fbpx

Rok 2015 v událostech: Střední východ

Rok 2015 v událostech: Střední východ

Libyjský nejmocnější vůdce islamistické milice Ansar aš-Šária na začátku ledna zemřel. Vůdce libyjských islamistů Muhammad Zaháví podlehl zraněním z boje.

V reakci na upálení pilota Maáze Kasábyho uspíšilo Jordánsku popravu irácké extremistky Sadžídy Rišávíové a dalšího islamisty. Stalo se tak na začátku února.

Po více než roce propustil Egypt dva novináře Al-Džazíry. Reportéři byli souzeni za údajnou podporu Muslimského bratrstva.

Proti politice premiéra Benjamina Netanjahua protestovaly na začátku března desetitisíce Izraelců. Stalo se tak krátce před tím, než premiérova strana Likud zvítězila v parlamentních volbách.

Britské stíhačky na společném cvičení v Spojených Arabských Emirátech. Foto: Flickr

Britské stíhačky na společném cvičení v Spojených Arabských Emirátech. Foto: Flickr

Dvaadvacet lidí zemřelo po březnovém teroristickém útoku na muzeum v Tunisu. Dalších čtyřicet dva lidí bylo zraněno. Oběti pocházeli i z Polska, Francie, JAR a Itálie.

V polovině dubna zemřel po amerických náletech v Jemenu jeden z vysoce postavených vůdců Al-Kaidy Ibráhím Rubajš.

Od jara 2011 do dubna loňského roku si válka v Sýrii vyžádala dvě stě dvacet tisíc obětí.

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarák byl odsouzen ke třem letům za mřížemi. Souzen byl za zneužití státních peněz.

Mezinárodní soutěž o nejlepší karikaturu takzvaného Islámského státu se konala v Teheránu. Do íránské soutěže bylo z více než osmi set příspěvků vybráno dvě stě osmdesát jak domácích, tak zahraničních autorů. Ti vystupovali z bezpečnostních důvodů pod pseudonymem.

Nedaleko iráckého Tikrítu byly objeveny masové hroby s těly asi čtyři sta sedmdesáti lidí. Pravděpodobně se jednalo o armádní brance, které zmasakrovali radikálové takzvaného Islámského státu.

Teroristé organizace Islámský stát zaútočili na konci června na zahraniční turisty v tuniském letovisku. Zavraždili zhruba čtyřicet lidí.

V polovině července se část vlády Jemenu vrátila ze saudskoarabského exilu. Provládním jednotkám se podařilo porazit povstalce ve významném přístavu na jihu země. Jednalo se o vůbec první pokus po měsících boje o obnovení vládních institucí. Prezident Hádí přesto zůstal v Saudské Arábii.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Před dvěma lety se syrská vláda zavázala k likvidaci chemického arzenálu. Stalo se tak po odhalení, že proti civilistům poblíž Damašku použila sarin. Útok tehdy nepřežilo přes tisíc lidí. Rezoluci o vyšetření těchto chemických útoků schválila Rada bezpečnosti OSN na začátku loňského srpna.

Egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí schválil v polovině srpna kontroverzní protiteroristický zákon. Dokument je kritizován za to, že poslouží k potlačení opozice.

Na začátku září si turecké bombardování pozic kurdských bojovníků vyžádalo přes čtyřicet mrtvých.

V libanonském hlavním městě Bejrútu aktivisté protestovali proti neschopnosti vlády zajistit odvoz odpadu z metropole a střetli se s policisty. Desítky z nich pořádkové síly zadržely.

Loňská pouť do Mekky si vyžádala více než sedm set obětí a více než osm set zraněných. Posvátná událost v Saudské Arábii tak byla nejtragičtější za posledních pětadvacet let.

Devět lékařů a sedm pacientů zemřelo při útoku na afghánskou nemocnici Lékařů bez hranic ve městě Kundúz. Za incident je zodpovědné NATO. Spojenci se domnívali, že se v ní ukrývají Talibánci, proti kterým vedli týdny boje. Tuto informaci lékaři popřeli.

V polovině října schválil íránský parlament mezinárodní dohodu o mírovém využití svého jaderného programu. Dokument schválili i islámští duchovní a právníci.

V polovině října vyzvali extremisté Palestince na Západním břehu k demonstracím. Výsledkem dne hněvu, který vyhlásil Hamas, bylo vypálení židovské svatyně a pobodaný izraelský voják.

Ruský letoun s více než dvě stě lidmi na palubě se poslední říjnový den zřítil v centrální části Sinajského poloostrova. Letoun mířil z egyptského Šarm aš-Šajch do Petrohradu. K teroristickému útoku na něj se přihlásil takzvaný Islámský stát.

V polovině listopadu zaútočily Spojené státy americké na pozice organizace Islámský stát v Sýrii. Cílem byl britský islamista Mohammed Emwazi, zvaný džihádista John.

Hlava IS Bakr al Bagdádi. Photo: Flickr, licence CC

Hlava IS Bakr al Bagdádi. Photo: Flickr, licence CC

Koptský papež Tavadros II. byl ve Svaté zemi kvůli pohřbu místního koptského arcibiskupa, za cestu byl kritizován. Koptská církev totiž věřícím zakazuje cestovat do Izraele a Palestiny.

Ke konci listopadu sestřelili Turci nedaleko syrských hranic ruský letoun Suchoj Su-24. Vyvolalo to napětí mezi oběma zeměmi.

Deset vůdců teroristické organizace Islámského státu dle plukovníka Stevena Warrena z mezinárodní koalice bojující proti IS zahynulo při prosincových náletech na území Sýrie a Iráku.

V prosinci začal Írán plnit část závazku o omezení svého jaderného programu. Do Ruska vyvezl zhruba jedenáct tun obohaceného uranu.

Duchovní vůdce egyptských křesťanů navštívil Jeruzalém.

3 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments


Nejnovější komentáře