fbpx

Polsko, Česká republika a (aktivní) zálohy

Cviceni_Safeguard_2014_kolaz_mensi

V pátek byla odvysílaná ve zpravodajství České televize velice zajímavá reportáž o tom, jak se Polsko chystá posilovat záložní síly a že něco podobného chystá Česká republika. Zaujalo mě hned několik věcí a pak jsem si také vzpomněl na jeden ohromný dluh, který se pokusím nyní (s velkým, velkým zpožděním) napravit (viz konec textu).

Podle reportáže se Polsko chystá vybudovat standardní teritoriální záložní armádu. Vzhledem k polskému přístupu k obranným otázkám a pocitu ohrožení ze strany Ruska, které je poměrně logické a vede k budování větší odstrašivé síly, se dá předpokládat, že to naši sousedé myslí vážně. Bohužel toho o polských (aktivních) zálohách moc nevím, ale reportáž byla postavena tak, že jsou na počátku, takže se budou se snažit pospojovat dohromady různé aktivity a vybudovat skutečnou teritoriální armádu. Ta se se bude primárně starat o obranu území ve chvíli, kdy bude profesionální armáda nasazena.

Polští záložáci tvrdí, že mají k dispozici několik set tisíc lidí. „Zájem je obrovský. Teď je třeba najít pro celý projekt finanční zdroje, uniformy, vybavení a taky provést výcvik. Ten může trvat několik měsíců, aby splnil zadání celého projektu,“ tvrdí Marcin Waszczuk, velitel záložní vojenské organizace „Střelec“.

Na první pohled bych odhadoval, že je Česká republika při budování aktivní zálohy dále, i když do jisté míry se stále přešlapuje na místě a na něco se čeká. Přitom mnoho kroků se dá provést bez změny legislativy nebo přidávání peněz. Současná zhoršená bezpečnostní situace, která se v dohledné době nezlepší, vyžaduje posilování obrany ve všech jejích segmentech a vybudování adekvátní zálohy je jednou z nezbytností.

Je vybudovaný základ v pěších rotách, ví se, co by bylo záhodno, aby se udělalo, a zároveň je připravena legislativa. Ta má bohužel více než roční zpoždění, ale snad se během prosince, respektive ledna příštího roku vrátí do sněmovny k projednání. Byť určitě to, co je navržené není dokonalé, jde o nejucelenější koncept, který existuje a dá se realizovat a zároveň se v něm dají postupně – pokud to ukáže praxe – provádět změny.

To nejdůležitější je ovšem něco dělat a ne pořád čekat. Například rada velitelů aktivní zálohy, jejíž vznik předpokládá Koncepce AZ, která má být jakýmsi poradním orgánem Náčelníka generálního štábu AČR a má připravovat výroční zprávu pro Ministra obrany, mohla již dávno vzniknout. Mohli být také cíleně nabíráni specialisté do nových jednotek například při Agentuře komunikačních a informačních systémů, ale i jinde.

Další věcí, která mně v reportáži zaujala je opakování toho, že by aktivní záloha měla mít deset až patnáct tisíc žen a mužů. S tímto číslem přišel minulý týden Ministr obrany Martin Stropnický. Diskutovali jsme o něm a nějak jsme se nedobrali, z čeho tento údaj vychází. Koncepce předpokládá vybudování aktivní zálohy o maximálním počtu pět tisíc vojáků. Dle kvalifikovaných odhadů je i tento údaj příliš vysoký (byl tam dán záměrně, protože je adekvátní velikosti ozbrojených sil, respektive vytyčené potřebě) a nábor, který by tak radikálně (pětinásobně) zvýšil počty, by proběhl nejspíše jen při ještě rozsáhlejších pobídkách, než jaké se předpokládají nebo při zvýšení pocitu ohrožení. Spíše se dá očekávat, že za úspěch se po roce 2020 bude dát považovat počet 2500 -3000 příslušníků aktivní zálohy. To ovšem předpokládá provádět opatření již nyní, protože jestliže zákon začne být projednáván příští rok v lednu, nezačne platit před 1. lednem 2016.

Pokud by aktivní záloha měla mít v roce 2020 deset tisíc žen a mužů, znamenalo by to ročně nabírat asi 1800 lidí, pokud v roce 2025 pak přibližně tisíc. Vzhledem k podstavu armády, negativnímu demografickému vývoji, pozitivnímu vývoji ekonomiky a velikosti aktivní zálohy po 15 letech existence (lehce přes tisíc lidí) se nedá předpokládat, že by tohoto čísla mohlo být dosaženo. Spíše se tedy dá odhadovat, že se v citátu jedná nikoli o příslušníky aktivní zálohy, ale o zálohu povinnou, u níž by se měl zvýšit počet připravených členů na 10-15 tisíc. To by ovšem s vysokou pravděpodobností znamenalo obnovení cvičení záloh, což bych nepovažoval vůbec za špatný krok.

A konečně onen dluh. Již v září proběhlo cvičení AČR, včetně roty aktivní zálohy a Integrovaného záchranného systému SAFEGUARD 2014. Jaroslav Dolejška s Jaroslavem Holíkem mi o cvičení poslali na OWOP článek. Byl jsem v zahraničí a pak na něj zapomněl (omlouvám se všem příslušníkům jednotky) a vzpomněl si na něj v pátek u reportáže ve zprávách ČT. Alespoň trochu se pokusím napravit, co jsem zanedbal, protože právě takové cvičení (a nejde jen o toto) ukazují, k čemu je aktivní záloha, jak může posílit profesionální jádro a že by se měl stát o své civilisty-vojáky skutečně dobře starat, protože je může kdykoli potřebovat.

Ve dnech 8. až 12. září 2014 proběhlo již třetí cvičení SAFEGUARD 2014 na objektu společnosti ČEPS Kletné (u Suchdola nad Odrou, MSK). ČEPS byl hlavní partner cvičících jednotek, kterého se zúčastnila Armáda ČR, složky IZS a dále ČEZ. Armádu ČR již tradičně zastupovala Pěší rota aktivní zálohy pplk. Josefa Otiska MBE/KVV Ostrava, KVV Ostrava, 72. mechanizovaný prapor Přáslavice, 22. „Biskajská“ základna vrtulníkového letectva, Vojenská policie, 153. ženijní prapor (EOD tým Olomouc), Základna oprav a munice Týniště nad Orlicí (zabezpečení ženijním materiálem) a Hostašovice.

Pěší rota aktivní zálohy byla ubytovaná ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Vzhledem ke kurzům a vyčerpaným dnům na výcvik, bylo povoláno velení jednotky, části velitelské čety (spojovací a ženijní družstvo a čety zabezpečení) a dvě pěší čety na plných stavech. Cvičení se zúčastnilo 12 nových vojáků a vojákyň, kteří nastoupili.

9. září byla v objektu vybudována základna – navezeny kontejnery, postaven corimec, stany, zesílen obranný perimetr, spojaři natáhli linky pro telefonní spojení, prověřili RF-13 a motoroly a tak dále. Proběhl i součinnostní dohovor s instruktory od partnerského 72. mechanizovaného praporu z Přáslavic. Druhý den dorazila polní kuchyně, polní ošetřovny a Tatry 815 CAP (PHM). Probíhal nácvik drilů na různé taktické situace a dále se opevňovalo a dobudovávalo velitelské stanoviště. 11. září dorazilo iveco byly položeny nezapuštěné minové pole z cvičných protitankových min  Cv PT Mi-U a jejich vyznačení a zakreslení.

Hlavní část cvičení se sestávala z několika scénářů. Například ve chvíli, kdy v objektu proběhlo střídání strážních jednotek, byla ta odjíždějící napadena skupinou nepřátel. Jednotka aktivní zálohy opětovala palbu a i díky kulometné palbě dokázala útok odrazit a pokračovat na místo určení.

Nedlouho poté přijelo před kontrolní propouštěcí místo (KPM) nákladní vozidlo s neidentifikovanými demonstranty, kteří se snažili proniknout do objektu. Vojáci zaujali kruhovou obranu a snažili se zjistit více o požadavcích demonstrujících. Velitel roty požádal o asistenci Policii ČR, která přivolala speciální pořádkovou jednotku policie. Ta po neúspěšných výzvách zasáhla proti demonstrantům, některé zatkla a odvezla je.

Došlo i k napadení kontrolního stanoviště v objektu. Nepřátelští bojovníci oblečení jako dělníci napadli stanoviště a zranili jednoho vojáka. Ostatní zaujali kruhovou obranu, přivolali zdravotníka, který raněného stabilizoval a zajistil jeho přesun do krytu. Strážní jednotka se rozvinula a opětovala palbu. Velitel roty požádal z důvodu silného odporu nepřítele o předurčenou aeromobilní jednotku síly rychlé reakce ve vrtulníku Mi-171Š, která byla po příletu vysazena na nedaleké bezpečné místo a posílena o hotovostní jednotku. Vojáci z této jednotky se přesunuli korytem potoka, využili potrubí procházející pod komunikací a bočním obchvatem spolu se strážní jednotkou zničili nepřítele.

A konečně následoval nácvik zajištění místa kontaminovaného neznámou látkou. Scénář byl následující: ke kontrolnímu stanovišti se přiblížilo osobní vozidlo a během kontroly jeho osádka vysypala na zem bílý prášek neznámého původu a vypustila balónky s neznámou látkou, která mohla ohrozit život osob nebo narušit provoz rozvodny. Vojáci roty ji za použití hmatů a chvatů z MUSADA a střelných zbraní zajistila a spoutala. Přesunuli se dále od vozidla a velitel roty přivolal Policii ČR s psovodem, Vojenskou policii a hasiče. Ti zajistili neznámou látku a odebrali vzorky látky z balónků. Policisté poté převzali od vojáků zadržené osoby a od hasičů vozidlo a odvezli je k  vyšetřování.

37 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

37 Comments

  • Profilový obrázek
    Doppler
    30. 11. 2014, 19:23

    Dobré vědět, že se někdo alespoň pokouší o nějaké cvičení se zapojením AZ, ale v tomto rozsahu a způsobu mi to spíše připomíná věc dříve narozeným známou jako Potěmkinova vesnice, sloužící pro pobavení novinářů a jako takovou tu pověstnou „čárku“ v kolonce splněno.
    Snad se najdou finanční prostředky na propracovanější zapojení AZ

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Anonym@Doppler
      2. 12. 2014, 11:22

      Nevím jak to mají AZ, kteří dělají v nějaké firmě v úkolu, ale co vím od kolegy co je SDH, tak si ho šéf zavolal a řekl mu, že mu má po neděli říct, jestli chce dělat u něho nebo odběhávat na zvonek k hašení. Co mu asi ten kluk řekl, když má děcko a splácí půjčku?
      jak chce stát naplnit těch 10-15 tisíc chlapů, když je kromě toho, že je nemá do čeho oblíct, tak nezajistí, aby je pak po nějakém cvičení pan šéf nevyprovodil za vrata? Jediné co dostane za chlapa je refundace mzdy a stát zaplatí sociálku a zdravotní. Penále za nedodržení zákázky na které chlap má dělat mu nezaplatí nikdo. Proto si každý, kdo není OSVČ nebo student, státní zaměstnanec velmi dobře rozmyslí co je pro něho na 1.místě – jestli blbnout v zeleném a přijít o prácu nebo dělat a mít čím platit inkaso.
      Soused je voják, už se mu blíží konec – má jak on říká dvacku za sebou a jestli se dá k těm AZ. No, odplivl si – asi ví proč po těch letech v mundůru….Ale třeba má někdo z těch veteránů jiný názor, ať ho napíše, aspoň budeme vědět víc.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Anonym@Anonym
        2. 12. 2014, 21:34

        Jsem voják mnohem déle než tento plivající soused a já bych si odplivl na něj, na ostudu armády….

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Anonym@Anonym
          3. 12. 2014, 15:14

          Odkážu ho na váš komentář, jestli se bude chtít vyjádřit. Mimochodem jestli berete za ostudu armády kluka, který si oddělá co podepsal a chce mět už klid, tak co by jste udělal těm důstojníkům, kteří rozkrádali peníze armády na různé projekty, ze kterých měli svůj prospěch a o kterých se psalo v novinách?

          REPLY
  • Profilový obrázek
    Udo 72
    30. 11. 2014, 20:43

    Díky našim politikům a novinářům, kteří nepostřehli rozdíl mezi zálohou povinnou a aktivní, se pak veřejnost plaší odvody nebo rovnou nějakou nedobrovolnou účastí odvedenců v zahraničních misích…

    Polsko už svoje „aktivní zálohy“ má, jakožto Národní záložní síly-NSR. Začali 5 let po nás a jsou v mnohém dále, to ale neznamená že jim vše funguje jak má. Tak jako tak, NSR mají kolem 10 000 vojáků a slouží spíše jako vševojsková záloha armády, než jako teritoriální obrana.

    To o čem se v Polsku mluví teď, bych nazval „institucializovaná povinná záloha“. Tedy občané, kteří se dobrovolně přihlásí, projdou nějakým výcvikem pokud ho už nemají, jsou zařazení k nějaké mobilizačně vytvářené jednotce na konkrétní místo. Jednou za čas (mnohem delší čas než normální aktivní záloha) se účastní povinného vojenského cvičení, a mimo to jim bude asi nějak umožněno cvičit ve volném čase za nějaké podpory armády. Z té reportáže vyplynulo, že jsou to převážně všelijaké military kluby, které se kromě své zájmové činnosti samy chtějí podílet na obraně země, a v Polsku toto volání armáda vyslyšela a zakomponuje je do systému záloh jako mezistupeň mezi NSR a povinné zálohy/mobilizované občany, které v případě rychlého válečného konfliktu nebude čas povolat a vycvičit.

    Co těmi 15 000 záložníky myslel náš pan ministr, těžko říct. Nějak „institucializovat“ část povinné zálohy určitě smysl má. Na místě X máme stále ještě Y BVP-1 a Z OT-64 plus nějaké Dany a tanky, ale nemáme žádné vojáky kteří by v nich bojovali. Aktivní záloha toho schopná není, ale k tomu se ještě dostaneme. Za dob ČSLA byl každý voják v záloze mobilizačně předurčen k nějakému útvaru. Obrazně lze říct, že tehdy měl každý tank zapatlaný vazelínou svoji osádku z vojáků v záloze, která byla pro jeho ovládání nějakým způsobem vycvičená, a proto jsme mohli mobilizovat v řádnu dnů. Teď by to dopadlo tak, že by jako první povolávali povinné zálohy a zjišťovali, kdo z nich vůbec přijde a kdo z nich je té které odbornosti a z nich by pak ad-hoc vytvářeli mobilizované útvary. První zádrhel je, že by to trvalo moc dlouho a druhý, že by těch lidí nemuseli najít dostatečný počet. A cvičit řidiče a střelce tanků/BVP/Dan z odvedenců bez jakéhokoliv vojenského výcviku je jednak Sci-fi, a jednak je to úkol na 6-9 měsíců a tak dlouho nám asi žádný nepřítel nepočká, anebo by jsme museli mobilizovat pokaždé, co parta zelených mužíků zabloudí někde v podněstří/bělověžském pralese nebo kdekoliv jinde, aby byla nějaká minimální šance, že to stihneme. Kolik vojáků má mít mobilizovaná AČR není tak těžké odvodit z její mírové velikosti, struktury a počtů uložené techniky. A všichni víme že ta velikost není nijak ohromující. Proto nevidím problém, aby 15 000 těchto vojáků bylo již nějakým způsobem připraveno na dobrovolné bázi ještě v hlubokém míru. Žádné administrativní, zdravotní a výcvikové harakiri jako předvádíme u AZ, ale zkrácený základní/pokračovací výcvik pro konkrétní specializace a jednou za 5 let nějaké udržovací cvičení, to vše za nějakou symbolickou odměnu.

    Co dál s AZ je také na pořadu dne, už 5 let se neustále na něco čeká. Napřed byl požadovaným směrem nakopnut tehdejší ministr obrany (o tom ví zasvěcení své :) ), následně se 2 roky slovíčkařila koncepce AZ, pak se rok nedělo nic, pak se rok připravovaly branné zákony, teď už je přes rok šoupeme legislativním procesem sem a tam, a výsledek je stále v nedohlednu. A když jsem se před pár týdny odpovědných osob ptal, jak daleko jsou s prováděcími předpisy k nové legislativě, kde jsou požadované schopnosti, struktura a počty AZ, kupodivu jsem se dozvěděl že neude nic, dokud zákony nezačnou platit. Sranda je že není na co čekat. Intenzitu výcviku jde i ztrojnásobit na základě současné legislativy, mohly už dávno běžet různé kurzy pro specialisty a velitele, nové jednotky AZ také neotřebují k vzniku novou legislativu, rada velitelů už mohla fungovat – jinak než na oné šaškárně ve Vyškově minulý měsíc, nábor mohl být taktéž rozšířen, např. zmírněním drakonických parametrů vstupního lékařského vyšetření či možností rozdělit základní výcvik na více částí a tak dále. Neděje se nic, čas utíká, záložáci kromě toho že jim dochází trpělivost, také stárnou. A jelikož noví zájemci jsou ze všech sil odrazování, záložáků začne brzo ubývat. A to i přes to, že zájemců je ještě pořád dost.

    Ve světle událostí např. na Ukrajině, kdy se ukázalo, že na mobilizaci nebudou ani 3 roky, jak předpokládá současná legislativa, ani rok, jak předpokládá ta navrhovaná, ale maximálně měsíc, zjišťujeme, že jsme tak dlouho konceptualizovali všechny možné koncepce, až se staly přežitými dříve, než budou realizovány. Co bude dál je ve hvězdách, ale nějakým způsobem si připravit povinnou zálohu je určitě dobrý krok.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Anonym
    30. 11. 2014, 22:08

    Možná by mohl někdo z MO už konečně natvrdo říct těm VZP, kteří berou výsluhu, že právě oni budou tvořit tu povinnou zálohu…
    Už se vidím jak po 15 – 20 letech služby jako VZP někde ryju polní lopatkou nebo stojím u závory.
    Zrovna včera jsem se díval na Černé barony a pan herec Rösner tam pronesl krátkou, ale důležitou repliku, snad ji napíšu správně : “ Však my bychom se už nějak domluvili“. Tedy není důvod se nikoho obávat, my Češi se vždycky s každým nějak domluvíme. Tak smýšlí drtivá většina chlapů, chceme mít klid, politiku ať si dělá třeba ta Zemanova kavárna, vždy všechno odnesli jen obyčejní lidi, tak to bylo, je a bude.
    K těm počtům – kolik je vůbec vojáků, kteří jsou nasaditelní v boji a jak by se doplňovaly jejich ztráty ( zranění, padlí, nezvěstní, dezerce )? Koho místo nich? Písaře? Kuchaře? Odkud se ti lidi vezmou?

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Udo 72@Anonym
      30. 11. 2014, 22:44

      Každý VzP co odchází ze služebního poměru je až do 60 let v povinné záloze ( tak to vždycky bylo, je a bude), stejně jako každý bývalý AZ nebo voják základní služby. Z těchto tří kategorií se povinná záloha skládá. (Naopak použití bývalých VzP jako „povinných“ AZ vidím jako značně problematické). Pokud to dojde tak daleko, že budeme bojovat o holé přežití, budeme mobilizovat a povoláme k mimořádné službě i vojáky v povinné záloze, potom buď budete rýt polní lopatkou či něco jiného pro co jste mobilizačně předurčen, a nebo pujdete ke zdi :) Naštěstí tohle je až ten poslední level mobilizačního rozvinutí AČR a nikoliv první. Na tomto místě bych spíš citoval Danyho Smiřického – „ale snad válka nebude, když čas přežití tanku v boji jsou čtyři minuty“.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Anonym@Udo 72
        2. 12. 2014, 11:12

        Pane, určitě si uvědomujete jak to tady v Česku lidi s jakoukoliv povinností mají…
        K tomu holému přežití – každý, kdo živí rodinu s děckama z platu, který je o něco vyšší než je dvojnásobek minimální mzdy, při dnešních cenách, po úspěších Kalouskovy vlády získal tolik zkušeností a je tak zocelený, že nějaká válka ho možná překvapí, ale kdo přežil Kalouska, přežil by i Vietnam.
        Co se mně týká, řídím se jako většina rozumných obyčejných lidí v Česku heslem – zpívej píseň toho, koho chleba jíš. Pokud příjde někdo silnější, tak mu zazpívám tu jeho. Je lepší mít hlavu na krku než v podpaží.

        Píše a mluví se o vlastenectví. Dobře, při poslední prověrce vlastenectví – myslím za protektorátu, se pak po válce z archivů gestapa a české policie a četnictva zjistilo, že na každý z 6 let okupace připadá v průměru 80.000 udání. Kdo ty udání psal, když odsouzených kolaborantů byly maximálně stovky?

        Takže podtrženo – sečteno. Bojovat bude armáda, bojovat budou aktivní zálohy, přijde i nějakaký ten záložák a zbytek bude čekat až jak to dopadne aby pak mohl provolat slávu vítězi.

        REPLY
    • Profilový obrázek
      Honza@Anonym
      1. 12. 2014, 8:42

      vzhledem ke kvalitám a rychlosti akvizičního procesu u AČR v případné aktivní záloze budu moci bojovat tak maximálně papírovými vlaštovkami- stejně jako naprostá většina odborníků na útvaru.
      to vše pochopitelně v případě, že nepřítel nezničí konvoj s kancelářskými potřebami a toaletním papírem na cestě z centrálního akvizičního centra ve Štěpánově :)
      nota bene, většina střeleckých a řidičských funkcí odchází PŘED dosažením nároku na výsluhu.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Anonym@Honza
        2. 12. 2014, 11:00

        Ale i takový voják dostává při odchodu do civilu nějaké odstupné? Tak jsem to myslel. Nechápu jak je možné, že jako kulometník slouží chlap co má 35 a víc roků, kde jsou ti mladíci, kteří byli zrekrutovaní?

        Zajímá mě ta rekrutační kampaň, kde armáda hledá řidiče – ptal jsem se souseda co jezdí MKD, jestli by šel, smál se – ani za boha, proč taky, je to sice kolikrát o hubu, ale zájem o armádu nemá. Když jsem se zeptal co by chlapi ve firmě, tak se už nesmál – poklepal si na čelo a řekl, že nikdo z nich není tak pitomý, aby teď pouštěl jistou práci a šel rýt „držkou v blátě“. Armáda prostě rekrutuje v blbý čas – lidi co mají smlouvy na dobu neurčitou práci nepustí a studenti-absolventi a dlouhodobě nezaměstnaní to nevytrhnou.

        REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    1. 12. 2014, 8:33

    je otázkou, nakolik vážně lze politické „snahy“ brát vážně, pokud členové výboru pro obranu nechápou rozdíl mezi brannou povinností a braneckou armádou, jak prokázal např. PhD. Ženíšek komentářem k novele zákona, že „nejde o opětovné zavádění branné povinnosti zrušené před deseti lety“.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    4. 12. 2014, 10:37

    Nemám ve zvyku odpovídat, ale pro vašeho souseda a vás (u mě není voják), mám odslouženo rok jako voják základní služby, vojenské cvičení, 10 let jako voják v další službě, poté jako voják z povolání, 2 zahraniční nasazení (SFOR, KFOR), sloužím 5 rok v Pěší rotě AZ pplk. Josefa Otiska M.B.E./KVV Ostrava, a jsem hrdý na jednotku ve kterém sloužím, vždy to ve všech poměrech pro mě byla jedna armáda jedna republika (ČR), jedni spojenci a jsem rád, že jsem toho součástí a dělám vše pro to, abych byl dál platnou součásti.

    REPLY

Nejnovější komentáře