fbpx

Rok 2015 v událostech: Amerika

Rok 2015 v událostech: Amerika

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová podruhé nastoupila do čtyřletého funkčního období. Hlavním problémem, který musí řešit, je finanční situace jihoamerické země.

Ross Ulbricht si odpykává doživotní trest bez možnosti podmínečného propuštění za provozování serveru Silk Road. Odsouzen byl za praní špinavých peněz, počítačové hackování a spiknutí za účelem obchodování s narkotiky.

Vztahy mezi Venezuelou a USA se v průběhu roku velmi zhoršily. Venezuelský prezident obvinil Spojené státy za snahu o podkopání režimu, Obama zase označil Venezuelu za bezpečnostní hrozbu pro USA.

Zdržené zbraně FARC. Foto: Flickr

Zdržené zbraně FARC. Foto: Flickr

Kolumbijská vláda se dohodla s povstaleckou skupinou FARC na odstranění min. Práce bude koordinovat norská organizace.

Spor o Falklandy/Malvíny se po letech opět vyostřil. Na jejich území byla totiž nalezena ložiska plynu a ropy.

V Brazílii bylo za tento rok zastřeleno na pětadvacet tisíc lidí. Jde o největší číslo od roku 1980. Průměrně je tak každých dvanáct minut zastřelen další člověk. Oběťmi jsou především obyvatelé slumů.

K trestu smrti za teroristický útok na bostonský maraton byl v Bostonu odsouzen Džochar Carnajev.

Senát USA odhlasoval omezení pravomocí tajných služeb, zejména NSA. Jedná se o případy sběru dat od běžných občanů. Zákon je označen jako Freedom Act.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Americkou armádu čekají dramatické škrty. V příštích letech jí opustí zhruba čtyřicet tisíc vojáků a sedmnáct tisíc civilních zaměstnanců. Počet aktivních členů armády tak klesne pod půl milionu.

Kvůli nově objeveným nalezištím ropy řeší od loňského roku spory také Venezuela a Guyana. O mediaci se snaží OSN.

V Chile zemřel generál Manuel Contreras, proslulý vůdce někdejší Pinochetovy tajné policie zvané DINA.

Vztahy Kuby a Spojených států se po letech dočkaly výrazného oteplení. Země obnovily diplomatické styky a USA vyškrtlo Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus.

Americký program výcviku a vyzbrojení rebelských vojsk v Sýrii selhal. „Umírnění rebelové“ při první příležitosti dezertovali a někteří dokonce předali výstroj a výzbroj Al-Káidě.

Čtrnáct lidí bylo zastřeleno v komunitním centru San Bernardino v USA. Dva teroristy policisté zneškodnili. Útoky rozvířily debatu o postavení zbraní v americké společnost.

Ministr obrany Kanady. Foto: Flickr

Ministr obrany Kanady. Foto: Flickr

Novým premiérem Kanady se stal Justin Trudeau. Po mnoha letech si tak veřejnost ve volbách zvolila liberální vládu. V reakci na nové složení parlamentu pak odstoupil Steven Harper z postu předsedy konzervativců.

Spojené státy ke konci roku rozšířily svůj seznam protiruských sankcí, které jsou odpovědí na přístup Ruska k ukrajinské krizi. Uvedlo to americké ministerstvo financí, jež má sankce na starosti. Kreml oznámil, že Rusko zváží možná protiopatření.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře