fbpx

Bezpečnostní události 28. 12 – 4. leden 2016

Bezpečnostní události 28. 12 – 4. leden 2016
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Téměř tři sta příslušníků pohraniční stráže a patnáct lodí je od konce roku nasazených na řeckých ostrovech poblíž Turecka. Agentura Evropské unie na ochranu vnějších hranic FRONTEX tak reagovala na žádost Atén o pomoc s kontrolou oblasti, kudy přichází do Evropy běženci.

Ankara by měla zadržet vraha ruského pilota, který se katapultoval z Tureckem sestřeleného letounu. Vyzvalo ji k tomu Rusko. Muže zastřelil povstalec na syrské straně hranice.

Režim Bašara Asada chce znovu získat kontrolu nad jihem Sýrie. Na konci loňského roku proto zahájili syrští vojáci ofenzivu na Golanských výšinách. Podporují je přitom spojenecké milice.

Čína oficiálně potvrdila výstavbu druhé letadlové lodi.

Třiadvacet těl útočníků předal Izrael jejich palestinským rodinným příslušníkům. Při odrážení útoků je zabili příslušníci izraelských bezpečnostních sil. Toto gesto má zmírnit napětí mezi Izraelem a Palestinou.

V Saudské Arábii popravili sedmačtyřicet údajných teroristů. Mezi nimi také šiítského duchovního, což vyvolalo na východě země a v Bahrajnu protesty šiítů. Podle režimu se popravení zapojili do útoků Al-Kaidy v letech 2003 až 2006.

Islámský stát zveřejnil video, na němž radikálové popravili pětici britských špionů a označují premiéra Davida Camerona za imbecila. Pravdivost videa zatím není nezávisle ověřena.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře