fbpx

Bezpečnostní události 9. – 15. listopad 2015

Bezpečnostní události 9. – 15. listopad 2015
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Indonésie žádá Čínu, aby objasnila své požadavky v Jihočínském moři. V loňském roce indonéské ozbrojené síly obvinily mocnost ze zahrnutí indonéských „Natuna Islands“ do tzv. „devítibodové linie“, která ohraničuje čínské teritoriální požadavky.

Rusko a Írán podepsaly kontrakt na dodávku raketového systému S-300, který je určený k obraně před údery letadel, střel s plochou dráhou letu a balistických raket s krátkým dosahem. Podle Sergeie Chemezova, ředitele státem vlastněného konglomerátu Rostec, se jedná pouze o obranný prostředek a společnost je ho ochotná dodat do jakéhokoliv státu.

Pentagon představí svůj plán uzavření věznice Guantánamo na Kubě. Ten se podařilo prosadit Obamově administrativě i přes odpor Kongresu. Republikánským zákonodárcům vadí, že by prezident mohl použít „executive order“ a povolit tak převoz zadržovaných osob na americkou půdu. Lidsko-právní aktivisté přitom vznášejí námitky proti přesouvání zadržených na americkou půdu bez toho, aniž by byli z něčeho obviněni.

Libanon zatkl pět Syřanů a jednoho Palestince podezřelé z bombových útoků v Bejrútu, které si ve čtvrtek vyžádaly životy 43 lidí. K útokům došlo v rezidenční a komerční čtvrti využívané šíitským Íránem podporovaným hnutím Hizballáh bojujícím na Asadově straně.  Zodpovědnost nese Islámský stát.

Západní mocnosti a Organizace spojených národů diskutují možné rozmístění mezinárodních mírových sil v Burundi pro případ, že by se země dostala do spirály etnického konfliktu. Při od dubna trvajícím násilí, kdy prezident Pierre Nkurunziza oznámil svůj záměr potřetí kandidovat a poté sporné volby vyhrál,  zemřelo nejméně 240 lidí desítky tisíc utekly do sousedních států.

Spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière instruoval Spolkový úřad pro migraci a uprchlictví, aby přestal automaticky považovat Syřany za uprchlíky ve smyslu Ženevské konvence. Podle něj by jim měla být poskytována „doplňková ochrana“ na jeden rok, která jim neumožňuje slučování rodin. Ministr tak učinil bez vědomí kancléřky Merkelové, čímž zavdal pochybnostem o jeho loajalitě.

Polsko po útocích v Paříži nepovažuje za možné rozdělování uprchlíků na základně rozhodnutí Rady EU. Uvedl to designovaný ministr pro evropské záležitosti Kondrad Szymański. Podle jeho názoru si Polsko musí zachovat úplnou kontrolu nad svými hranicemi, nad azylovou a migrační politikou.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře