fbpx

BKO pět let poté: Taneček přes dvě pekla (a zpět)

BKO pět let poté: Taneček přes dvě pekla (a zpět)

Život není ideální, nic není ideální, ani organizační struktura Ministerstva obrany není zdaleka optimální. To mohlo být heslo, pod kterým v letech 2003 až 2004 probíhala velká reorganizace Ministerstva obrany, místním slangem označovaná jako integrace (jakoby uvnitř resortu obrany existovaly nějaké vyloučené lokality…). Změny přitom měly dál pokračovat, a to pod taktovkou NMO-M. I proto v roce 2005 nevznikl organizační řád Ministerstva obrany, ale jenom jeho prozatímní varianta zkracovaná na POŘMO.

lapa

Foto: ČBDB

POŘMO do roku 2011 vydrželo 34 doplňků snažících se ministerstvo ideálně optimalizovat, až bylo v roce 2011 nahrazeno patřičným organizačním řádem, který do nástupu Sobotkovy vlády dostal 11 doplňků a byl nakonec také zrušen a nahrazen. To aby bylo možné ideálně začít znovu. O POŘMO kolovaly legendy; jedna z nich s  docela kafkovským nábojem vyprávěla o tom, že původní organizační řád z doby před reformou ozbrojených sil byl vytištěn, rozstříhán na odstavce a řádky a posléze znovu slepen do podoby integrovaného Ministerstva obrany, přepsán do textového editoru, vytištěn, schválen a vyvěšen. Akorát prý zbylo 20 – 25 % kompetencí, které nikam v té době nepatřily a o které se nikdo nepřihlásil. Později se přihlásil, proto ty doplňky.

Ani po roce 2005 však nikdo neměl zájem vylít s vaničkou i dítě, a tak se hledalo sítko na dítě v podobě procesního zmapování stavu organizace procesů jak v srdci armády, tak i v jiných ministerských orgánech. K tomu byl pod sekcí obranné politiky a strategie zřízen zvláštní odbor, který měl poskytnout procesní podporu pro procesní, organizační, funkční a informační audit Ministerstva obrany. POFIA MO skutečně proběhla, audit však nepotěšil ani tehdy vítěznou firmu Centire, která získala veřejnou zakázku na provedení auditu, ani vedení ministerstva, které nedostalo zdaleka všechny odpovědi na své otázky, a nakonec ani Nejvyšší kontrolní úřad. Odbor se posléze zmenšil na oddělení, a protože optimalizace probíhala i po BKO, byl v roce 2013 „dočasně přidělen“ tam, kde mohli jeho služeb využít, tj. mimo strategickou sekci. Kruh se nakonec uzavřel. V rámci implementace státní správy se loni skupina tzv. procesářů ocitla zpět pod křídly sekce obranné politiky a strategie.

Tentokrát pomohla KMPG, která prý na své náklady, okamžitě a bez jakékoliv publicity provedla v roce 2014 na Ministerstvo obrany audit. Díky unifikaci a systematizaci organizačních struktur státní správy se tak na dlouhou dobu uzavřela jedna kapitola optimalizace integrovaného Ministerstva obrany, jehož součástí je i Generální štáb Armády České republiky. Nutno říct, že podobný osud potkal i organizační prvek pro střednědobé plánování, jež za 10 let urazil cestu z Generálního štábu AČR, na sekci ekonomickou, aby podobně jako před rokem 2002 skončil nakonec na ministerské sekci odpovědné za strategické řízení, což je prohra BKO.

2 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Aleš
    13. 4. 2016, 16:36

    A jaká je tedy pointa tohoto příběhu? Že Na Valech jsou nyní všechny procesy jasně popsány, každý má svého vlastníka a nikdo nechybí ani nepřebývá (se zohledněním oblíbeného zaklínadla potřeby redundance kvůli krizového řízení)? Tak jste to asi nemyslel, že?

    Pokud si pamatuji, tak jediný opravdový procesní audit v našich bývalých vlastech československých proběhl po pádu Mečiarovské garnitury po volbách na konci 90. let, kdy nastupovala první Dzurindova vláda. Nechal ho vypracovat mladý slovenský ministr financí a ukázalo se, že asi 30% zaměstanců ministerstva tam bylo zbytečných. Řekl bych, že to je všeobecně platný jev, Parkinson se nemýlil, a skoro každá struktura k této limitě po jakémkoliv řezu dospěje vždy asi za 5 až 7 let, pak je potřeba provést řez znovu. A nedělejme si iluze, v soukromém sektoru to obdobné, byť to procento je menší, zhruba třetinové až poloviční (u chovných, ne u tažných).

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Aleš
      21. 4. 2016, 7:38

      Pointa: většina reorganizací je nesmyslných, když se nemění agenda. Je to ale vše zdůvodňováno vědecky. V pozadí lze hledat něco dalšího, např. při zanikání zařízení se odevzdávají sběrače, skartuje se, přerušuje se kontinuita. Fragmentací procesů narůstá byrokracie. 86 % vojáků je jí znepokojeno, jak prý stálo v přísně utajeném výzkumu
      http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/polovina-vojaku-by-volila-stranu-s-radikalnim-resenim-romske-otazky-1231081
      Ale byrokratické peklo si MO vytváří samo, resp. si jej vytváří ministři přicházející s ušlechtilými úmysly něco ovlivňovat či dokonce řídit, jestliže začínají reorganizací (pokud to není jejich agenda, s kterou nastupují do funkcí).

      REPLY

Nejnovější komentáře