fbpx

Bezpečnostní události 24.–30. srpna 2015

Bezpecnostni monitor

Čtyři české stíhačky JAS-39 gripen ukončily minulé pondělí hlídkovou službu nad Islandem. Nad ostrov se však v příštím roce vrátí. V dohledné době se pak nad Evropou objeví bojové stíhačky F-22. Vyšlou je Spojené státy na podporu východoevropských členů NATO obávajících se ruské agrese. 

Mezinárodní instituce pro stíhání zločinů totalitních režimů? Vytvořit by se soud nad komunismem mohl vytvořit už za několik měsíců. Podklady proto připravuje polské ministerstvo spravedlnosti.

Šéf kybernetické jednotky Islámského státu je údajně po smrti. Britský hacker zemřel po náletu amerického bezpilotního letounu v Sýrii.

Na Slovensku budou trestat ty, kteří se v cizině připojí k polovojenským jednotkám a s nimi se zapojí do bojů.  Vláda také podpořila dobrovolnou vojenskou službu, a to aby posílila armádní zálohy. 

Koaliční nálety na pozice Islámského státu v Sýrii podporuje nově Turecko. Stíhačky se zapojily poprvé v pátek.

Saudské ženy budou volit, a to v ultrakonzervativní zemi poprvé v prosinci. V místních volbách budou moci dokonce kandidovat. Místní média odhadují, že se na kandidátní listiny zapíše mezi sedmdesáti až dvě stě ženami.

Ďalší články


Nejnovější komentáře