fbpx

Bezpečnostní události 18.–24. ledna 2016

Bezpečnostní události 18.–24. ledna 2016
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Francouzský premiér Manuel Valls varoval před smrtelným nebezpečím, které pro Evropskou unii plyne z migrační krize. Premiér označil „vítací politiku“ kancléřky Merkelové za chybnou. Francie by podle něj mohla udržovat současný „stav ohrožení“ tak dlouho, dokud bude existovat hrozba od džihádistů Islámského státu.

Čínský prezident Si Ťin-pching je jedním z prvních světových vůdců, kteří navštívili Írán od doby, kdy byly zrušeny mezinárodní sankce. Íránský prezident Hasan Rúhání se svým čínským protějškem podepsal 17 smluv o celé řadě otázek od energie po posílení obchodu. Podle Rúháního se hovořilo o terorismu, nestabilitě na Blízkém východě a mnoha dalších bezpečnostních otázkách. Íránský vůdce Ajatolláh Chomejní vyzval k užší spolupráci s Čínou a dalšími státy, Írán prý nikdy nevěřil Západu.

Kolumbijská vláda propustila 16 příslušníků guerilly FARC. Stalo se tak v rámci jednání o ukončení dekády dlouhotrvajícího konfliktu. Celkově má být propuštěno 30 příslušníků a to jako „gesto dobré vůle“ v reakci na červencové jednostranné příměří vyhlášené FARC.

Rakouská ministryně pohrozila Řekům vyloučením ze Schengenu. Podle rakouské ministryně vnitra Johanny Miklové-Leitnerové je ostraha řecko-tureckých hranic nedostatečná. Atény by měly být vzhledem ke svým námořním silám schopny kontrolovat Egejské moře. O možném vyloučení Řecka ze schengenského prostoru hovořil i bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrman.

Podle amerického víceprezidenta Joea Bidena jsou Spojené státy a Turecko připraveni k vojenskému řešení proti Islámskému státu v Sýrii. Stát by se tak mohlo v případě, že syrská vláda a rebelové nedosáhnou politické dohody. Zahájení dalšího kola mírových rozhovorů je plánováno na pondělí, hrozí však odložení kvůli sporu o to, kdo bude zahrnut do opoziční delegace.

Téměř 8 000 francouzských Židů se loni odstěhovalo z Francie do Izraele. Vlna odchodů následuje po několika teroristických útocích cílených na Židy v posledních letech. Hlava židovské obce v Marseille doporučila souvěrcům nenosit typickou čepičku jarmulku či kipu. Výzva následovala den poté, co ve stejném městě zaútočil turecký Kurd mačetou na židovského učitele.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře