fbpx

Bezpečnostní události 14. – 20. prosinec 2015

Bezpečnostní události 14. – 20. prosinec 2015
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Po půl roce se Švédsko dohodlo s Ekvádorem na výslechu Juliana Assange. Zakladatel serveru WikiLeaks se schovává na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Už více než tři roky je na něj vydán švédský zatykač. Australan se obává, že by také mohl být ze Švédska vydán do Spojených států.

Čtyřiatřicet asijských a afrických států vytvořilo v čele se Saudskou Arábií islámskou koalici proti terorismu. Společné operační centrum bude v saudskoarabském Rijádu. Koalice už jednala o nasazení sil v Sýrii a proti Islámskému státu.

Saudskoarabský bloger Raíf Badáví, který si nyní odpykává desetiletý trest ve vězení, získal Sacharovu cenu za svobodu myšlení. Ocenění za něj převzala manželka Insáfa Hajdarová, která bojuje za jeho propuštění. K tomu vyzval krále Salmána i předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Mírový proces v Sýrii má podpořit rezoluce o Sýrii schválená radou OSN v minulém týdnu. Zatímco rezoluce stanovuje zastavení palby a zahájení rozhovorů mezi soupeřícími stranami, budoucí roli prezidenta Bašara Asada neřeší. Letecké nálety vedené proti teroristům budou i nadále pokračovat.

Spojené státy podle Číny vojensky provokovaly v Jihočínském moři. Strategický bombardér B-52 tam přelétal nad uměle vytvořeným čínským ostrovem, jenž leží v oblasti významné pro zahraniční obchod. Podle Číny by se mělo podobným incidentům předejít, zároveň východní země varovala, že svou suverenitu a bezpečnost v oblasti zajistí jakýmikoliv prostředky.

Íránské zásoby zhruba devíti tun obohaceného uranu putují do Ruska. Jedná se tak o další krok v realizaci dohody o omezení jaderného programu. Pakliže Írán sníží své zásoby o dané množství, dostane se na úroveň, kterou po něm požaduje dohoda.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře