fbpx

Bezpečnostní monitor 22. – 28.8. 2016

Bezpečnostní monitor 22. – 28.8. 2016

Syrská vláda je odpovědná za chemické útoky, a to užitím chlóru v provincii Idlíb v dubnu 2014 a březnu 2015. Takový je výsledek vyšetřovaní komise OSN a watchdogové organizace OPCW. Za dalšími dokázanými případy užití chemických zbraní stojí organizace Islámský stát. Bezpečnostní rada bude diskutovat nálezy komise následující  týden.

Třemi varovnými výstřely reagovala USS Squall na opakované přibližování a provokace iránských rychlých lodí na severu Perského zálivu. Pentagon situaci komentoval jako neprofesionální chování hrozící eskalací. Iránský ministr obrany médiím sdělil, že Irán bude reagovat na všechny cizí plavidla ve svých teritoriálních vodách.

Protivládní demonstrace v Zimbabwe nabírají na intenzitě. Současné nepokoje pozorovatelé označují za nejvážnější od roku 1998. Prezident země Robert Mugabe prohlásil, že v Zimbabwe neproběhne žádné arabské jaro. Opozici obvinil z přijímání peněz od Spojených státu.

Španělsku hrozí třetí celonárodní volby v jednom roce. V zemi je již od prosince ustavena dočasná vláda. Politický pat potvrdily také nerozhodné volby z června. Pokud premiér Mariano Rajoy nezíská v hlasování o důvěře dostatečnou podporu, uskuteční se ve Španělsku nové volby. K získání podpory potřebuje Rajoy hlasy opoziční socialistické strany.

Filipínská vláda podepsala v norském Oslu příměří s maoistickými povstalci. Jedná se o první z kroků zamýšleného ukončení konfliktu táhnoucího se více než pět dekád. Cestu k vyjednávání otevřel příslib široké amnestie pro povstalce a propuštění šestnácti zadržených funkcionářů, o což se zasadil prezident Rodrigo Duterte.

Vysoce postavený čínský generál Wang Jianping byl zatčen pro porušení stranické disciplíny, což je používáno pro obvinění z korupce. Wang působil ve funkci zástupce náčelníka štábu, byl tedy jedním z nejvýše postavených důstojníku vyšetřovaným za korupci.

Lídr Al-Káidy Ajmán Zavahrí vyzval irácké sunnity k přípravě povstání a obraně proti šíitským milicím kontrolovaných Íránem. Nahrávka jeho projevu byla zveřejněna v den úspěšného postupu irácké armády k Mosulu.

1 comment
Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Franta
    4. 9. 2016, 20:54

    Docela by mne zajímalo, co by mohla syrská vláda získat použitím "chemických zbraní" tak, jak je to světu prezentováno. Tj. izolovaně a ve formě barelů shazovaných z vrtulníků, navíc chlóru. To přece nedává smysl.

    REPLY

Nejnovější komentáře