fbpx

BKO pět let poté: Radujte se a volejte 112!

Jedním z konceptů, na kterém se BKO snažila prezentovat tehdejší neduhy české vojenské síly, byl tzv. investiční hrb graficky zachycený na s. 118. Nešlo o nový koncept. Od 90. let nárokovaly vojenské ubytovací a stavební správy a Správa vojenského bytového fondu, p.o. prostřednictvím tzv. vnitřního dluhu na nemovité infrastruktuře peníze na opravy nemovité infrastruktury a vedení Ministerstva obrany jim v minulosti více nebo méně dopřávalo sluchu. Jejich nejšťastnějším obdobím byla první fáze projektu profesionalizace ozbrojených sil, která končila dosažením počátečních operačních schopností a obviněním tzv. stavební mafie.

id09-313

Foto: Polní kuchyně automobilní (PoKa), zdroj: http://www.brdm2.estranky.cz

Samotný termín vnitřní dluh tak byl „provařen“, a proto se v BKO objevil termín „deficit na výzbroji, technice, materiálu a nemovité infrastruktuře“. Jak uvádí s. 13 BKO, byla jeho výše stanovena na 80-90 mld. Kč. To byl v té době zhruba dvojnásobek rozpočtu Ministerstva obrany. K číslu se došlo na základě Střednědobého plánu činnosti a rozvoje resortu Ministerstva obrany ČR (SdP) a jeho revize s použitím selského rozumu. Problémem bylo, že tento plán i po dosažení počátečních schopností ozbrojených sil v roce 2006 nárokoval nákupy a stavební práce v rozmezí 120 až 200 mld. Kč a s ohledem na příběh se stavební mafií a pozdější příběh týkající se obchodu s náhradními díly bylo skutečně otázkou, do jaké míry lze předloženým požadavkům věřit.

Již z předchozích analýz totiž vyplývalo, že při zanášení požadavků do SdP si nikdy nikdo nelámal hlavu s tím, aby ověřoval reálnost očekáváných cen. Diskutabilní pak byly počty nárokovaných věcí za udávanou jednotkovou cenu. Jednalo se o tzv. tabulkové počty, které si vojáci stanovovali sami, a také je v čase sami měnili, aniž se namáhali se zajištěním informační konzistence těchto změn. Prostě se napsala a adresovala IZ, nebo se to vložilo do SdP a čekalo se, že to někdo odpovědný schválí… Z tehdejšího seznamu požadavků mě zaujal požadavek Sekce logistiky Generálního štábu Armády České republiky na nákup 112 (proč zrovna 112 – jednotné evropské číslo tísňového volání?) automobilních polních kuchyní, jež byl odůvodněn překročením jejich technické životnosti. Ta byla pro potřeby reformy státního účetnictví paušálně stanovena pro všechnu techniku na 20 let. Přesto docházelo se souhlasem logistické sekce k prodeji náhradních dílů na tankovou techniku, které byly starší než 20 let, a přesto jako nové.

K nasazení polních kuchyní (některé z nich mohly být i po své technické životnosti) nakonec došlo v roce 2015. Česká republika v rámci cvičení Balaton 2015 nasadila 21 vojáků, z nichž tři byli odborníci na polní kuchyně, 9 kusů automobilní techniky a 10 přívěsů polní kuchyně a posílila tak boj států V4 s migrací. Pochybnosti o objektivnosti ministerských dat však dál zůstávají nerozptýleny.

26 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

26 Comments

  • Profilový obrázek
    Meldik
    25. 2. 2016, 7:46

    p. Pernico, nevim kam timto prispevkem primo cilite, ale asi se shodneme, ze stav nemovite infrastruktury v majetku MO je zalostny Domnivam se, ze i kdyby nekdo vykouzlil 100mld kc, jednorazove je poslal k resortu na opravu majetku a vsechny penize se radne proinvestovaly bez jakkekoliv korupce…stejne by to nestacilo. S postupnym rusenim zachrannych a zenijnich praporu odpadala i moznost k jakkemukoliv zapojeni napr. zenijnych a stavebnich rot do jakkekoliv cinnosti prakticke v souvislosti s opravou majetku MO. Pritom technika na to je, tak kde je problem? Nejspise bude zakopany pes v cinnostech jako veledulezity nastup, kontrola velitele roty, praporu, pluku, pozs, gs, metodicky den x, TEKO, KOKO a ja nevim kolik tisic dalsich nedulezitych veci…na tom ovsem stoji a pada cela nase armada.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Meldik
      26. 2. 2016, 6:24

      Nepřipadá Vám zvláštní, že 20 let se stáví, ale výsledek není vidět? Není zvláštní, že se rozhodne o výstavbě základny u vojenského újezdu, který se zruší a který měl být zrušen už v reformě z roku 2002? Přitom v blízkosti samotné Prahy existují budovy modernizované alespoň dvakrát. Není zvláštní, že postupy, které popisujete odpovídají vysokému stupni pohotovosti sil (ČSLA), ale tato pohotovost, včetně paragrafů trestního zákona, podle níž mohli být vojáci souzeni a odsouzeni za zanedbání povinností, byly dávno zrušeny a dnes je v režimu 24/7 je zlomek sil a prostředků AČR?

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Meldik@Bohuslav Pernica
        26. 2. 2016, 17:41

        jen pro upresneni, abychom si rozumeli, co se stavi 20 let?
        add 2) nevim o jakych vysokych pohotovostech pisete, ja jsem zadne nezminoval a ani jsem pri psani komentare nemel na mysli nic takoveho
        add 3) ruseni Brd beru jako prohru armady. jedine pozitivni na tom vnimam, ze MO stale bude vlastnit cca 95% pozemku a kdyz by se neco hroziveho rysovalo u nas, dal by se ujezd opet obnovit napr jen „docasne“

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Bohuslav Pernica@Meldik
          27. 2. 2016, 10:11

          20 let se staví v posádkách, které se opouštějí, ačkoliv jsou označované jako perspektivní.
          Postupy kontroly připravenosti vojsk jsou v podstatě stejné, jako když se do 48 hodin mělo mobilizovat http://www.dotyk.cz/33-2013/8_zemanovi-veterani-studene-valky a ve stylu přístupu centra k vojáků to vypadá skoro tak jako by profesionální armáda byla stále armádou záklaďáckou, kde se všichni šikanují, tetují extremistické znaky, pijí na pracovišti či užívají drogy.
          Obnovení újezdu?:-) Je to CHKO v soustavě NATURA2000. Vlastníkem pozemku je stát, nikoliv ministerstvo, a statut pozemku určuje jeho režim. Obávám se, že teď už je prostor předmět zájmu sdružení ochraňující přírodu. To jako MŽP dovolí pravidelnou údržbu dnes opuštěných cvičišť, aby v připadě potřeby, třeba za 20 let, to bylo ve stavu jako dnes? Už se na to vyčlenily peníze ve střednědobém plánu? A může ministerstvo obrany hospodařit a hlavně cvičit mimo vojenské újezdy? Co nějakou jinou, třeba O Budulínkovi?

          REPLY
          • Profilový obrázek
            Meldik@Bohuslav Pernica
            29. 2. 2016, 10:46

            Ano, stavi se v posadkach, ktere jsou nasledne prohlaseny za zbytecne, to je smutna a nevyvratitelna pravda. Lek na to asi muze byt stabilnejsi REALNY rozpocet a politicka shoda na vojenske politice napric vsemi stranami.

            add 2)porad jste mi neosvetlil o jakych postupech kontroly mobilizace a pohotovosti to pisete a PROC vlastne? ja jsem nikde o zadnych nenapsal ani zminku, tudiz narazky na ne nechapu.

            add 3) vlastnikem pozemku jsou Vojenske lesy a statky pane Pernico a tem SNAD zustanou! Nevim na co potrebujete vyclenovat penize ve strednedobem planu k udrzbe cvicist. Kdyz na to prijde, tak palposty ci dopadove plochy se nemusi udrzovat nijak nebo se to da zvladnout za par dni bleskovici, buldozery atd…Navic v zachovale casti VT Jince zustanou strelnice funkcni a v rusene casti se jiz beztak dlouhodobe nepoouzivaly. Krom toho, pokud by nastala situace typu ohrozeni republiky ala 1938, stale verim, ze by ochrana prirody sla stranou a bez okolku by se obnovily ujezdy Brdy a i Treba Milovice (nerikam, ze ve velikosti v dobe ruseni, ale pro prakticky vycvik ano). A na vase otazky, MO bezne cvici i mimo vojenske ujezdy v civilnich prostorach. Coz musite zajiste vedet. Nebudte urazeny ci jesitny p. Pernico. Zavani to populismem.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Bohuslav Pernica@Bohuslav Pernica
            29. 2. 2016, 11:51

            Jestli je tu někdo uražen, já to nejsem a rozhodně nechápu logiku naznačenou uvažování: příjde ohrožení jako v roce 1938? – Kdy? Vážně bude čas na vykácení lety zarostlých ploch? Kdo to bude dělat s armádou o 26 tis. vojácích, kterou plánujeme pro NATO a která bude dávno někde nasazená. To jako příjde něco jako „Putinův lví skok“ a Rusko bude náhle klepat na naše dveře s armádou o 200 tis. vojácích? Proč bychom náhle měli zrovna rozvinovat léty odstavený a zanedbaný výcvikový prostor na úkor 4 funkčních?
            Co je REALNÝ rozpočet? – Všechny rozpočty byly reálné, tedy s vyjímkou těch, kdy MO nebylo skutečně schopno utratit peníze, které vyžádalo. S vyjímkou KSČM,která je proti účasti v NATO, je shoda na vojenské politice. Ikdyž, co Moravisté ti co protestují pro militarizmu? – Je tu fakt úplná shoda? Z Vašich alergických reakcí soudím, že už tu nějaký vedlejší plán s Brdy existuje. A zkuste nepsat ve frázích…

            REPLY
  • Profilový obrázek
    Josef Radocha
    26. 2. 2016, 9:52

    Asi bychom se měli zamyslet nad tím, zda je správně nastaven plánovací a rozpočtovací systém a jestli jsou vyhodnocovány důsledky rozhodnutí.
    Střednědobý plán je formální dokument s nulovou vypovídací hodnotou, který není vyhodnocován. Je snadné to doložit, ale nikoho to nezajímá.
    Vždy se bombasticky schválí dokument (nejlépe vládou), ale jak je naplňován se nevyhodnocuje.
    Nakonec stačí projít webové stránky MO a podívat se na dostupné dokumenty.
    Průměrný analytik si udělá závěry sám.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Josef Radocha
      26. 2. 2016, 11:06

      A co ten podprůměrný? A teď vážně, budoucnost nikdy není přesně taková, jakou si naplánujete, pokud se chcete posunout blíž k tomu, co jste si naplánovali (cíl), musíte si být schopni „vytvořit předpoklady“. Pracujete-li ale metodou filmové střihu: mezi výchotím stavem a cílovým stavem se nám průběžně nabývají schopnosti, světla svítí, stěrače stírají, klaksony troubí…, nikdy se nikam nedostanete.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        AureliusJR@Bohuslav Pernica
        27. 2. 2016, 20:26

        Ten podprůměrný jistě už někde chystá další trhací kalendář pod zkratkou BKO. Ani se raději nechci vědět kolik „soudruhů“ je připraveno k plnění Odznaku Fučíka :-)

        REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    28. 2. 2016, 7:33

    Tak zle bych to neviděl. Klíčovým dokumentem nikdy a nikde nebyla bílá kniha, ale koncepce. Prosím, zkuste si sehnat uplné znění koncepce výstavby resortu přijaté pod usnesením vlády č. 560/D z 9.6.1999. BKO se taky nevyjadřovala jazykem nákupního seznamu, jako tomu bude v tomto případě https://apps.odok.cz/attachment/-/down/VPRAA64ALRLP. Co si ale představit pod tímto textem: „II. ukládá ministru obrany… zajistit postupné dosahování schopností, které jsou požadovány ke splnění všech úkolů a závazků Armády České republiky v souladu s koncepcí uvedenou v bodě I tohoto usnesení.“ nevím. Závazky měla vždy ČR, která cestou vlády určovala armádě úkoly; teď je v NATO místo ČR jen její armáda. Lze dosahovat schopnosti napřeskáčku? Kde začít?
    Žijeme bezpochyby ve Velké době, ale v ní už žijeme více než 20 let.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Aurelius JR@Bohuslav Pernica
      28. 2. 2016, 12:49

      Obávám se, že koncepce z roku 1999 byla mimo mísu a BKO to jen podtrhla. Z větší části šlo jen o rozvoj jednotek a druhů vojsk, za které lobbovali aktuální velitelé, to samé se při reformě týkalo i dislokací vojsk, docházelo pak k bezmyšlenkovitým krokům a koncepce se stala spíše „antikoncepcí.“ Celé to pak zazdily „koncepční“ akvizice techniky.
      Armádu tak používá politická reprezentace spíše k získáváních vlastních politicky kladných bodů v rámci zahraniční politiky.
      Dokáže dnes někdo pomoci lidem v takovém rozsahu jako při záplavách v roce 1997 a 2002? Bude na to mít armáda materiál, alespoň základní výstroj, aby mohla někoho povolat? Máte tu uvedeno, že jste pracoval u útvaru vyzbrojeného SA 6 Gainful, tak asi tušíte jaké možnosti má dnes například naše GBAD.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    28. 2. 2016, 9:02

    pane Pernico, jen se 112 polními kuchyněmi naše armáda zvládne uvařit tradiční vojenský vepřovkový guláš pro všechny zájemce o službu v armádě. Co na tom, že standardní KáDéčka se nedají jíst.. Polní kuchyně nám navaří bromáček a gulášek z čerstvých surovin přepravených naší strategickou přepravní kapacitou do míst zahraničních dislokací..

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Honza
      28. 2. 2016, 13:11

      Koukám, kam se řítí celá diskuse. Příspěvek byl o schopnosti zachovat konzistentní a pravdivý názor ze strany MO/GŠ ve vztahu k prvnímu úkolu armády, kterým je podle § 9 z. .č. 219/1999 Sb.: „…připravovat se k obraně České republiky a bránit ji proti vnějšímu napadení.“ Příběh je již několik let stejný. Ačkoliv nejtěžší scénář obrany ČR bude v podstatě jen jeden, tak se stálě mění druhy a počty věcí, které je potřeba nakoupit, anebo se naopak nemají nakupovat: střední nákladní automobily, pandury, nadzvuková letadla, dopravní letadla, dílenské automobily. Že to v podstatě stále funguje stejně dokazuje poslední výstup z SdP: http://zpravy.aktualne.cz/domaci/obrana-odmitla-sobotku-vrtulniky-by-staly-miliardy-ani-ted-n/r~865d367cd56111e58a2b0025900fea04/. Protinázor zde: http://www.ozbrojeneslozky.cz/clanek/armada-ze-neni-schopna-zajistit-leteckou-zachranku-stropnicky-dela-ze-do-peti-pocitat-neumi-aby-prosel-babisuv-navrh.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Honza@Bohuslav Pernica
        29. 2. 2016, 14:14

        co se záchranky a slečny Paškové týče, dovolím si parafrázovat slavný film Četa: „Opinions are like assholes. Everybody has one.“
        AČR se v posledních patnácti letech opakovaně stala trychtýřem spotřeby v zájmových regionech, občas navzdory logice a vojenskému myšlení (základna v oblacích s atomovou elektrárnou na okruhu). Nelze se pak divit tomu, že vyvíjíme prostředky a vybavení, které je jinde komerčně dostupné (místní variantu stíhacího bombardéru A-4, letadélka a vrtulníčky na dálkové ovládání, obuv, maskáče a jak se zdá, tak také neprůstřelné vesty).
        Jediné politické zadání obrany je: spotřebovávat a zaměstnávat ve vybraných regionech. Obranná strategie stále recykluje 9/11 a mluvit o ne-speciálních jednotkách je málem hřích. Obávám se, že jedinou cestou jak z toho ven, je bolestivý test v boji.

        REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    28. 2. 2016, 14:19

    Zdá se, že navzdory předvánočního KVAČR se schopnosti postupně vytrácejí: http://www.novinky.cz/domaci/395814-armada-ma-neprustrelne-vesty-uz-jen-pro-vojaky-do-misi.html

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Aurelius JR@Bohuslav Pernica
      28. 2. 2016, 14:48

      To bude jistě jen falešná proruská propaganda v českých mediích. :-D Všeho je až tak moc, že to dáváme darem do Asie.

      REPLY

Nejnovější komentáře