fbpx

Události 23. března – 30. března 2015

Události 23. března – 30. března 2015

Bezpečnostní monitor je rubrika, ve které vám každé pondělí přinášíme stručný přehled zpráv uplynulého týdne. Naleznete zde zahraniční události, které jednak považujeme za důležité, ale také ty, které jste mohli přehlédnout.

Bezpecnostni monitorSlovenská vláda schválila novou koncepci boje proti extrémizmu na roky 2015-2019 (pdf). Kromě „tradičních“ extrémistických skupin z pravé i levé strany politického spektra se zde nacházejí i „sportovně-branné organizace”, jako například Slovenskí branci. Ti v ostatních týdnech poutali pozornost zejména proto, že jejich bývalý člen bojuje na Ukrajině na straně proruských separatistů. Samotní Branci se ale v současnosti od jakékoli extrémistické ideologie výrazně distancují.

Afgánský prezident Ashraf Ghání navštívil Spojené státy. V řeči pronesené na půdě Pentagonu se vyjádřil, že lidské oběti a peníze, které USA za ostatní víc než dekádu v Afgánistánu nechaly, nebyly zbytečné. Ghání, který má za sebou minulost ve Světové Bance, je odhodlán udělat z Afgánistánu prosperující krajinu. V pondělí se sešel s ministrem zahraničí Johnem Kerrym a ministrem obrany Ashtonem Carterem, v úterý s prezidentem Obamou.

Seržant U.S. Army Bowe Bergdahl, který byl vězněn Talibánem od roku 2009 a Spojené státy ho minulý rok vyměnily za pět vězněných talibánců, byl formálně obviněn z dezerce. Podle obvinění opustil Bergdahl v červnu 2009 základnu ve východním Afgánistánu, kde byla jeho jednotka, a zanechal za sebou veškerou svou výzbroj a výstroj. Pak ho zajala Hakkániho síť. Toto obvinění navíc představuje problém pro Bílý Dům, který se výrazně stavěl za jeho osvobození a výměnu za vězněné talibánce.

V reakci na minulotýdnové události v Jemenu, kde šiítší povstalci Húsiové (jež jsou propojení s Íránem) spustili ofenzivu proti silám pod velením vlády prezidenta Hádiho, začala koalice arabských sunitských států na čele se Saudskou Arábií proti Húsiúm vést letecké útoky. Kromě toho minimálně Saudská Arábie a Egypt mobilizují i rozsáhlé síly pro případ potřeby pozemní invaze.

Ve středu 25. března začala americké letadla bombardovat strategické pozice Islámského státu v iráckém měste Tikrít. Prezident Obama nálety schválil po požadavku, jenž vzešel od iráckého premiéra al-Abadiho. Podmínkou Spojených států v účasti na náletech ale bylo stažení se šiitských milicí, podporovaných Íránem, na úkor iráckých bezpečnostních sil, které měli převzít iniciativu v pozemním útoku. Obamova administrativa ale popírá, že by se jednalo o snahu oslabit pozici a vliv Íránu v regionu.

Milice Al-Shabab zaútočily v pátek 27.3. podvečer na hotel Maka Al Mukaram v somálském Mogadišu. Konfrontace mezi milicemi a somálskými bezpečnostními silami trvala až do soboty. Zachránit se podařilo asi 50 lidí, útok si vyžádal 15 obětí, mezi nimiž byl somálský ambasador u OSN, pět civilistů, čtyři pracovníci ostrahy hotelu a čtyři vládní vojáci. Zabití byli rovněž čtyři útočníci, včetně jednoho, který odpálil nálož v autě

Profilový obrázek
Samuel Kolesár
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře