fbpx

Islámský stát útočí (a Češi mlčí)

Islámský stát útočí (a Češi mlčí)

Zpráva z (německého) tisku: „Dne 11. dubna 2017 asi v 19.15 hod. byl spáchán atentát na autobus hráčů BVB 09 Dortmund. Hráči DVB projížděli svým klubovým autobusem městskou čtvrtí Höchsten, aby dále pokračovali do Signal Iduna Park, kde měli od 20.45 sehrát zápas čtvrtfinále Ligy mistrů UEFAAC Monaco. Tu v zatáčce vybuchly tři nálože. Trubkové bomby obsahovaly kovové úlomky, v důsledku čehož utrpěl zranění jeden ochránce zákona a fotbalový obránce a reprezentant Marc Bartra. Na místě činu byl nalezen dopis začínající slovy: »Ve jménu Alláha, milosrdného, slitovného«. Pachatelé jistě čekali delší dobu, snad několik hodin na místě činu na hráče Ballspielverein Borussia 09 e.V. Dortmund.“

Tohle se odehrálo v Německu, daleko od Prahy, ale ve skutečnosti tak kulturně blízko Čechům. Kdo z učených pánů Čechů zkušených má tušení, že Karel Gott, podobně jako kdysi František Moravec pro FC Petra Drnovice, nazpíval klubovou hymnu? Mistr sám se o tom zmiňoval v jednom z dílů jeho pořadu Zpátky si dám tenhle film, který běžel na Českém rozhlasu od února 2011 do prosince 2015. S odkazem na černo-žlutou kombinaci dresů Borussie podobnou barevnému provedení Včelky Májy v kresleném seriálu, k němuž hudbu napsal Karel Svoboda a titulní píseň nazpíval Karel Gott, byla za melodii Borussiacké hymny zvolena právě titulní píseň z 55dílného seriálu, vyrobeného v koprodukci Japonska, Kanady, Rakouska a Německa a v Japonsku vysílaného pod názvem Mitsubachi Māya no Bōken. Opatřena novým německým textem byla nazvána BVB-Hymne „Borussia“.

Přestože je Karel Gott mezi českými vrcholnými politiky na levici, na pravici i někde uprostřed velice oblíben, na českých sociálních sítích se k atentátu Islámského státu na fotbalisty Dortmundu spíše nekomunikovalo. Závažnost situace, možná právě na základě znalosti určitého kulturního kontextu, vyhodnotilo jen Ministerstvo vnitra, a proto pro většinu obyvatel a obyvatelek Česka se svátky jary slaví v atmosféře Jeruzaléma – za asistence policie a útočných pušek.

7 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    Schneider
    22. 4. 2017, 19:29

    Za atentátem ale nebyl Islámský stát, nýbrž jakýsi "německý Rus", který si nakoupil deriváty (spekulace na pokles akcií Borussie Dortmund). Chamtivec, je vidět, že se dobře aklimatizoval a asimiloval a správně pochopil ty "západní hodnoty". Ostatně, není to poprvé, kdy se chamtivost skrývá za terorismus. Podobně se prý choval letos na Floridě pachatel, který chtěl výbuchem poškodit obchodní řetězec Target a vydělat opět na poklesu jeho akcií. A neškodí si připomenout nejméně šestinásobný vzrůst obchodů s deriváty (opět spekulace na pokles akcií) leteckých společností, postižených 9/11/2001 při útocích na WTC, jakož i společností, u nichž byly pojištěny… kdoví, co všechno má ještě přehlušit ta manipulace se strachem (zejména z terorismu), největší civilizační hrozba naší doby!?!

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Schneider
      24. 4. 2017, 6:38

      To víme dnes. Verze se postupně vyvíjely. Jedna z nich ukazovala na pravicové extremisty. Už jsem si myslel, že to bude jako jako v případě rozboru několika útoků převáděných na jednotný čas (http://www.exanpro.cz/udalosti-a-jevy-ve-svete/225-hodnoceni-teroristickeho-utoku-na-istanbulskem-letisti-v-turecku). Z 19,15 odečtením po jedné na každé straně desetinné čárky, bychom dostali 18,14 a 18 by dávalo určitou symboliku. Podobně to funguje v písničce Balíček karet. V každém případě to, že nakonec útočil Slovan, je překvapivé. Ještě překvapivější je, že díky kapitalismu made in Czechia, kde většina podniků není kotovaná na burze, ale vlastnicky se skrývá na Panenských ostrovech a jinde, nelze tento typ útoků v ČR přiliš očekávat.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Viktor@Bohuslav Pernica
        24. 4. 2017, 13:41

        Jsou to magická čísla 1915 a 1814, vlastně 19, 15 a 18, 14. Ňákej Senéši džejár kdysi napsal Is fecit, cui prodest scelus. Je to svoloč ti slovanští Němci a němečtí Slované..

        REPLY
        • Profilový obrázek
          ein@Viktor
          24. 4. 2017, 15:53

          Vážený pane Pernico, Váš článek je typickou ukázkou demagogie, kterou zde / na On War/ On Peace / šíříte… Ve Vašem případě, se jedná pravděpodobně o ůmyslné jednání. Německá policie a ani zdroje napojené na BDN se nikdy nevyjádřily, že by se jednalo o akci IS naopak, že se na určení a identifikaci pachatelů atentátu "pracuje". Překvapuje mne to o to více, že jako bývalý VŠ učitel a poradce MNO, máte minimálně stejnou možnost /spíše se domnívám, že vétší/, relevantně zjistit jak se věci mají. Otázka tedy zní: "Komu ku prospěchu"…

          REPLY
          • Profilový obrázek
            Bohuslav Pernica @ein
            24. 4. 2017, 18:53

            Snad by ještě bylo třeba připojit, že jde o populismus a fake news a obvinit mě, že sirim ruskou propagandu a že se mám stydět. BP

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Igor@Bohuslav Pernica
            26. 4. 2017, 14:33

            Penico, styďte se. Kritizovat, to se dnes už nesmí. Asi jste zaspal dobu. Proto jste určitě skončil, stejně jako ostatní, kteří něco uměli. Vždyť si stačí přečíst životopisy těch, co tam zůstali :-) :-(. Ein je nejspíš jedním z nich a proto se ho to dotklo. Soudný člověk by si z toho vzal ponaučení, ale co chcete po ješitech co to mají ušito.

            REPLY
        • Profilový obrázek
          six days of Onwar@Viktor
          25. 4. 2017, 12:41

          No, Karel: https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Mr%C3%A1zek

          REPLY

Nejnovější komentáře