fbpx

Bezpečnostní události 11.–17. ledna 2016

Bezpečnostní události 11.–17. ledna 2016
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Evropská komise v únoru představí návrhy na výrazné omezení financování terorismu. Podle českého ministra financí Babiše jsou mezi probíranými oblastmi například předplacené anonymní platební a telefonní karty. Česká republika podle něj podobná opatření podporuje. Slovenský ministr financí Peter Kažimír řekl, že to možná bude vnímáno jako snížení komfortu. „Ale pro pocit bezpečnosti se takovému kroku asi budeme muset podvolit,“ dodal po zasedání ministrů financí EU.

Podle vlády Burkiny Faso bylo zabito 28 lidí a více než 56 zraněno při útoku islamistů v hotelů v hlavním městě Ouagadougou. K útoku se přihlásila Al-Kajda v islámském Magrebu. Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že šest ze zavražděných pochází z Kanady.

Turecko zahájilo vyšetřování akademiků, kteří podepsali petici kritizující zákrok armády proti kurdským rebelům na jihovýchodě země. Více než 1 200 akademiků z 90 tureckých univerzit se označuje za „Akademiky pro mír“. Tito Turci, stejně jako jejich zahraniční kolegové, podepsali petici volající po konci měsíce trvajícího násilí.

Teroristická organizace Islámský stát se přihlásila k sérii explozí a střelbě v indonéském hlavním městě Jakarta. Nejméně dva civilisté a pět útočníků zemřelo při útocích, které jsou líčeny jako pokus napodobit smrtící útoky v Paříži. Odhaduje se, že až 200 Indonésanů odešlo do Sýrie bojovat po boku takzvaného Islámského státu.

Palestinští představitelé oznámili zatčení člena svého „Úřadu pro mírové vyjednávání“. Muž, jehož jméno nebylo zveřejněno, je obviněn ze špionáže pro Izrael.

Sebevražedný atentátník zabil 13 lidí ve východoafghánském městě Džalálábád. Stalo se tak v domě stařešiny, kde se lidé shromáždili, aby oslavili propuštění jeho syna ze zajetí Talibánu. Útok stál život propuštěného muže a nejméně 14 lidí včetně majitele domu bylo při útoku zraněno.

Islámští radikálové unesli nejméně 400 civilistů při útoku na vládou držené oblasti v okolí města Deir al-Zor na východě Sýrie. Mezi unesenými mají být rodiny provládních bojovníků. Panuje tak obava, zda nebudou popravování, jako se to stalo před tím v jiných oblastech.

1 comment
Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Anonym
    18. 1. 2016, 12:04

    „Ale pro pocit bezpečnosti se takovému kroku asi budeme muset podvolit“

    To je velmi presne. Dalsi scena bezpecnostniho divadla, nic vic.

    REPLY

Nejnovější komentáře