fbpx

Korupce v ruských silách je prý stále obvyklá

Od svého „znovuzvolení“ ruský prezident Vladimir Putin zvyšuje výdaje na obranu a zvláště „tlačí“ na modernizaci ozbrojených sil. Ty po chaotických 90. letech nebyly v nejlepším stavu. Nyní dochází k reorganizaci vojensko-průmyslového komplexu tak, aby byl konkurenceschopný a byl schopen dodávat nejmodernější technologie. Ne zcela se to daří, nicméně snaha je vidět.

Pověst ruských sil z hlediska morálky, výcviku a vybavení nebyla nikterak vysoká. Pacifikace Čečenska (sice za vysokou cenu) a především úspěšná operace v Gruzii tento obraz poněkud měnila. Nicméně, zpráva úřadu generálního žalobce není příliš optimistická a ukazuje, že všeprostupující korupce je v ruské armádě není minulostí. Korupce prý vzrostla o 450 procent oproti předchozímu roku a způsobené škody dosahují 4,4 miliardy rublů (130 milionů dolarů). Každý třetí korupční čin je spáchaný úředníkem, nebo občanským zaměstnancem. Dvě třetiny vojáky.

Nárůstu zločinnosti napomáhá právě modernizace. Jednak probíhá masivní outsourcování z vojenského na soukromý sektor a zároveň korupční prostředí vytváří vyšší množství zakázek, které mají zvýšit schopnosti ozbrojených sil.

The Prosecutor General’s Office cited the example of a private company, Security and Communications, which falsified claims about the volume of work it had carried out and illegitimately received over 455 million rubles ($14 million).

I přes zvyšování prostředků, které Kreml dává na zbrojení, probíhá modernizace poměrně pomalu. Pomaleji, než například v Číně a než by si vládce Rusi přál. Jak ukazuje prokurátorova zpráva, problém není jenom v technických řešeních, ale především v mentálním nastavení uživatelů prostředků.

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Ignác Opušťák
    12. 7. 2013, 19:07

    Nějaká alegorie, jinotaj se situací na Mo ČR za posledních 20 let? :-D
    Velice pěkně se o korupci v armádních zakázkách vyjádřil pan Schwarzenberg v závěru rozhovoru zde: http://www.top09.cz/co-delame/medialni-vystupy/schwarzenberg-jsem-havlovec-coz-je-smrtelny-hrich-10212.html
    bohužel, pouze o situaci v Rakousku, kterou dobře zná přitom by se nemusel moc stydět zeptat svých spolustraníků na situaci u nás :-D
    Nejspíše si touto problematikou musí projít každý stát, některý na tom, možná, založí i svou existenci, Rusko je země velkých možností a s tím souvisí vše, od pochybného morálního kreditu zainteresovaných osob až po způsob vedení akvizic.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    12. 7. 2013, 21:46

    Analogie s MO ČR a AČR je více než zřejmá,holt 40 let společného budování světlých zítřků má své následky i po 20 letech budování demokracie.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ignác Opušťák
    13. 7. 2013, 0:40

    Osobně nevidím problém tolik v minulosti, ale v současném systému řešení akvizic ve státním sektoru, korupce není jen problémem států bývalého východního bloku, ale obecně všech států. Politikům chybí vztah k majetku, který spravují, absence nějaké hmotné odpovědnosti za to co podepíší, přitom v soukromí se jistě chovají racionálně (tam by jim to u manželek neprošlo). O odbornosti volených zastupitelů bych se raději nezmiňoval, právě v ozbrojených složkách je to obrovský problém, dokonce i v řadách VZP (na odborných funkcích) v horních patrech MO.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    13. 7. 2013, 10:58

    Není to jediné řešení, ale na jedné straně by pomohlo, kdyby prošel zákon o státních úřednicíh, pokud je tam i odpovědnost dotyčných. Druhý problém jsou lidi, kteří u nás jsou na ty funkce a tlak stran dostat tam své koně.

    REPLY

Nejnovější komentáře