Assessment.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments


Nejnovější komentáře