fbpx

Nejsou lidi, šéfe./?/!

BKO_str_76_odhad_vyvoje_personalu

Bílá kniha o obraně, 2011, str. 76

V roce 2010 vstoupila Česká republika do fáze poklesu počtu 18letých obyvatel. Podle demografické projekce ČSÚ má toto období trvat až do roku 2020-2025. Původní plán na profesionalizaci ozbrojených sil ČR z roku 2002 a i ten přepracovaný z roku 2003 končily ve svých výhledech v roce 2010. Také z tohoto důvodu byla zadána analýza Sekci personální MO ČR na téma doplnitelnost armády na cílové počty a udržitelnost těchto počtů v podmínkách, s kterými autoři reforem doposud nepočítali.

Sekce personální se úkolu zhostila profesionálně a výsledky jejich propočtů provedených dokonce ve dvou variantách se objevily v BKO na s. 76 s komentářem:

Varianta I počítá s vyrovnanou bilancí přírůstků a úbytků. Varianta II předpokládá přírůstky odpovídající kapacitním možnostem pro přijímání a přípravu vojenských profesionálů. Z dat vyplývá, že za současných rozpočtových možností není možné dosáhnout počtu vojáků potřebných pro naplnění politicko-vojenských ambicí. Varianta I ukazuje, že lze alespoň udržet současné počty. Varianta II se ukazuje jako méně reálná, protože by armáda musela ročně získat dva tisíce lidí. Odhad vychází z předpokladu, že důstojníci budou tvořit maximálně 20 %, praporčíci zhruba 30 % a poddůstojníci a mužstvo alespoň 50 % počtu vojáků.

To byl podzim roku 2010. Je překvapivé, že za 5 let už bylo vše jinak. Prognózy Sekce BKO 5 let potepersonální MO ČR byly zpochybněny jak ze strany armády, tak ze strany ministra obrany a varianta II, která se zdála již na prahu fáze poklesu 18letých státních příslušníků České republiky jako nedosažitelná a byla uvedena jako podstatné omezení pro zpracovatele Koncepce výstavby AČR, bude nakonec realizována.

To i přesto, že počet lidí v cílové věkové skupině vojenského náboru již nikdy po roce 2020 nedosáhne velikosti jako před rokem 2010 a lze očekávat, že dosažení cílových operačních schopností armády definované reformami vyhlášenými v roce 2002 (2003) se posune z původního horizontu 2010-2012 a později posunutého do období 2016-2018 a ještě později posunutého do období 2020-2025 až k na hranici roku 2030.

14 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

14 Comments

  • Profilový obrázek
    František Ružička
    6. 9. 2015, 17:35

    sekce personální se úkolu zhostila profesionálně… ;-) ;-) a nejen ta…
    To tušilo už v době vydání BKO hodně zainteresovaných, včetně členů autorského týmu, že Bohouši?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Švaňa
    6. 9. 2015, 22:22

    No že by se něčeho sekce personální zhostila profesionálně? Ne trochu to ironizuji, určitě jsou věci kterých se profesionálně zhostí … vypsat kurzy, jakžtakž vést data v ISSP a zcela jistě jsou i některé analýzy a statistiky připravovány profesionálně. Nicméně připravovat něco profesionálně neznamená to tak tak také řídit. A nábor má potíže s realitou už nejméně 12 let. O náborových cílech nemluvě … ty stály na vodě vždy a nikdy nebyl nikdo schopen si spočítat v podstatě na jedné ruce 2+2. Když to šlo tak se nenabíralo, když už to v podstatě nejde tak bychom nabírali jako diví jenže to už asi nepůjde. No a tak to jde furt dokola. ;-)

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Martin Kraus@Petr Švaňa
      12. 4. 2016, 11:54

      Moc se mi líbil Váš článek v A-Reportu. Naprosto souhlasím – je s podivem, že Vám to otiskli :-) každopádně je problém, když se do osádky dostane rekrut 19 let s hodností desátník a vedle něj stojí kluk 26 let – 2x AFG,kurzy a hlavně profesní zkušenost, ve stejném ranku a se stejným/menším platem (denní dojíždění). To je ten princip spravedlnosti? Dva rozdílně hodnotní vojáci. Jeden zkušený, druhý bez praxe. Oba STEJNĚ ohodnoceni!!! Kde je ta materiální motivace? Jasně, každý je vlastenec, no, zkusím to dnes v Bille na kase – paní pokladní, já neplatím, protože jsem vlastenec a chtít peníze po vlastenci je vlastizrada…

      Ovšem reakce na Váš článek, je bezesporu víc než humorná a opět se nese v duchu standartu A-reportu. Nevím, kdo ten pán je, ale vojáka viděl max. na nějakém prospektu nebo když omylem zabloudil při nedělním nákupu před těch několik málo kasáren. Absolutně nepochopil realitu dnešní AČR. To co řadové vojáky zajímá? Jak je jejich práce ohodnocena a to především penězi. Pokud vezmu např. staršího řidiče. Desátník/četař, každopádně civil C + E a samozřejmě VŘP C+E, odjeto dost kilometrů a zanlost svého vozidla-nemyslím jen TTD. A tento pan řidič má STEJNÝ PLAT jako rekrut, kterého AP dosadila na stejné SM se stejnou hodností. Přitom onen rekrut NEVLASTNÍ CŘP C+E a tudíž ani VŘP. O nějaké praxi tudíž nemůže být řeč. A co tedy milý rekrut dělá? ČEKÁ… až na něj za několi let dojde řada a bude vyslán na CŘP sk. C. Do té doby bere STEJNÝ plat jako jeho kolega, plnohodnotný řidič. To je pak na rotě radosti a přátelství….

      O tohle by se měli páni v Praze zajímat, jak jsou lidi nasraní a co je toho příčinou a ne meditovat o tom, jak do secvičených bojovek cpát AZ… viz rozhovor s panem umělcem http://www.mocr.army.cz/assets/multimedia-a-knihovna/casopisy/a-report/ar4_2016.pdf

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Anonym@Martin Kraus
        12. 4. 2016, 12:28

        To je v pořádku. BKO s. 74 Priorita lidé: „Lidé tvoří nejvyšší hodnotu a jsou klíčovým činitelem pro naplňování požadovaných schopností ozbrojených sil i organizací v působnosti MO ČR. Nábor, vzdělávání, výchova kvalitních vojáků a civilního personálu a péče o ně je na prvním místě. Ministerstvo obrany musí být vnímáno jako odpovědný, spolehlivý a atraktivní zaměstnavatel a musí být schopno uspět v konkurenci na trhu práce.“ Je třeba se obrátit řetězcem velení na státního tajemníka, v jehož odpovědnosti celý systém vznikal, a který jej řídí a má pevně v pažích. On je také svého druhu umělec.

        REPLY
      • Profilový obrázek
        PJK@Martin Kraus
        13. 4. 2016, 10:56

        Kde prosím do „secvičených bojovek“ někdo cpe AZ? :-)

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Anonym@PJK
          13. 4. 2016, 12:22

          Pane, přečtěte si prosím ŘÁDNĚ rozhovor s panem režisérem. Nejen on, ale jaksi všichni, kteří se v současnosti objevují a vystupují jménem AZ s touto eventualitou pracují. Osobně si myslím, že je to výplod šílence…

          REPLY
          • Profilový obrázek
            PJK@Anonym
            13. 4. 2016, 13:15

            Pane, řádně jsem si jej samozřejmě před položením otázky panu M. Krausovi přečetl. Sám také 13 let sloužím v rámci AZ, z toho takřka 10 let v rámci AZ u bojového útvaru (v rámci 4. brn). Zajímalo mne kde kdo „cpe AZ do secvičených bojovek“ a jak to bylo myšleno – celkem myslím jednoduchá otázka. U našeho praporu naše četa cvičí jako ucelený prvek, plnící úkoly výcviku se stejným obsahem jako čety VZP.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Martin Kraus@Anonym
            13. 4. 2016, 19:35

            Mno, koukám, že se nám to tu pěkně roštuje :-) každopádně jsems e s toutou „vizí“ již setkal. je to jen vize a věřím, že se najde někdo se špetkou rozumu a odpíská to. Protože pokud na to jdu se selským rozumem (úsměvné, ale ono to většinou funguje), tak do secvičené osádky, které vypadne např. SO nacpat AZ, který je „vycvičen“, rozuměj před cca 12 lety jako VZS to měl v „teplých“, je opravdu problém. Beru-li v potaz, že by tato osádka měla vést bojovou činnost. Nebudeme si nalhávat, ale úroveń kmenové posádky a onoho cizího prvku – jedno jestli AZ nebo odjinud bude VŽDY rozdílná. To je jako kdyby do České filharmonie nastopil na první housle můj bratr, který byl za mlada (LŠU) výborný houslista, dnes je mu 38…

            Píšete, že jste AZ u brn. Předpokládám, že u 41. Mno, tam jsou chlapci na Piňdourech. Jistě nikdo z Vašich kolegů nebo Vy na tomto skvělém „KOT“ necvičí denně nebo aspoň obden, tak jako vojáci v činné službě (pokud neplní operační úkol v dobe míru – DSS nebo jim není nařízena ÚPD). Tedy logicky je úroveň vycvičenosti AZ a VZP odlišná. Osobně bych nikoho, kdo není na stejn ém levelu v týmu nechtěl a nechci. Tam, kde půjde o kejhák chci mít po pravé ruce borce, kterého znám a na kterého se můžu spolehnout. To ŽÁDNÝ AZ nikdy být nemůže – můj názor. Jinak moje osobní zkušenost s AZ je neutrální. Jako nebezpečí vás nevnímám a jako konkurenci už vůbec ne. Jak vy, tak my si žijeme a vždy budeme žít svým životem, který se stejně nikdy nebude protínat. O nějaké TA, tak jako v UK tu nemůže být řeč, už jen z toho důvodu, že AČR nemá na to, aby uživila, ošatila a vycvičila to co má a s tím co nabírá už tuplem ne. Jak může mít SaP na TA/AZ.

            Jako poslední – mjr. Zelinka prohlásil, že rota AZ u 43 se bude stavět v horizontu 2-3 let. Do té doby, kdo ví…

            REPLY
          • Profilový obrázek
            PJK@Anonym
            13. 4. 2016, 20:30

            Martin Kraus – Já ale nerozumím moc obsahu Vašeho komentáře. Aktuálně fungující jednotky AZ u bojových útvarů fungují jako ucelené jednotky, tzn. – četa AZ funguje jako celek, jako četa, každý na své funkci. Protože se jedná o prvek, který je zálohou velitele praporu (ve většině případů), probíhá jeho příprava buď samostatně nebo v rámci některé roty (jako prostě další četa). Standardní průběh výcviku jednotky AZ tudíž není to, co popisujete! Jednotka cvičí samostatně, uceleně, s vlastními veliteli, s vlastními specialisty atd.
            Do srovnávacích debat úrovně vycvičenosti průměrného VZP a průměrného AZ na stejné funkci nemá smysl se pouštět. Jen je potřeba si uvědomit, že AZ aktuálně cvičí až 21 dní ročně (a naše jednotka tyto dny naplňuje) a to vše takříkajíc „v poli“. Každý na své funkci prochází systematickým výcvikem, samozřejmě výcvikové roky na sebe navazují – buď tématicky nebo stupněm výcviku – není to určitě tak, že by všichni příslušníci jednotky vycházeli z nějakých svých zkušeností a znalostí z dávné ZVS – útvar si cvičí svoje AZ dle svých potřeb, dle svých SOP, dle svých možností.
            Jestli žijete v dojmu, že někde všichni VZP mechanizovaného útvaru cvičí na KOT každý den nebo obden, tak jste na mechanizovaném útvaru zjevně už dlouho nebyl. Odvíjet od četnosti výcviku s KOT stupeň vycvičenosti jednotky jako takové je rovněž celkem zcestné.
            Ve své úvaze případného doplňování funkcí v BOJI, např. po ztrátách, celkem citelně pomíjíte jeden velmi důležitý faktor. A to je to, že když Vám v družstvu padne (nebo bude zraněn a odsunut) kolega VZP, tak tam máte prázdné místo. A pokud nebude zrovna dlouhý zástup VZP vycvičených (rozumějte dlouhodobě pravidelně cvičených na vašem útvaru, dle vašich SOP atd. atd.) a připravených, tak vám logicky zbývá trojí volba: A) fungovat dále v oslabení (když přijde ještě další, bude to ještě citelnější); B) nechat si doplnit družstvo nováčkem po KZP, kterého budete muset za pochodu doučovat SOP, poměry a specifika praporu apod, ALE bude to třeba VZP; C) nechat se doplnit připraveným specialistou AZ, který na vašem praporu na danou funkci cvičí a připravuje se řadu let, podle totožných SOP jako Vy a zná poměry útvaru a třeba i se s ním znáte osobně. Ano, nemusí vše zvládat za jedna, to určitě ne, ale je to třeba nějaký stupeň polotovaru, se kterým se dá pracovat lépe, než začínat z 0 s nováčkem.
            A ještě poslední, co k tomu řeknu – způsob využití jednotky AZ je vždy na daném veliteli praporu (jehož je většinou osobní zálohou) – může jednotku použít jako celek (protože tak je většinou i cvičena) nebo ji rozdrobit na jednotlivé specialisty a tyto použít doplnění podřízených jednotek VZP k doplnění uprázdněných funkcí. Je to rozhodnutí daného odpovědného velitele.

            REPLY
  • Profilový obrázek
    nrtm. Lukáš Hergott (Hery)
    7. 9. 2015, 9:44

    No asi bych to glosoval tím, že sekce personální je teď ten kdo má plán (boje), který nikdy nepřežije střet s nováčky („nepřítelem“) při jejich nástupu. A instruktoři VA Vyškov jsou „boots on the ground“, kteří každé tři měsíce pocítí „Ground truth“ plánů sekce personální.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    h-cz
    31. 3. 2016, 19:35

    toto mě skutečně pobavilo:
    There are only 5,000 U.S. troops in Iraq—about what a colonel usually commands
    (http://www.thedailybeast.com/articles/2016/03/31/exclusive-21-generals-lead-an-isis-war-the-u-s-denies.html)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Anonym
    4. 4. 2016, 14:47

    Protože Arabela 11. díl, anebo se konečně učí od nás (vliv předsedy Vojenského výboru a děkana NDU) a mají tam po českém vzoru generálskou radu. A jak známo, tady je každá rada drahá… Anebo je to způsobeno hybridním vedením války, klasická asymetrie. Všimněte si, že IS je sice přiznána vojenská hierachie ve velení, ale žádné hodnosti. Nejvyšší vojenští představitelé IS padají jako neznámí vojínové.

    REPLY

Nejnovější komentáře