fbpx

Bezpečnostní monitor 25.7. – 31.7. 2016

monitor

Nigerijská vláda rozmisťuje armádu na strategická místa v deltě Nigeru. Jedná se o opatření pro případ selhání mírových rozhovorů s militanty ze skupiny Mstitelé delty Nigeru.  Jejich útoky na těžební infrastrukturu stály zemi v posledních měsících 700 tisíc barelů ropy denně. Příjmy z prodeje ropy přitom činí až sedmdesát procent příjmů státního rozpočtu Nigérie.

Boje o libyjskou Sirtu pokračují. Bojovníci takzvaného Islámského státu drží centrum města, z ostatních částí je už vytlačily síly loajální vládě Libye. Další postup však zpomalují zaminované ulice i odstřelovači IS. Vládní síly také bojují s nedostatečnou logistikou a omezenými možnostmi léčit své zraněné.

Ruská FSB oznámila, že odhalila napadení počítačových sítí dvaceti organizací státní správy a obranného průmyslu. Typ použitého malwaru má být podobný již užitým v jiných případech kyberšpionáže. Ruská bezpečnost považuje útok za koordinovaný a cílený.

Americké letectvo hledá náhradu za mezikontinentální střely Minuteman III a střely s plochou dráhou letu schopné nést nukleární hlavice. Jedná se o jeden z prvních kroků rozsáhlé modernizace nukleárních sil Spojených státu. Ta by podle odhadů měla stát 350 miliard dolarů.

Od konce ledna do konce května ztratila afghánská vláda pět procent kontrolovaného území. Podle dat Speciální generální inspekce pro rekonstrukci Afghánistánu kontrolovala kábulská vláda v květnu 65.6 % teritoria země. Ztráta je důsledkem neúspěšné snahy o konsolidaci předcházejících taktických zisků a udržení iniciativy.

Tokijská vláda odsouhlasila modernizaci svých systémů Patriot do roku 2020. Krok cílí na posilnění bezpečnosti před připravovanou olympiádou a také reaguje na severokorejské testy rakety Musudan. K modernizaci svých systému Patriot chce přikročit také Jižní Korea, a to do roku 2018.

Po devíti letech navštívil egyptský ministr zahraničí Izrael. Na programu střetnutí bylo téma obnovení palestinsko-izraelských mírových rozhovorů, přičemž Káhira se nabídla jako jejich prostředník. Návštěva přišla nedlouho po srdečné řeči izraelského premiéra na egyptské ambasádě při příležitosti národního dne Egypta.

Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře