fbpx

Bezpečnostní události 23. – 29. listopad 2015

Bezpečnostní události 23. – 29. listopad 2015
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Spojené státy navýší svou vojenskou pomoc Filipínám na sedmdesát devět milionů dolarů. Oznámil to americký velvyslanec v reakci na zvyšující se napětí v Jihočínském moři.

Papež František navštívil Ugandu, kde odsloužil mši pro sto tisíc lidí. Na návštěvě kontinentu, kde se počet věřících katolíků neustále zvyšuje, je František poprvé od počátku svého pontifikátu. Do zemí zmítaných válečnými konflikty, násilím a chudobou přijel s poselstvím milosrdenství.

Na řecko-makedonské hranici hrozila eskalace napětí poté, co jeden z uprchlíků vylezl na vlak a zavadil o drát s vysokým napětím. Zhruba 250 uprchlíků útočilo na policisty kameny a bylo zatlačeno pomocí omračujících granátu a slzného plynu. Makedonští vojáci na hranicích staví tři metry vysoký plot.

Regionální lídr venezuelské opozice Luis Manuel Diaz byl zastřelen méně než dva týdny před parlamentními volbami. Opoziční vůdci přisuzují vinu ozbrojencům podporovaným vládní Spojenou socialistickou stranou Venezuely (PSUV). Podle prezidenta Nicolase Madury má ministerstvo vnitra poznatky o tom, že vražda byla důsledkem střetu mezi dvěma soupeřícími kriminálními gangy.

V návaznosti na střelbu v Centru plánovaného rodičovství v Colorado Springs vyjádřil americký prezident Obama potřebu udělat „něco“, co by ztížilo zločincům získávání střelných zbraní. Obama se snaží dlouhodobě zpřísnit zákony o zbraních. Jeho snaha však naráží na odpor v Kongresu, kde proti němu stojí i někteří demokraté.

Severní Koreji se nepodařil odpal balistické rakety z ponorky. Podle sankcí OSN nesmí země provádět raketové a jaderné zkoušky. Předpokládá se, že se země snaží vyvinout jaderné zařízení dost malé na to, aby mohly být připojeny k balistické raketě.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře