fbpx

Bezpečnostní události 16. – 22. listopad 2015

Bezpečnostní události 16. – 22. listopad 2015
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Japonský premiér Shinzo Abe a filipínský prezident Benigno Aquino uzavřeli dohodu, která má umožnit zemi vycházejícího slunce dodávat Manile vojenské vybavení včetně letadel. Ta by mohla provádět hlídky ve sporných oblastech Jihočínského moře. Zde si Japonsko nečiní teritoriální nároky, obává se však čínské dominance v oblasti, která je stěžejní pro japonský obchod.

Portugalsko čelí nestabilitě poté, co premiér Pedro Passos Coelho se svojí středopravicovou koalicí vyhrál říjnové volby. Nedokázal ale získat parlamentní většinu. Socialisté vedení Antoniem Costou vytvořili alianci s Levým blokem a s koalicí Komunistické strany a Zelených. Prezident Cavaco Silva musí nyní rozhodnout, zda této alianci umožní sestavit vládu.

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump požaduje registraci všech muslimů na území Spojených států. Další republikánský kandidát Ben Carson přirovnal uprchlíky, kteří se snaží o vstup do USA, ke vzteklým psům pobíhajícím v sousedství.

Rada bezpečnosti OSN přijala jednomyslně rezoluci požadující „zdvojnásobení“ akcí proti Islámskému státu. Francií vypracovaný dokument vyzývá členy OSN k „přijmutí veškerých nezbytných opatření“ v boji proti IS.

Izraelský špion Jonathan Pollard byl po necelých třiceti letech propuštěn z amerického vězení. Bývalý námořní analytik byl uvězněn v roce 1987 pro předávání utajovaných informací do Izraele. Premiér Benjamin Netanyahu propuštění Pollarda jménem izraelského lidu uvítal.

Balkánské státy začaly filtrovat migranty mířící do Evropy. Průchod je umožněn prchajícím z konfliktů na Blízkém východě a Afghánistánu. Otáčeni jsou ti, kteří přicházejí z Afriky a Asie. Podle představitelů Makedonie a Srbska došlo ke změnám poté, co Slovinsko informovalo, že již nebude dále umožňovat vstup těm, jež považuje za „ekonomické migranty“.

Čína nakoupí 24 bojových letounů Su-35 z Ruska. Dohoda má hodnotu více než dvou miliard dolarů, které mohou pomoci Kremlu. Ten je dnes zatížen výdaji. Peking má zájem také o spolupráci v oblasti vývoje a výroby motorů, která by mu umožnila vypořádat se se zaostáváním za ruskými, evropskými a americkými technologiemi.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře