fbpx

Bezpečnostní události 2. – 8. listopad 2015

Bezpečnostní události 2. – 8. listopad 2015
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Bude Kosovo přijato za plnohodnotného člena UNESCO? V pondělí o tom rozhodují členské státy této kulturní organizace OSN. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova by bylo přijetí nepřijatelným politizováním mezinárodních kulturních vztahů.  Pro zemi by to znamenalo přiblížení k mezinárodnímu uznání.

Deset let vlády vojenské junty v Myanmaru (Barma) končí. Ve svobodných volbách zřejmě zvítězila Národní liga pro demokracii držitelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Čtvrtinu křesel v parlamentu přesto získá někdejší vláda, Strana svazové soudržnosti a rozvoje.

Při demonstraci v Šrinagaru v indickém Kašmíru zemřel osmnáctiletý student. Už dny před tím přitom kvůli návštěvě indického premiéra Narendra Modiho úřady výrazně zpřísnily bezpečnostní opatření. Na silnicích vystavěly barikády a obyvatelům nařídily zůstat doma. Policie zadržela také stovky příznivců separatistů a jejich vůdce, kteří v mešitě vyzvali k protestu na počest deseti tisíců muslimů, kteří zemřeli ve vzpourách s hinduisty v roce 1947.

Pokračuje pátrání po příčině pádu ruského letadla v Egyptě, při němž zemřelo 224 lidí. Z poslední vteřiny záznamu černé skříňky soudí vyšetřovatelé, že explozi způsobila bomba. O pravděpodobnosti teroristického útoku mluví také britská rozvědka. Ta údajně zaznamenala komunikaci teroristů o plánování útoku v oblasti Sinajského poloostrova.

Barack Obama je antisemita a Johna Kerryho nelze brát vážně, protože má myšlení dvanáctiletého dítěte. To napsal na svůj facebookový profil Ran Baratz. Poté co byl minulu středu jmenován do funkce mluvčího izraelského premiéra Netanjahua se za urážlivé výroky omluvil.

Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě byly po zářijových ujednáních staženy z luhanské fronty zbraně ráže menší než 100 milimetrů a minomety do ráže 120 milimetrů. Situace ohledně těžkých zbraní v okolí Doněcku je však podle evropských kontrolorů složitější.

Po týdnu propustili rebelové v Jižním Sudánu třináct pracovníků Organizace spojených národů. Z původně jedenatřiceti rukojmích se podařilo téměř okamžitě osvobodit 18 bangladéšských mírových sil. Ze člunu, který povstalci také vrátili, bylo ukradeno 55 tisíc litrů paliva, komunikační zařízení, nafukovací člun a sedm zbraní.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře