fbpx

…Od zítřka nečaruji?!

…Od zítřka nečaruji?!

Vojenské dějiny České republiky zatím zamrzly v letech 1917 až 1920, ale jestli se někdo někdy za dalších 100 let bude zabývat obdobím let 2014 až 2019, dojde možná k závěru, že toto období bylo skutečně mimořádné. Sice se zde zase vystřídali tři ministři obrany, ale jeden z nich poprvé v dějinách samostatné České republiky dokončil řádné volební období vlády.

Dále Česká republika měla prst na tepu dějin a cestou svých zástupců ve Vojenském výboru NATO a NATO Defense College varovala svět před novým nebezpečím světové války. A konečně, Ministerstvo obrany bylo poprvé řízeno jako firma, protože všichni tři ministři byli nominování ANOAliancí Nespokojeného Občana – netradiční politickou stranou prosazující korporativismus do řízení státu a boj proti korupci. Takto tedy bylo možné porovnávat manažerské profesionály ve funkcích ministrů s takovými břídily, jako byl Jiří Šedivý, Alexandr Vondra, Martin Barták nebo Jaroslav Tvrdík.

K tomu všemu se navíc podařilo poprvé vyhnat korupci z Ministerstva obrany, kterou tam v 90. letech zanesli zlí lidovci s Miroslavem Kalouskem v čele, tehdy ještě jen náměstkem ministra. Také poprvé v dějinách Ministerstvo obrany odmítlo požadavek zástupců lidu na zvýšení obranného rozpočtu (prosazované mimo jiné lidovci – koaličním partnerem ANO – a odmítané předsedou ANO), přestože Česká republika byla ze strany NATO kritizována za nedostatečné výdaje na obranu. A to se stalo navzdory tomu, že Rusko v roce 2014 anektovalo část území svého souseda a reakcí na tento krok mělo být, podobně jako již v letech 1995, 1999, 2002 a 2007 urychlení modernizace Armády ČR.

Zvláštní doba vyžaduje zvláštní lidi. Nemůže tedy překvapit, že symbolem urychlovacích opatření na modernizaci armády, který by ti odvážnější mohli srovnávat s urychlováním výstavby předválečného Československa s využitím Fondu obrany, se stal Daniel Koštoval, doporučený čestným předsedou TOP-09 založenou Miroslavem Kalouskem. Nejenže pod jeho vedením vznikl klíčový střednědobý plán pro období let 2015–2020, ve kterém některé projekty dostaly tu nejvyšší prioritu, jako byl například nákup 3D radiolokátorů MADR nebo víceúčelových vrtulníků, ale také dostal možnost to, co naplánoval, také pořídit jako vyzbrojovací náměstek.

Potvrdila se tak nejenom slova jednoho z Koštovalových kolegů („To je celý Dan. Bere to jako kariérní výzvu, třebaže může být příští rok po volbách vyměněn. Zůstane tu po něm citelná díra, kterou nebude jednoduché plnohodnotně zaplnit…“), ale také došlo k určité integraci vnitřních agend na principu personální unie, kterou by ještě před rokem 2014 některé protikorupční neziskovky označovaly jako střet zájmů. Nakonec i on byl odstaven.

O důvodech odvolání se dodnes mlčí, jedna věc je však jistá při pohledu na vývoj brutto hodnoty odpisů majetku v evidenci organizační složky státu Ministerstvo obrany. Žádná zásadní modernizace Armády ČR se v letech 2014 až 2018 neodehrála, přestože se o to český stát snažil NATO i Rusko přesvědčit celou řadou mediálních aktivit, včetně zapojení neziskových organizací do své kampaně.

Od roku 2010, kdy český stát přešel na akruální účetnictví a začalo se vyjadřovat opotřebení jeho majetku odpisy, až do roku 2014 hodnota zůstatková hodnota majetku v evidenci ministerstva vzrůstala. To rozhodně nelze říct o období, které bylo z pohledu budoucích vojenských dějin České republiky tak mimořádné.

Ministerstvo obrany nebylo schopné svou investiční aktivitou držet tempo s rychlostí odepisování evidovaného (vlastněného) majetku, a to navzdory tomu, že mělo schváleno: bezpečnostní strategii, obrannou strategii, střednědobý plán, koncepci výstavby armády, dlouhodobý výhled. K tomu byl přijat nový zákon o veřejných zakázkách, proběhla integrace vnitřních agend, Vojenské zpravodajství provedlo prověrku systému a naznalo, že je v pořádku, a ke všemu celý proces modernizace armády byl plně informačně podporován znovuzřízeným akademickým pracovištěm pro strategickou analýzu. V neposlední řadě bylo po zralé úvaze přikročeno k vyplácení mimořádných odměn za mimořádné úkoly a došlo k zatočení se všemi, kdo snad chtěli v minulosti škodit zájmům obrany.

Jak budou dějiny vzpomínat na období dosud nejdéle vládnoucího ministra obrany, na období, které mělo být překřtěné na „překotně modernizační“ proti nepříteli na obzoru? Těžko předjímat, ale fakta doložená účetnictvím a statistikou minimálně naznačují.

11 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

11 Comments

  • Profilový obrázek
    Rogalo
    9. 4. 2019, 9:24

    Daniel, kterému říkali perfidní Dan, skutečně zanechal stopu, ale ta vysychá – už se moc nepije. Herci to nevadilo, daňoví poplatnící to nevěděli, Dan bude rok pobírat měsíční stotisícové prebendy coby státní zaměstnanec a za chvíli se na vše zapomene. Křivárnama prosáklí pohůnci se na chvíli stáhnou do ústraní a za čas se pojede ve stejných stopách.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    9. 4. 2019, 9:43

    Poslední odstavec původně zněl takto: "Nebudou tedy dějiny na pány Stropnického, Pavla, Koštovala a další vzpomínat jako na období, kdy se Česká republika zesměšnila před domnělým nepřítelem, kterého oni nám takto označili? Vždyť to, co zůstane zachováno až do skonání Internetu, jsou jejich stanoviska vyslovená jménem České republiky a fakta doložená účetnictvím a statistikou. Nebo to všechno byly jen soukromé názory vyslovované v nemalém žoldu daňových poplatníků? Nebo se to nakonec ani nestalo?!"

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ricky
    10. 4. 2019, 12:16

    Dan byl odvolán? Vždyť sám požádal. Je to poctivý hoch. To přeci dělá každý, že tak dlouhé době u koryta se stotisícovým platem a miliónovýma odměnama požádá o odchod. Nebo snad ne? Že by někomu došlo, že celou dobu dělal ….. a furt mu to procházelo? To snad néé. Ti kolem něj by museli mít klapky na očích a to přeci tak vrcholoví manažéři klapky nemají. To co píše Rogalo jsem taky slyšel, ale to je určitě bezostyšná pomluva.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Milanov@Ricky
      10. 4. 2019, 21:31

      Pomluva to není. Stačí se podívat na to jak realizoval ty svý plány. Ale je fakt, že mu ta kohorta mentálů přitakávala. Žvanil a diletant, který nemá šanci se normálně uživit. Ještě, že bude dostávat coby státní zaměstnanec takové horentní částky každý měsíc. Jinak by z něj mohl být bezďák.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Ivan@Milanov
        11. 4. 2019, 12:03

        My v Moskvě spokojéni. On sice retoricky protirúsky, ale nic nenakoupil, jak my domluvili, když byl v Moskvá. To dobré pro náhradní díly. Dokonce tahal Američány za nos s vrtulníky. – Mi-24 to dóbry stroj. Zpravodajci sice honili naše pracovníky, ale s neschopnósti nakupovat nic nezmóhli, ikdyž všimli. Koštovála ale vy dosadili. Falkon Capital to dobra firma. My divili, kdyby hlava státu chtěla za velvyslance někoho, kdo bych nechtěl Mi-35. – Mi-35 to dóbry stroj.

        REPLY
  • Profilový obrázek
    Kiki
    10. 4. 2019, 12:19

    To je vtipný postřeh: D. Koštoval a D. Ťok. Zatímco ten první akvizičně ani ťuk, ten druhý ani Ťok. Nojo, Andyho profíci… maximálně tak řídit jen nějakého Vláďu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    JakubL
    12. 4. 2019, 7:02

    Je vcelku jedno jestli se vybere Namsa, Pesco nebo se při nákupu zvolí jiná cesta. Vždy se zdůvodní proč se to nepodařilo. Nedostatek financí, složitý systém, špatné zákony, špatná organizace výběrových řízení a tak by se dal popsat celý list. Problém spočívá v personálu. Ti schopní a "osvícení" jsou napojeni na různá lobby. Na ty neschopné se svedou nedostatky (jsou potřební také z toho důvodu, aby neviděli doslova pod pokličku) a těch pár, kteří mají zájem o funkční systěm se nějakým způsobem pacifikují, nejčastěji vyhazovem. Ta osoba o které je zmínka i v diskusi, patřila mezi ty hloupé pseudoelity. Aby nebyl zase poprask v tisku a nevrhlo se špatné světlo na MO, tak se v tichosti odvolal s tím, že si sám podá žádost. Stačí se podívat do dokumentů, na kterých se podílel v minulosti.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Třicet@JakubL
      12. 4. 2019, 7:59

      Jojo. Sice třicku tahle armáda nedá, ale to vůbec nevadí, aby neběžela náborová reklama. Nejlépe v médiích ve vlastnictví pána Bureša, či s ním spřáteleným mogulů. Konečně, tyhle ulívky vypovídají i o péčerece. Nebo lze změnit hodnoty jenom vysvlečením z uniformy? Jestli on ty spoty nakonec nedělal Mára? Není nic úspornějšího, než odměňovat za věrné soukromé služby z veřejných rozpočtů. Proč ne, když to chce NATO?

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Vitko@Třicet
        12. 4. 2019, 8:17

        Hehehe, není den, aby na mě nevybafla nějaká náborová reklama o tom, jak se budu mít v armádě. Dokonce i třeba jako šedesátiletý řidič, hahaha. Oni tam už nějací takoví jsou. Dokonce se nabízejí i zkušeným pilotům vrtulníků peníze. Sice menší než učitelům angličtiny, ale i tak. Kdo by to nevzal. Není nad náborouvou reklamu. Nákej Wilde napsal, že inteligence není nakažlivá choroba. Tímto končím, každej ať si to přebere jak chce.

        REPLY

Nejnovější komentáře