fbpx

Bezpečnostní monitor 20.6 – 26.6. 2016

Bezpečnostní monitor 20.6 – 26.6. 2016

monitor

Česká Zbrojovka Uherský Brod na zbrojařském veletrhu Eurosatory v Paříži představila novou verzi útočné pušky CZ 805 BREN pod názvem BREN 2. Do nové verze byly zapracovány nejčastější výtky stávajících zákazníků, konstrukce zbraně je lépe přizpůsobená materiálům, ze kterých se vyrábí. V průměru by měla být o cca 600 gramů lehčí než předcházející verze. Zbraň se vyrábí v kalibru 5,56x45mm NATO, pro pákistánské ozbrojené síly byla nabízena v kalibru 7,62x39mm se zásobníkem vlastní konstrukce.

Největším politickým tématem posledního týdne byl nepochybně „Brexit” a od pátku pak jeho samotný výsledek. V předešlých měsících se toho mnoho namluvilo o dopadech případné výhry táboru, který kroužkoval „Leave”. Jaké budou ale dopady vystoupení Británie z Evropské Unie na bezpečnost, jednak Británie, a jednak samotné Unie? I když k projektu Společné bezpečnostní a obranné politiky se Velká Británie stavěla ne zcela otevřeně, pravděpodobně bude muset dojít k přeformulování loňské Strategické koncepce. Dalším tématem je znovu obnovená otázka Skotské nezávislosti. Ve Skotsku totiž kotví kupříkladu britské jaderné ponorky se SLBM. Případným odchodem VB, Evropská unie ztratí člena s největší vojenskou silou.

Zajímavé bude také sledovat, jaký vliv bude mít výsledek britského referenda na vnitropolitickou situaci v jiných zemích. Lídr krajně-pravicové Lidové Strany Naše Slovenko se 14 mandáty v parlamentu, Marian Kotleba, už spolu s vyjádřením o „obnovené suverenitě Slovenska” vyhlásil petici za vyhlášení referenda za vystoupení z EU.

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski se už vyjádřil o „temné roli” a „odpovědnosti za výsledek” Donalda Tuska, bývalého polského premiéra a Kaczynského politického oponenta, v britském hlasování.

Debata o změně zákonů týkajících se možnosti nákupu zbraní v USA pokračuje. Společná iniciativa zákonodárců z obou amerických politických stran, která skončila obstrukcemi – 15-hodinovým filibustrem v Senátu a 25-hodinovém protestním sezení ve Sněmovně reprezentantů, bude asi přeci jen zrušena. Měla totiž zakazovat nákup zbraní na základě existujícího tzv. „no-fly” listu lidí, kteří mají v USA zakázáno létat. Avšak tento list samotný a proces jeho tvorby vzbuzuje dlouhotrvající kontroverze.

Po šestileté krizi ve vztazích mezi Izraelem a Tureckem, jejichž vzájemná komunikace a spolupráce byla narušena po tom, co je navzdory izraelské blokádě k pobřeží pásma Gazy pokusila přiblížit flotila plující pod tureckou vlajkou, se vše začíná vracet do normálu. Brzo dojde k obnovení diplomatického styku. Zdá se, že jedním z hlavních důvodů ke změně postoje obou zemí, je potřeba spolupodílet se na těžbě zemního plynu ve Středozemním moři.

Profilový obrázek
Samuel Kolesár
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře