fbpx

Globální odposlech a průmyslová špionáž

Brzy to budou již dva roky, kdy Evropou otřásl špionážní skandál. Americká Národní zpravodajská agentura (NSA) odposlouchávala německou kancléřku, italskou vládu a francouzské občany. Zvláště skutečnost, že NSA odposlouchávala kancléřku Merkelovou, se zdá být pro Evropu nebezpečná. Nejde přitom pouze o bezpečnostní ohrožení. Jestliže německé zpravodajské služby nebyly schopné zabránit odposlechu kancléřky, otázkou zůstává, do jaké míry jsou chráněny německé, potažmo evropské firmy před průmyslovou špionáží…

Foto: Flicr, licence CC

Foto: Flicr, licence CC

Jedním z důsledků rozvoje komunikačních technologií se stalo ohrožení obchodních informací, informací o technologiích a technologických postupech. Zájem o tyto údaje je v soukromém sektoru přirozený. Bývají tím nejdražším, co firmy vlastní. Schopnost poslechnout si cizí telefonní hovor, možnost přečíst si emailovou komunikaci konkurence, nebo dokonce sledovat provozu na internetu. To vše je neocenitelné. Pro většinu firem něco mimo jejich možnosti. Co se však stane, když se v oblasti průmyslové špionáže špionážní technikou začne angažovat aktér vlastnící satelity a rozpracovaný systém signálního zpravodajství?

Koho sledovat, když válka skončila?
V dobách studené války byla průmyslová špionáž běžná. Zatímco se Sovětský svaz specializoval na zpravodajství z lidských zdrojů, západ preferoval zpravodajství signální. Typickým příkladem špionáže bylo vyzvídání v oblastech kosmického výzkumu nebo zbraňových a leteckých systémů. S rozpadem Sovětského svazu došlo k uvolnění kapacit zpravodajských služeb a přehodnocení priorit. Část těchto kapacit byla napříště věnována špionáži v čistě komerčním sektoru, respektive v té části průmyslu, který nebyl spojen s bezpečností.

I po rozpadu Sovětského svazu zůstalo nicméně něco, co bylo budováno již po druhé světové válce – partnerství mezi Spojenými státy, Velkou Británií, Kanadou, Novým Zélandem a Austrálií. Spoluprací těchto geograficky výhodně umístěných zemí se podařilo vytvořit síť odposlechových stanic, které umožnily odposlouchávat vysokofrekvenční rádio. Během šedesátých let začal být tento způsob komunikace opouštěn. V reakci na to vznikl počátkem sedmdesátých let Echelon – síť pro elektronický odposlech – schopný zachytit téměř jakoukoliv elektronickou komunikaci a pokrývající téměř celý svět.

Američané odposlouchávají i spojence
Podle výboru Evropského parlamentu je Echelon mimořádně výkonný monitorovací systém, který působí bez pevného legislativního zakotvení. Systémy pro odposlech mezinárodní komunikace nejsou obvykle zaměřeny na obyvatele a společnosti dané země. Proto ten, jehož zprávy byly zachyceny, pravděpodobně nebude mít právní ochranu. Osoba nebo firma se tak může ocitnout vydána na milost a nemilost systému. Není třeba dodávat, že si lze jen stěží představit důvod, proč by stát přiznával průmyslovou špionáž prováděnou jeho zpravodajskými službami.

Zdroj: Zemský úřad pro Ústav na ochranu ústavy Bádensko-Württembersko

Zdroj: Zemský úřad pro Ústav na ochranu ústavy Bádensko-Württembersko

Projekt Echelon byl již před lety spojen s aférou kolem společností Airbus a Boeing. Podle BBC v ní americká vláda poskytla Boeingu informace z odposlechu telefonických hovorů zástupců Airbusu s vládou Saudské Arábie. Ty Boeingu umožnily získat kontrakt ve výši pěti miliard dolarů. Špionáž prováděla NSA také v Brazílii, kde se tentokrát zaměřila na počítačovou sít ropného gigantu Petrobras. Důvodem byl nejspíš přístup k technologii průzkumu oceánů.

Dále byl masivně zachycován francouzský telefonní a internetový provoz. Docházelo k automatickému nahrávání hovorů z určitých čísel a ukládání zpráv na základě klíčových slov. K odposlechům pravděpodobně nedocházelo pouze ve spojitosti s terorismem. Odposloucháváni byli i lidé z podnikatelského sektoru, politiky a francouzské administrativy.

Na sledování čínské společnosti Huawei upozornil Edward Snowden. Společnost je druhým největším výrobcem směrovačů, přepínačů a telekomunikačních zařízení. Panovala zde obava, že by mohla být záměrně vytvářena zadní vrátka, kterých by využívaly čínské zpravodajské služby. V případě potvrzení by tato skutečnost ohrožovala americkou bezpečnost. Ostatně na něco podobného upozorňovala i Bezpečnostní informační služba. Na druhou stranu se nastudování materiálů této významné společnosti zdá jako výborná příležitost spojit „příjemné s užitečným“.

Tak robustním odposlechovým systémem, jakým Echelon může být, jednotlivé evropské země disponovat nemohou. Vznik obdobné sítě by předpokládal velkou kooperaci a finanční spoluúčast, což je v dnešních podmínkách jen málo představitelné. Evropská unie tak jako celek může podnikat alespoň politická opatření. Její jednotlivé země pak mohou budovat a zdokonalovat své vlastní odposlechové sítě. Vždyť v dnešní době mají své odposlechové systémy i menší státy, jako jsou například Dánsko či Nizozemsko.

7 comments
Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    AA
    20. 4. 2015, 22:56

    Autor by měl prozatím více studovat, třeba pasáž “ … které umožnily odposlouchávat vysokofrekvenční rádio“ ukazuje, že neví, o co jde nebo šlo. (Nápověda – v originálu asi bylo HF radio, přičemž ono klíčové „HF“ do češtiny překládáme slovem „krátkovlnný“ – pak text dává smysl. Mimoto je každý rádiový přenos vysokofrekvenční, snad vyjma spojení s ponorkami pod vodou.)
    K meritu věci – nabízí se otázka, proč EU okamžitě nepřijala vůči zrádci ve vlastních řadách, tj. Velké Británii, sankce. Stačila by reálná hrozba a Britové by to mohli zabalit. Navíc se jí takové jednání i nadále trpí, přičemž nám EU zakazuje či nařizuje kdejakou pitominu.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Adam Veselý@AA
      22. 4. 2015, 10:30

      HF je zkratka z anglického high frequency – které se jako „krátkovlnný“ přeložit nedá. Jedná se o označení názvu pásma ve kterém dochází k vysílání. V tomto případě pásma „vysoké frekvence“.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Anonym@Adam Veselý
        22. 4. 2015, 14:44

        hmm. zdá se že radiotechnika není Váš obor.
        HF = KV
        VHF= VKV
        UHF= UKV
        MF= SV

        zatímco anglická terminologie se odpichuje od frekvence, u nás hovoříme o vlnové délce. máte ovšem pravdu, že pásma se přidělují podle kmitočtů. no a tohle názvosloví jistě reguluje nějaká ČSN

        http://spektrum.ctu.cz/

        REPLY
    • Profilový obrázek
      Josef Hörer@AA
      25. 4. 2015, 12:24

      Myslíte, že jste vybral opravdu nejdůležitější část z celého článku? ,,Vysoká frekvence´´ je velice známý výraz mezi techniky a s totožným výrazem ,,krátké vlny´´ se tudíž logicky nemůže vylučovat. Možná mohl autor napsat 3 – 10 MHz a celé téma by dostalo jiný nový rozměr že ano :-) Každopádně mám rád, každého, kdo se nebojí napsat svůj názor. Osobně by mne tedy zajímalo, jaké by jste navrhoval sankce vůči Anglii… JH

      REPLY
  • Profilový obrázek
    AA
    20. 4. 2015, 23:12

    Ještě technická poznámka – podle webu Univerzity obrany tam nyní (20.4. 2015, 23:00) studuje osm osob s příjmením Veselý – žádný z nich není Adam.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Tomas.Kolar@AA
      21. 4. 2015, 9:33

      Jestli to nebude tím, že tento autor studuje Masarykovu universitu :-)

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Josef Hörer
    25. 4. 2015, 12:09

    Velmi zajímavý článek. Děkuji Vám za něj! Je dobré psát o těchto tématech, do kterých se raději nikdo nepouští. Pamatujte, že do hloubky se musí neustále přemýšlet nestranně. Ať se Vám daří. Veritas super omnia vincit. JH

    REPLY

Nejnovější komentáře