fbpx

Raději se mýlit s Američany, než mít pravdu

V listopadu 2018 pořádalo CEVRO – Liberální institut přednášku NATO v 21. století a česká armáda: jak dál? Hlavní vystoupení náleželo the Center for European Policy Analysis, Washington (CEPA). Necháme-li stranou, že vystoupení českých zástupců bylo obvyklou směsicí hrozby jménem Rusko a slibováním toho, že teď už konečně akvizice vyjde – musí určitě vyjít, pak Lt. Gen. Frederick Benjamin „Ben“ Hodges (ret.), bývalý velitel pozemních sil Armády Spojených Států v Evropě, ukázal, jak špatně jej čeští protějšci informují o dění v České armádě.

Generál Hodges patří mezi realisty. I on je přesvědčen o tom, že pro HNS (Host Nation Support) je třeba spíše dopravní infrastruktura, než sliby o tom, že stát někdy konečně nakoupí vojenskou techniku a po uplynutí celého životního cyklu techniky snad dokončí modernizaci plánovanou před 20 lety. Jeho kritika toho, že Ministerstvo obrany do operační přípravy území neinvestovalo, je však přehnaná a svědčí o tom, jak málo američtí vojenští přidělenci informují svou vládu o dění u klíčového spojence, jak se občas zástupci českého politického i vojenského establishmentu označují. To pak zejména, když se tak jednou za čas sejdou na sabatu s názvem Naše bezpečnost není samozřejmost.

Necháme-li stranou, že z pohledu třídění výdajů rozpočtové skladby se objem prostředků plánovaných a utracených na operační přípravu území limitně blíží nule, pak nejzajímavější výsledek v případě HNS za Českou republiku dosáhl dnes veřejný nepřítel č. 1, jehož jméno se nesmí vyslovit. Poté, co sociálnědemokratická vláda vedená Milošem Zemanem vyhlásila slogan o armádě o 4M (malá, mladá, moderní a mobilní) a alokovala nemalé prostředky na modernizaci armády, začala se v rezervním fondu organizační složky státu Ministerstvo obrany ČR hromadit hotovost v takovém objemu, že poměr prostředků uspořených zpožděnou modernizací k limitu výdajů rozpočtové kapitoly v roce 2005 překročil 1/5.

A tak, když se celé roky nedostavovaly veřejné investice z ministerstva obrany (zřejmě to zase nezvládl dotyčný jménem Ono-se to), přičemž ministerstvo financí muselo na tyto virtuální investice vydávat cenné papíry (tedy zvyšovat veřejný dluh), rozhodl tehdejší ministr financí převést přes pět mld. Kč z rezervního fondu obranného ministerstva do kapitoly Všeobecná pokladní správa. Modernizace se tak zásluhou Ministerstva obrany ČR dočkala jiná část státu, tedy i dopravní infrastruktura ve správě krajů.

Zvláštní je, že i přes inflaci nevyčerpané peníze u nás neztrácejí hodnotu. I proto bude třeba nákup osmi MADRů stát v roce 2021 stejně, kolik by stál v roce 2013…

8 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

8 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan
    3. 12. 2018, 21:04

    Příteli, to s těmi MADRy je určitě nesmysl. Inflace se naší zemi nevyhýbá a zodpovědný/ní funkcionáři z MO nejsou žádní Copperfieldové. Ostatně ani ten by to se svými kouzly nedokázal. Nejspíš bude někde zakopaný pes a bude smrdět a pořádně a nikdo ho nechce cítit.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Insider
    4. 12. 2018, 8:10

    Proč tak posměšný tón, pane Pernica? Black Sabbath je dobrá metalová skupina. Právě řešení tak složitých problémů jako je nemilosrdné utracení 2 % ročního výkonu české ekonomiky si právě vyžaduje pravidelná setkání odborníků, za kterého Vy se ale považovat nemůžete. Někomu sice může připadat absurdní, že na NATO Summits jsou spojenci kritizováni za nízké vojenské rozpočty, ale na srazech motorkářů, jako Naše bezpečnost není samozřejmost, se skoro už pět let přesvědčení přesvědčují, co udělat s penězi, které nemají, protože zatím nebyli schopni utratit ty peníze, které už mají. Jak by řekl M. Zeman, který tyto akce podporuje, je to takový ostrůvek pozitivní deviace. A jak dodávám já, když už ne pozitivní, určitě deviace.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Ištván@Insider
      4. 12. 2018, 22:34

      Sabat, nesabat, black nebo red je jedno. Jeden slaví na jednom východě, druhý zase v organizaci která se zobač nebo borač – čo to tárám – zove obrana. Ten co je tady radí a bude radit, bez ohledu NATO, že se zase budou peníze neutraceny. Vše se zdůvodní, jako každý rok – vlastně už ten kolovrátek nikdo neposlouchá a ani nevnímá. Přijmou se opatření, udělá se kosmetická úprava a pojede se dál ve stejném složení a se stejným výsledkem. Časem se vymění šéf motorkářů, který pojede někam do Bananistánu za dobře odvedenou práci a ten kořen a košťál zůstane nevykořeněn a nevykoštován.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Pekař@Ištván
        5. 12. 2018, 8:59

        Ano, vypadá to, že na MO se objevil kámen mudrců. Peníze nejdou utratit, jsou věčné. Jako diamanty.

        REPLY
  • Profilový obrázek
    Hans
    5. 12. 2018, 9:00

    Z článku jsem pochopil, že ta neschopnost systematicky plánovat a plnit se dostává už za hranice republiky. Z příspěvků pak vzniká dojem, že se letos budou znovu vracet neutracené peníze a budou to zdůvodňovat zase ti co za rozpočet zodpovídají. Je fakt, že se z toho stal na MO jeden z dalších folklorních motivů, ale copak se s tím nedá nic dělat? Asi blbá otázka.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Pekař@Hans
      5. 12. 2018, 11:46

      Myslím, že MO nemá problém systemicky plánovat. To oni plánují, ale je to jako v Marečku, podejte mi pero!: "Chodí to výborně, ale neseje to." To ale nikomu nebrání v tom, aby již od září byly rozdělovány peníze na odměny za mimořádné úkoly (které však nebyly nikdy plánovány). Když se vezme počet mediálních vystoupení a ceremoniálních akcí, tak někteří odpovědní funkcionáři ani nejsou v práci. Pak není divu, že když nejsou v práci, jsou jejich vystoupení k tomu, za co jsou odpovědní spíše než mediální komediální. Ale Rusové mají mít právo nato se zasmát, když ty české zpravodajské služby jim tak šlapou na paty. Holt armádní komunismus. Každému podle jeho toaletních potřeb.

      REPLY
    • Profilový obrázek
      komentátor@Hans
      6. 12. 2018, 6:24

      Těch pokusů s tím něco dělat bylo už hodně. Problém je, že tam sedí pořád ti samí lidé a pořád opakují ty samé mantry. Nechtějí se nic učit, ani se poučit z chyb. Proč taky. kdo vybočuje z řady, je označen za potížistu a eliminován. Ať se navrhne co chce, vždycky to skončí stejně. prostě to vrátí do starých kolejí. pak spustí křik, že za to může vláda, zákony, okolnosti …, Vždy se někdo najde. No a druhý pokřik bude, že je málo peněz na obranu. Že každý rok zbývají, no a co, vždyť to nikdo nesleduje, nevyhodnocuje.
      Nikdo není hodnocen za výsledky, ale rozhoduje příslušnost k partě. jak píše Karel Poláček v knize Bylo nás 5 !… my chlapci co spolu hovoříme…!
      Náprava by nebyla složitá, ale chce to čas a vůli prosadit změny a v tom je problém. Mohlo by to trvat dlouho a ovoce snahy by mohl sklidit nástupce, tak proč se snažit (jeden cyklus rozpočtu trvá cca 18 měsíců až pak můžeme vyhodnotit změnu a provést korekci).
      Problém není jestli zbydou peníze – zbydou. Otázkou je kolik vyplatí na zálohách a kolik skutečně zbyde. Hlavně že Kalousek řičí o nutnosti urychleně zvyšovat výdaje na obranu. Co kdyby se začala sněmovna a parlamentní výbory konečně zajímat o stav plánování a skutečný stav armády. Jenže to by museli taky vyvozovat důsledky a zase jsme u těch chlapců co spolu hovoří. je to začarovaný kruh.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Hans
    6. 12. 2018, 14:49

    Díky za vysvětlení. Je tedy jasné, že ti hoši, kteří spolu nejenom hovoří, budou o skutečném stavu mlžit a mlžit, protože by si přiznáním chyb vypustily dobře vykrmovaný rybník. A ti v těch výborech jsou nejspíš za tu mlhu vděčni, protože jinak by museli něco dělat a možná by kvůli těm hochům mohli skončit také. Jsem zase zvědav na tu mlhu počátkem roku. Po čase mlha sedne a bude čas na odměny – ještě štěstí, že ty částky jsou neveřejné.

    REPLY

Nejnovější komentáře