fbpx

Bezpečnostní události 11. – 17. dubna 2016

Bezpečnostní události 11. – 17. dubna 2016

monitor

Spojené státy zveřejnily video ruských bitevníků, které na začátku týdne přelétaly v těsné blízkosti torpédoborce USS Donald Cook nacházejícího se v Baltském moři. „Odsuzujeme tento druh chování. Je to bezohledné. Je to provokativní. Je to nebezpečné. A vzhledem k pravidlům potkávání mohlo být letadlo sestřeleno,“ odsoudil simulovaný útok ministr zahraničí John Kerry.

Ozbrojenci v Etiopii zabili 140 lidí v blízkosti hranic s Jižním Súdánem a unesli 39 dětí. Podle etiopského ministra informací Getachewa Redabyli útočníci z jihosúdánskéhokmene Murle a 60 z nich bylo zabito při pronásledování etiopskými bezpečnostními silami. Etiopie je v současnosti domovem tisíců uprchlíků z Jižního Súdánu. Ti do země přišli v roce 2013 po střetech, které vypukly, když prezident Salva Kiir obvinil svého zástupce Rieka Machara z přípravy převratu. Podle Reda však Etiopie nespojuje útočníky s jihosúdánskou vládou, ani povstalci.

Nigerijští vojáci osvobodili 455 zajatců islamistů z Boko Haram. Při akci zabili čtyřicet radikálů. Stalo se tak při operaci nigerijských ozbrojených sil na severovýchodě země, během nichž vojáci zničili 12 táborů Boko Haram. Sunitští fundamentalisté terorizují severovýchod Nigérie a příhraniční oblasti sousedních států – Kamerunu, Nigeru a Čadu.

Rusko testuje obranné kapacity Severoatlantické aliance a řada aliančních spojenců se stala terčem ruské propagandy, řekl na mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě ministr obrany Martin Stropnický. Na konferenci vystoupil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který zde odmítl kvóty na migranty. Podle jeho slov Česko odmítá povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků v EU proto, že je přesvědčeno o celkové nefunkčnosti systému.

Německá vláda v pátek vyslovila souhlas se zahájením trestního stíhání satirika Jana Böhmermanna kvůli básni zesměšňující ve veřejnoprávní televizi ZDF tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Před novináři to oznámila kancléřka Angela Merkelová. V právním státu má podle ní o porušení zákona rozhodovat státní zastupitelství a soud, nikoli vláda. Kabinet chce předložit novelu, na základě které by trestný čin urážky orgánů nebo představitelů cizího státu ze zákona po roce 2018 zmizel.

Desítky amatérských nadšenců analyzují informace a fotky přicházející ze Sýrie. Na jejich základě kreslí aktuální mapy bojišť, které pak využívají i tradiční média. V případě zájmu o amatérskou kartografii, navštivte odkaz zde.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře