fbpx

Opomenuté výročí

Sarajevo_100_OWOP_5

Když jsem tento titulek napsal, uvědomil jsem si, že to vypadá, jako bych se chtěl omlouvat za opomenutí připomenutí atentátu na následníka trůnu Františka Ferdinanda d’Este v Sarajevu (mimo jiné doporučuji poslední číslo Historie a vojenství, které se tématu věnuje). Psát jsem o něm nechtěl, protože již několik dnů vykukuje odevšad, takže těžko „konkurovat“. Na okraj, nějak jsem jen nepochopil onu oficiální oslavu zahájení první světové války po česku, která proběhla za účasti mnohých a mnohých politiků a představitelů různých organizací na Vítkově v úterý 24. června. K atentátu totiž došlo 28. června 2014 a válka začala o měsíc později… Jen doufám, že sto let republiky 28. října 2018 nebudeme oslavovat třeba 25. října, protože 28. připadá na neděli.

Takže, nechtěl jsem psát o atentátu, ale když už jsem se do tématu trochu zapletl, dovolím si několik slov (to, co jsem chtěl jednoduše sdělit, je na konci, vydržte, nebo přeskočte).

Byť se řada lidí rozhodla slavit stoleté výročí atentátu z 28. června 1914 jako zahájení Velké války, člověk by se tím neměl nechat zmást. Válka tím nezačala, to jen my jsme si řekli, že to tak bylo. Válka začala 28. července 1914 (takže ono datum připadá na prostředek prázdnin, jsem zvědav, jak to bude letos s oslavami) a vypadala, že bude krátká. Jen málo lidí věřilo, že atentát bude záminkou pro tak rozsáhlý konflikt a jen málo lidí při prvních výstřelech věřilo, že půjde o čtyřletá jatka, kterých se zúčastní desítky zemí a povede k takové proměně politicko-geografických map.

To, co se nám dnes mnohdy zdá jako jasné, tehdy tak jasné nebylo a spíše převládala myšlenka, podpořená řadou logických argumentů (například ekonomická provázanost jednotlivých států, provázanost panovnických domů atd.), že žádná velká válka nebude, protože by všichni ztratili příliš. Atentát proto budiž spíše připomínkou toho, že ze zdánlivě malých věcí vznikají ty největší problémy. Jak trefně napsal Cunemoto Jamamoto v Hagakure:

Na zdi pána Naošigeho se nachází mimo jiné i tento výrok: „Věci velkého významu by se měly brát na lehkou váhu.“ Mistr Ittei to komentoval: „A věci malého významu by se měly brát vážně.“

Teď ale k tomu titulku. V posledních dvou týdnech jsem byl dosti zaneprázdněn a tak jsem se nezvládal věnovat OWOP, jak by si zasloužil (a vy také). Inu opomněl jsem tak i v pravý čas zmínit kulaté výročí těchto stránek. Přibližně v polovině června 2009 se na tomto blogu, po několika týdenním rozmýšlení, začaly totiž objevovat první příspěvky. Přemítal jsem nyní, že by možná nebylo od věci udělat menší oslavu a sejít se. Ovšem prázdniny nejsou asi k oslavám zcela ideální (viz oslava začátku 1. světové války) a tak teď nevím, zda by nebylo lepší vše přesunout na září. Představoval jsem si to tak, že bych vybral nějaké pohostinské zařízení, kde by mohla oslava proběhnout, a vy všichni byste byli zváni.

Co vy na to? Mlčení beru jako souhlas…

P. S. No, i když možná 28. července 2014, setkání v nějakém pohostinském zařízení by mohlo být symbolické. Nějaké návrhy?

5 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    1. 7. 2014, 6:49

    Sakra, to už je pět let :-). Vzpomínám si, že v době kdy jsem poprvé přispěl na OnWar, jsem byl nadporučík…

    Proti datu 28. července nic nemám, je stejně dobré jako jakékoliv jiné. Aneb „příležitost se vždy najde“ :-). Budu se těšit.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Meldik
    1. 7. 2014, 9:45

    napr. v Dejvicich u zast. Hradcanske v Krkonosske restauraci bych si umel 28.7.1914 pripomenout .:)

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Jakub Čeněk@Meldik
      3. 7. 2014, 11:20

      Výborný návrh. Skvělá hospoda.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Meldik
    11. 7. 2014, 8:25

    Zda se, ze navrh nejak zapadl ci nemel patricnou odezvu…

    REPLY
    • Profilový obrázek
      h-cz@Meldik
      11. 7. 2014, 10:07

      …bohuzel, z SHAPE je to do Bubence trochu daleko :-)

      REPLY

Nejnovější komentáře