fbpx

Události 16. března – 23. března 2015

Události 16. března – 23. března 2015

Bezpečnostní monitor je rubrika, ve které vám každé pondělí přinášíme stručný přehled zpráv uplynulého týdne. Naleznete zde zahraniční události, které jednak považujeme za důležité, ale také ty, které jste mohli přehlédnout.

Bezpecnostni monitorBývalého právníka pákistánského lékaře pomáhajícího s dopadením Usama bin Ládina, Samiullaha Khana Afridiho, zavraždili v úterý neznámí střelci v Péšávaru. K útoku se přihlásila skupina Jamaat-ul-Ahrar napojená na Taliban.

Pětadvacet obětí především ze zahraničí si vyžádal teroristický útok na tuniské muzeum Bárdá. Ačkoliv místní úřady zatkly přes dvacet lidí podle nedělního prohlášení prezidenta Kaída Sibsího byli teroristi tři. Jeden je stále na útěku.

Srbská policie zadržela osm mužů obviněných z účasti na masakru poblíž bosenské Srebrenice. V roce 1995 při něm zemřelo přes tisíc muslimů.

Newyorskou neformální debatu Rady bezpečnosti OSN o dodržování lidských práv na Krymu bojkotovaly Rusko, Čína, Venezuela a Angola. Podle Ruska na takovou diskuzi nemá Rada mandát.

Severokorejský velvyslanec ve Velké Británii při rozhovoru pro Sky News prohlásil, že jeho země je připravena oplatit úder jadernými střelami v případě útoku ze strany USA. Jihokorejci prozatím nevěří, že se sousední zemi podařilo technologii natolik modernizovat.

Po téměř třech letech se v Soulu sešli ministři zahraničí Jižní Koreji, Číny a Japonska. Jednali o Asijské bance pro investici do infrastruktury i případném rozmístění amerického protiraketového systému THAAD v Jižní Koreji, který Čína považuje za bezpečnostní hrozbu.

Šiítští povstalci Husíové obsadili jemenský Táizz i místní vojenské letiště. Podle prohlášení jejich vůdce mobilizovali síly proti Islámskému státu, Al-Kaidě a proamerickému prezidentu Abdaru Rabbúovi Mansúrovu Hádímu.Ten vyzval OSN k „rychlé intervenci“.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře