fbpx

Hrdinové: Polní uniforma

Loni uplynulo 70. let od atentátu na „blonďatou bestii“ – říšského protektora Rainharda Heydricha. Česká televize k tomu připravila obsáhlý dokumentární cyklus Heydrich – konečné řešení, Vojenský historický ústav, Post bellum a Český rozhlas pak společným úsilím trvajícím více než 10 let dokázali, že Češi se se svými hrdiny konečně identifkovali.

Atentát měl díky Janu Vyčítalovi svou reflexi i v české písničkové tvorbě. Šlo o Battledress. Ten původně nazpíval sám autor, nicméně nakonec byl nazpíván Robertem Křesťanem a spojil se tak jeden greenhorn s bluegrass.

Silver A, Silver B, véčkem zdraví ruka z paluby, šlapou bačkůrky strachu i holínky záhuby, Silver A, Silver B, bubny ladí černá kutálka, vzpomínám na ta jména Gabčík, Kubiš, Opálka.

Hoši, děkujem!

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    20. 6. 2013, 20:24

    Ač bych hrozné rád souhlasil s autorem, tak bohužel nemohu. Věta: „pak společným úsilím trvajícím více než 10 let dokázali, že Češi se se svými hrdiny konečně identifikovali“ je bohužel příliš obecná.

    Před dvěma dny jsem se účastnil ceremoniálu v Resslově ulici k výročí hrdinného posledního boje československých výsadkářů proti nacistům na témže místě před více než 70 lety. Kdo se oné akce účastnil?

    Z politických špiček například místopředsedkyně Senátu, předseda KDU-ČSL, z cizích americký velvyslanec atp. Z resortu MO, NGŠ, kluci od Výsadkového praporu i velení 601. SkSS. Ale to jsme skoro u konce. Z civilní veřejnosti šlo především o veterány výsadkového vojska a subkulturu lidí kteří jezdí na Bahna, letecké dny atp.

    Říci, že se jedná o masivní posun od stavu „docenění“ které se československým výsadkům za 2. sv války z pochopitelných důvodů dostávalo od komunistů, je bohužel stále velmi odvážné. Skoro se bojím zeptat lidí mimo okruh svých přátel na tuto problematiku – taky bych se mohl dozvědět, že se ten názor výrazně neliší od skupiny bratří Mašínů…

    Tohle je až na generační výměnu, nevěřím na zázračné prozření lidí, kteří byli celý život krmeni propagandou. Ale jinak klobouk dolů před výše zmíněnými institucemi, někde a někdy se začít musí… Možná bych doplnil ještě projekt Battlefield Obce legionářské pro mládež. Ta už žádnou propagandu zaplať pánbůh konzumovat nemusí…

    http://www.csol.cz/domains/csol.cz/index.php/clanky-a-reporty/z-cinnosti-csol/aktualne/779-prvni-rocnik-battlefieldu-j-klemese-700-soutezicich-a-2000-divaku

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    29. 6. 2013, 15:23

    Ještě jedna poznámka. V minulém čísle časopisu Reflex byla uveřejněna zmínka o veřejné sbírce na rekonstrukci rodného domu Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích. Rekonstrukce bude stát 3 milióny korun a v současné době se již rozeběhla. Během tří let se již 2 milióny korun vybraly, ale 1 milión korun stále chybí.

    Pokud se poslední třetina peněz vybere z drobných darů (velcí mecenáši již přispěli), vezmu svůj předchozí komentář zpět. Pokud někdy byl čas vyjádřit úctu československým vojákům bojující za svou vlast za 2. světové války, je to teď.

    http://www.dolnivilemovice.cz/prilohy/files/prezentace-rodny-dum.pdf

    Pozor, bankovní spojení uvedené v PDF letáku již není funkční, z právních důvodů jsou konta na sbírku PŘED a PO zahájení rekonstrukce oddělena.

    Nové bankovní spojení od 21. 6. 2013 je: 107-5042250297/0100 KB Třebíč, jak je uvedeno v časopisu Reflex nebo webových stránkách Dolních Vilémovic.

    REPLY

Nejnovější komentáře