fbpx

Bezpečnostní události 8. – 14. února 2016

monitor

Foto: Flickr

Vypuštění severokorejské rakety dlouhého doletu, která by údajně dokázala zasáhnout Japonsko, Aljašku nebo třeba území Ruska, odsoudila Rada bezpečnosti OSN. Podle Pchjongjangu se jednalo o raketu, která vynesla na oběžnou dráhu satelit. Rada však tvrdí, že se jedná o modul používající stejnou technologii jako balistické rakety. Tím KLDR porušila několik rezolucí Rady bezpečnosti.  

Nejméně třicet obětí si vyžádal nedělní útok islamistického hnutí Boko Haram na dvě nigerijské vesnice. Za šest let pozabíjeli tito džihádističtí ozbrojenci přes 17 tisíc lidí. Své domovy kvůli nim opustilo více než dva a půl milionů osob.  

Britové se obávají prodeje českých bitevníků L-159 do Iráku. Ve strojích je totiž namontovaný britský výstražný radarový systém a země se obává, že by technologii mohli získat teroristé. Britský předseda vlády David Cameron v lednu přislíbil pomoc, při zablokování prodeje, podle listu The Guardian zákaz prodeje však zrušil, za což čelí otázkám. Česko o tom prý nic neví.  

Polsko se připojí k boji proti tzv. Islámskému státu, oznámil ministr obrany Antoni Macierewicz. Ministr dále naznačil, že rozsah polské účasti bude úměrný reakci NATO na východním křídle aliance. Polsko se tak snaží svým angažmá na Středním východě přesvědčit své spojence k posunu sil NATO směrem k Rusku. K oznámení zprávy došlo po setkání polského ministra obrany s americkým protějškem Ashem Carterem.

Turecko ostřeluje od soboty pozice kurdských milic YPG na severu syrské provincie Halab. V neděli byli armádou severního souseda usmrceni dva kurdští bojovníci. Ankara považuje ozbrojenou složku kurdské Strany demokratické unie (PYD) za teroristy. Spojené státy a Rusko však Kurdy podporují a ostřelování kritizoval i syrský režim v Damašku.

Ve Spojených státech zemřel v 79 letech soudce Nejvyššího soudu Antonin Scalia, jeden z nejkonzervativnějších členů tohoto sboru. Obsazení volného místa se jen několik hodin po jeho smrti stalo předmětem politických sporů mezi prezidentem Barackem Obamou a republikány. Ti prezidenta vyzvali, aby výběr Scaliova nástupce nechal na novém šéfovi Bílého domu. Nejvyšší soud se skládá z devíti členů, které jmenuje prezident a jsou schvalování Senátem. Poměr soudců byl dosud těsný; pět ku čtyřem ve prospěch konzervativců.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře