fbpx

Bezpečnostní události 1.– 7. ledna 2016

Bezpečnostní události 1.– 7. ledna 2016
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Tisíce kobylek zamořují Argentinu. Poprvé se objevily loni v červenci v Santiagu del Estero. Nyní ohrožují několik set tisíc hektarů půdy ve zhruba stovce oblastí. Jedná se vůbec o nejhorší útok kobylek v posledních padesáti letech.

První republikánské hlasování v americké Iowě skončilo porážkou Donalda Trumpa. Největší podporu osmadvaceti procent voličů získal senátor Ted Cruz. U demokratů skončilo hlasování nerozhodně mezi bývalou ministryní zahraničí Hilary Clintonovou a Berniem Sandersem.

Původně si vylechli trest smrti. Egyptský odvolací soud však rozsudek pro 149 lidí zvrátil. Obvinění byli za podporu Muslimského bratrstva a napadení policejní stanice v Kardása po rozehnání islamistických táborů v Káhiře před dvěma lety.

Turecké kroky jsou podle Ruska nebezpečným precedensem a pokusem utajit invazi do Sýrie. Ankara obvinění z nezákonných vojenských aktivit odmítá. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga zase ruské nálety poškozují mírová jednání o Sýrii. Kritiku Moskva odmítla.

V roce 1994 zachránil více než dvanáct set lidí z kmene Hutuů a Tutsiů. Podle této události byl natočen film Hotel Rwanda. Nyní chce bývalý hoteliér Paul Rusesabagin zastavit tamějšího diktátora Paula Kagameho svou účastí v příštích prezidentských volbách.

Severní Korea upozornila OSN, že mezi 8. a 25. únorem vyšle na oběžnou dráhu satelit. Mezinárodní společenství se obává, že jde o zastírací manévr pro zbrojní test rakety. Událost budou sledovat kromě Spojených států také Jižní Korea a Japonsko. Podle Severní Koreje jde o mírový satelit, podle Západu o zakázanou technologii. Kvůli raketě dlouhého doletu, kterou vypustila v minulém týdnu KLDR se tak nejspíš sejde Rada bezpečnosti Organizace spojených národů.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře